Samostan sv. Josipa Vitez

Poticaj u Stadlerovu srcu

U Svetom pismu Staroga zavjeta Knjiga Tobijina nam pripovijeda kako je slijepi Tobit zbog svoga tjelesnog nedostatka plakao ojađen. Pun tuge molio je Gospodina da mu se pomogne. (usp.Tob 3, 1)

Raguelova Sara bila je veoma žalosna i nesretna zbog duševne nesreće - mučio ju je Zloduh. Molila je Boga milosrđa da joj pomogne. (usp.Tob 3,10)

Njihove molitve je vidio arkanđeo Rafael te ih je prinio Bogu. Pokazao im je pravi put. Pouči ih kako će se ispravno ophoditi, kako rješavati poteškoće, kako se izliječiti.

Sluga Božji, nadbiskup Josip Stadler, bio je zadivljen ovom svetopisamskom poukom: istinom o Anđelu zdravlja, o Božjom lijeku, o pratiocu i savjetniku na putu. Utemeljio je zajednicu sestara Služavki Malog Isusa (SMI) upravo na njegov dan, 24. listopada 1890. god. Sestrama je savjetovao da ga prate i slušaju.

Sveti je Rafael sestre doveo na Polje svetog Josipa u Vitez. Tu su sagradile Božji dom kako bi u njemu utjehu mogli naći svi koji su opterećeni trpljenjem. Iskusile su progonstvo, ali sveti Rafael ih je ponovo vratio u Vitez, isto kao stoje u domovinu otaca vratio Tobitovu obitelj.
 

 Viteške crtice

Nadbiskup Stadler je u Han Kompaniji - Vitez 1906. godine kupio sestrama SMI imanje od 80 jutara zemljišta s nakanom da se od plodova zemlje hrane i uzdržavaju siromasi.Nazvao ga je Polje svetog Josipa

1. travnja 1907. godine otvorena je zajednica SMI i sestre su otpočele svoju zavjetnu djelatnost: molitvu te rad za siromahe i bolesnike.

Nakon Drugog svjetskog rata 1948. sestre su. morale napustiti samostan. Država ga prisvaja svom pokretnom i nepokretnom imovinom.

Općina Vitez je 24. svibnja 2001. službeno dodijelila sestrama dio zemljišta i samostan i tako omogućila ponovni povratak zajednice sestara u Vitez.

Središte s crkvicom Svetog Josipa je obnavljano od 9. rujna 2002. do 1. prosinca 2005. pod vodstvom ing. Berislava Buljana.U obnovi su sudjelovali mnogi dragovoljci i dobročinitelji.

Zajednica sestara se 15. kolovoza. 2003. ponovo vratila u svoj dom.