26. 11. 2015. u 19.00 sati. u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru


U četvrtak, 26. 11. 2015., u 19 sati u prostoru Franjevačkoga medijskoga studentskog centra (Zagrebačka 18  - Sarajevo)  upriličen je humanitarni koncert i izložba za djecu Stadlerova dječjeg Egipta (SDE) u Sarajevu koja spletom okolnosti odrastaju u udomiteljskom smještaju i pod majčinskom brigom sestara Služavki Maloga Isusa

Na humanitarnom koncertu i prodajnoj izložbi moći ćete dijeliti radost zajedništva, darivanja,  uživati u ljepoti glazbe te za Vaše najdraže nabaviti dar koji ih raduje. Sudjelovanjem i kupovinom izloženih dječjih radova, sestarskih kolačića, te rukotvorina članova Društva Prijatelji Maloga Isusa (PMI) pomoći ćete misiju sestara Služavki Maloga Isusa u školovanju djece Stadlerova dječjeg Egipta u Sarajevu i postati sudionici ljepote darivanja.

Ovo je 11. humanitarni koncert i izložba u organizaciji Stadlerova dječjeg Egipta i HKD Napretka s misijom školovanja djece bez adekvatne  roditeljske skrbi što se održava pod motom Izvor radosti. Radost u srcu je radost dobra kojega činimo sebi i drugima. Dok smo okrenuti drugima i njihovoj radosti, nošeni smo radošću vlastitoga srca. Neka nam svima izvor radosti bude uvijek u blizini. 

U ovoj Godini Bogu posvećena života želimo u ljepoti glazbenih točaka i duhovnoj povezanosti  naših triju Bogoslovija čuti odjek radosti Bogu posvećenih svećeničkih kandidata koji su najveći Isusov dar Crkvi: Tamburaški orkestar Franjevačke teologije, Klapa Stadler – Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Bogoslovi nadbiskupijskoga misijskoga međunarodnoga sjemeništa Redemptoris Mater – Sarajevo. Na koncertu  će nastupiti i drugi promotori radosti i darivanja: Ana Babić, Dario Vučić, Djeca i sestre SDE, Tamburaški orkestar Lira, HKUD Domanovići, dok će program voditi fra Joso Oršolić – rektor svetišta Sv. Nikole Tavelića u Sarajevu – Kovačići i ravnatelj Kruha sv. Ante   

Pokrovitelji: Zajednica žena HDZ-a BiH - Vrhbosna Kraljica Katarina Kosača, KUD Hrvatska žena – Vitez, Etno skupina Čuvarice, Samostan svetoga Nikole Tavelića, Kovačići – Sarajevo i obitelj Lucie Gobetti i Daniele Onori. Pokrovitelji koncerta su većim dijelom žene i majke, čuvarice obiteljskog zajedništva i obiteljskih vrednota. Njihovim angažmanom želimo promovirati nesebičnu majčinsku ljubav u obitelji, u našem radu i životu Crkve. 

Radujemo se sudjelovanju i doprinosu svakoga osobno u radosti odrastanja naših najmanjih i najdražih.

 

Stadlerov dječji Egipat

1890. godine, prolazeći ulicama grada Sarajeva, prvi vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, u susretu sa siromašnom i napuštenom „djecom grada Sarajeva“ otkriva radosno lice Božanskog djeteta Isusa.  Za njih pronalazi duhovne majke i odgojiteljice te 1899. otvara kuću - Zavod Egipat -  rekavši: Za svako dijete izloženo opasnosti stradanja, gubljenja i lutanja, treba postojati jedan Egipat gdje će naći utočište i obiteljsko ozračje, a sestrama poručuje: Neka Vas sestre Služavke malog Isusa, vaše IME podsjeća da djeci služite kako biste malom Isusu služile! … hranite dobrotom djecu i štitite ih od svakoga zla.

Prvi Vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, 1899. godine, osnovao je ustanovu –Zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece i povjerio ga sestrama Služavkama Maloga Isusa (SMI). Djeca su ostajala u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogla su ako žele i dulje ostati u zavodu. Kako nekada, tako i danas sestre Služavke Maloga Isusa nastavljaju, u duhu Utemeljitelja majčinskom brigom skrbiti za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi u Stadlerovu dječjem Egiptu.

Više od 125. godine sestre SMI slijede put i karizmu radosnog služenja djeci i njihovim potrebama na putu odrastanja. Život i rad posvećuju tome da svako dijete ima dom s ozračjem ljubavi, prihvaćanja, sigurnosti i svega što je potrebno za cjelovit rast i razvoj djeteta: hrana, odjeća, školovanje, druženje, igra, zdravstvena zaštita, izleti, iskustva radosti, rasta i korisnih spoznaja što obogaćuju život … Nadahnjujući se tekstovima starozavjetne  knjige o Tobiji, od samoga početka 24. 10. 1890. godine, sestre i djeca hode pod moćnom zaštitom svetoga arkanđela Rafaela.

 
  Događanja - Sve