ZBOGOM OČE MAURIZIO, DISKRETNI SAMARIJANAČE IZ SIROMAŠNOG  MILANA

ZBOGOM OČE MAURIZIO, DISKRETNI SAMARIJANAČE IZ SIROMAŠNOG MILANA

Subota, 13. 4. 2019.

Na stranici Famiglia Cristiana nalazi se slijedeći tekst u slobodnom prijevodu: http://m.famigliacristiana.it/articolo/addio-padre-maurizio-annoni-il-samaritano-discreto-dei-poveri-di-milano.htm


ZBOGOM OČE MAURIZIO, DISKRETNI SAMARIJANČE IZ SIROMAŠNOG MILANA

Predsjednik Opere San Francesco za siromašne, otac Annoni, umro je u četvrtak navečer nakon duge bolesti: "Želio bih da se svi obvezujemo na milosrđe, čak i više nego na nas žrtvovanje". Saučešće gradonačelnika Beppea Sale

2019/04/12

autor Antonio Sanfrancesco

Imao je blag osmijeh i bitan stil, otac Maurizio Annoni, koji je umro u četvrtak navečer u Milanu nakon duge bolesti. Nije imao nikakvu ljubav prema pozornosti kada je za svoju operu San Francesco , koju je vodio devetnaest godina, bio prisiljen prisustvovati dobrotvornoj svečanosti i prikupljanju sredstava. Jer događaj - u gradu, Milanu, koji previše zloupotrebljava ovu riječ - za oca Maurizia bio je isključivo lice siromašnih koji su pokucali na njegova vrata . Beskućnici, beskućnici, ovisnici o drogama, imigranti, odvojeni očevi, usamljeni stariji ljudi, samohrane majke. Očajavate od svake nesreće i boje. Ali i bogati ljudi koji su izgubili posao od dana do dana i nisu imali čak ni dostojanstva i snage da traže pomoć.

Na svom stolu, pokraj kantine na trgu Piazza Tricolore, nedaleko od San Babile, slagani su nastavni planovi i programi , računi za plaćanje, bilješke koje su govorile toj dami koja se stidjela dolaska u kantinu da za one poput nje postoji rezervirana linija , više skriveno. Papirologija od tisuću nevolja u gradu s najvišim prihodima Italije, grada mode i šik susjedstva, koji je tijekom godina velike krize postao dobra točka za mjerenje bijede naše siromašne zemlje. Opera San Francesco bila je i ostaje opservatorij u zvjezdarnici.Bogato i poznato srce grada ima arterije koje sve više dramatično rastu zbog siromaštva. Otac Maurizio je izmjerio svoju groznicu i sa svojom operom, zajedno s tisućama dobrovoljaca, zaposlenika, dobročinitelja, pokušao ga je malo spustiti. S diskretnošću i bez retorike.

"Ako bi concierge iz našeg samostana mogao govoriti, tko zna koliko patnji, primljenih i spašenih, moglo bi reći," rekao je u jednom intervjuu prije nekog vremena za Famiglia Cristiana dok je prikazivao fotografiju iz 1945. s ljudima u redu da dobiju neke juhe i komad kruha od fra Cecilia Cortinovisa, mitskog čuvara samostana Viale Piave koji je 1958. godine, zahvaljujući velikodušnosti industrijalca Emilia Grignanija, povukao ono što će postati Opera, a ove godine, Prosinac je star šezdeset godina. A onima koji su takvu kantinu smatrali neprikladnom u elegantnom i buržoaskom području, Fra Cecilio je odgovorio: " Ali je li moguće da u središtu Milana ne bi trebalo biti mjesta za siromašne?" ».

Umjesto nametanja žrtava na nas, milost je važna

Bolest je odvela oca Maurizia u šezdesetoj godini Opere San Francesco, službeno rođenu 20. prosinca 1959. godine koju je inaugurirao tadašnji nadbiskup Milan, kardinal Montini. Njegov rad za zajednicu prepoznat je 2016. godine imenovanjem za viteza reda za zasluge Talijanske Republike od strane predsjednika Talijanske Republike, a 2018. godine nagradom Gradskog vijeća Milana za svjedodžbu o građanskim zaslugama.

Na Facebooku, sućut gradonačelnika Milana Giuseppea Sale : "Otišao sam pozdraviti oca Maurizia malo prije nego što nas je ostavio, nažalost nije bio svjestan, ali se nadam da je osjetio moju prisutnost, kao što sam čuo, kao što bi trebao biti za dvoje prijateljima », napisao je u postu,« Grad Milano mu duguje puno, za njegovu stalnu predanost i za spremnost da doprinese, tako da svatko ima dostojanstven život. Počivajte u miru, dragi oče Maurizio ».

Potpredsjednik Opere, fra Marcello Longhi, koji će sada preuzeti mjesto, sjeća ga se kao "inteligentnog i dobrog čovjeka, strastvenog svećenika i sigurnog i dalekovidnog vođe".

Otac Maurizio rođen je u Milanu 1952. godine, gdje je diplomirao građevinarstvo na Veleučilištu, kasnije ušao u Red Manje braće kapucina, zavjetovao se 29. travnja 1984. i zaređen za svećenika 7. rujna 1985. godine. Od 1994. do 2000. služio je kao provincijal ministra manje braće kapucina iz regije Lombardije, a 2000. imenovan je za predsjednika Opere San Francesco per i Poveri.

Prije nekoliko dana, u povodu korizme, napisao je pismo svim suradnicima Djela: " Želio bih da se svi obvezujemo na milosrđe, čak i više nego na nas prinositi žrtve ", njegove riječi, "ali što je li milost? Milosrđe je otkucaj Boga, punina njegova povjerenja sadržana u oprostu koji nam On uvijek nudi, njegov je pogled pun brige i suosjećanja za svakoga od nas. Mi smo također pozvani imati isto srce, ponuditi nam isto povjerenje i isti oprost, gledati na sebe s istom brigom i suosjećanjem ». Gotovo dokaz o stilu, predanosti i brizi s kojom je posljednjih godina vodio operu San Francesco za siromašne.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve