Susret sestara juniorki provincije Bezgrešnog Začeća BDM

Susret sestara juniorki provincije Bezgrešnog Začeća BDM

Nedelja, 22. 11. 2015.

Susret sestara juniorki provincije Bezgrešnog Začeća BDM, održan je u nedjelju 22. studenog 2015. godine, na svetkovinu Krista Kralja u samostanu Egipat, pod vodstvom mr. sc. Sande D. Smoljo, psihologinje i teologinje koja radi u Centru Vrhbosanske nadbiskupije za savjetovanje i praćenje na psihološko-duhovnom putu. Tema je susreta bila rast i odgoj u afektivnoj zrelosti osoba u redovničkom životu


Susret je započeo euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u 08.00 sati gdje smo zahvalile Gospodinu i molile za dan koji je pred nama i zajedništvo koje nas jača na putu rasta. Nakon duhovne i tjelesne okrjepe, u 10.00 sati smo započele s radom kada nam se pridružila i s. M. Kristina Adžamić, savjetnica provincije za redovničku formaciju. Gđa. Sanda je najprije govorila o bitnim stvarima u procesu rasta i odgoja u afektivnoj zrelosti: važnost upoznavanja sebe, odnos i vladanje emocijama te njihova uloga u procesu sazrijevanja, odgoj i sazrijevanje u seksualnosti na koju se iz kršćanske perspektive gleda kao poziv da se bude sustvaratelj s Bogom i td. Istaknula je da je važno znati i prihvatiti da formacija osobnosti traje cijeli život: „i u trenutku kad prelazimo u nebeski Jeruzalem mi se formiramo jer prihvaćamo jednu novu stvarnost“. Sve ono što se događa u nama i oko nas daje nam priliku da upoznamo sami sebe i da upoznamo što nam Bog preko toga poručuje ili što nas želi preko toga naučiti. Za proces samoodgoja važno je biti svjestan sebe, prihvatiti se i činiti sve da u svom životu ljubimo i praštamo kao Krist, jer je to zadnja ljestvica našeg djelovanja. Cilj samoodgoja je sloboda i autentičnost na koju nas sve ponaosob Bog poziva. Zato je ovaj susret bio dragocjen i zanimljiv.

Nakon zajedničke molitve i objeda u poslijepodnevnim satima nastavile smo s radom gdje je svaka sestra imala priliku uraditi mali test procjene afektivne zrelosti što je bilo posebno zanimljivo. Susret je završio u 17.00 sati zajedničkom molitvom i zahvalom Gospodinu za zajedničko vrijeme i rad te za darove koje imamo da ljubimo jedni druge služeći svakome prema primljenu daru za izgrađivanje Tijela Kristova.

s. M. Jelena Jovanović 

  Vijesti - Sve