Treći dan devetnice za 130-ti rođendan Družbe

Treći dan devetnice za 130-ti rođendan Družbe

Ponedjeljak, 23. 3. 2020.

Blagovijest, 25. ožujka 2020.g.


ŠTO JE STADLER GOVORIO „Slatki jaram: svakoga ljubiti, nikoga ne mrziti, slobodan bit od svijeta, Bogu jedinom služiti i Njega, najveće dobro, uživati.“

KAKO JE STADLER ŽIVIO Stadlerova misao živjeti znači: ''voljeti i birati ono što se Bogu sviđa'', nije bila puka fraza nego život ostvaren u svakodnevici.

Svaki vanjski poticaj tjera ga na nesebična i junačka djela, i to s nekom neodoljivom nutarnjom silom. On se svijetu ne klanja, niti ga uživa, nego mu nastoji pomagati da se što više približi Bogu. Cilj njegovih misli, želja i rada bio je samo Bog, njegova čast i duhovno dobro bližnjega. Sve što je Stadler radio i poduzimao, sve je bilo od čiste i velikodušne ljubavi prema Božanskom Spasitelju. Kako je činio on tako je govorio i sestrama: ''Ne vladajte se dakle prema ovomu vijeku, nego se promijenite i prenačinite i obnovite misli svoje i želje srca svoga, neka bi se sve odnosile na Boga i podvrgavale se u svem njegovoj svetoj volji''. Konkretan primjer njegove univerzalne ljubavi očitovane u služenju i pastirskom vodstvu vidimo i u posljednjim godinama njegovog života. U teško doba Prvoga svjetskog rata svi su više trpjeli, stari i mladi, obitelji i narodi, ali i Crkva. I u takvim je uvjetima Stadler molio i radio da se koliko je moguće, udvostruče napori služenja, a sestre da hrabro preuzmu i nove službe. Uz to je Nadbiskup preporučivao svima, i vjernicima i redovnicima, da se upravo sada, i u doba teških ratnih stradanja, kao i gubitka najmilijih, još više međusobno pomažu i služe jedni drugima, i to ''bez razlike vjere i nacije''.

RAZMIŠLJANJE Razmatrajući život nadbiskupa Josipa Stadlera čovjek može pronaći neiscrpan izvor poticaja za svoje djelo, za rastu u odnosu s Bogom i s čovjekom. On je izvrstan učenik Isusa Krista te svoju vjeru pretače u djela ljubavi. Ovakva predanost potiče na preispitivanje vlastitih riječi i djela. Prepoznajem li volju Božju u svom životu i slijedim li je? Moja molitva i rad nalaze li izvor u služenju u ljubavi prema Gospodinu? Je li moj životni jaram lak jer sam odabrala Bogu služiti i Njega, najveće Dobro, već sada uživati? Ovo preispitivanje doziva u srce Stadlerovu molitvu o odnosu prema Bogu, bližnjemu i sebi koja ulijeva nadu i daje hrabrost za put koji tek ima doći; ''Imaj srce djetinje prema Bogu, srce materinje prema bližnjemu, srce sudačko prema samom sebi''.

ODLUKA U ovo korizmeno vrijeme odlučujem da ću biti bliže Tebi Isuse na Tvom križnom putu tako da ću se truditi prepoznavati Te u potrebama bližnjih i biti Šimun Cirenac onome kome je to danas u ovim teškim vremenima doista potrebno te im odgovoriti na njihove potrebe.

MOLITVA SA STADLEROM ''O preljubezni Isuse, daj nama poradi tvoje božanske časti, da mi odsele samo za te živimo i da ne znamo za nikakovu drugu radost, nego za tu, da samo tebe ljubimo i jedino tebi služimo. Budi ti naša jakost u našim napastima i borbama, da ih mi tebi na slavu srčano prevladamo i u tvojoj vjernoj službi do konca svoga života ustrajemo ter primimo krunu vječnoga života u tvojem kraljevstvu nebeskom, gdje ti sa Bogom Ocem u jedinstvu Duha svetoga živiš i kraljuješ u sve vijeke vijekova. Amen.

SMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve