Obilježavanje Stadlerovih jubileja i proslava Dana Provincije

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, 7. prosinca 2018., s početkom u 19 sati, Provincija Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Družbe  sestara Služavki Maloga Isusa upriličit će obilježavanje Stadlerovih jubileja i proslavu Dana Provincije. 


Obilježavanjem Stadlerovih jubileja sestre Služavke Maloga Isusa žele sa širom javnosti Bosne i Hercegovine proslaviti 100. obljetnicu smrti  sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, utemeljitelja Družbesestara Služavki Maloga Isusa,150. obljetnicu  njegova svećeničkog ređenja i 175. obljetnicu rođenja.

U čast duhovnog velikana koji je ostavio neizbrisiv trag u BiH bi će održana svečana akademija 

Program svečane akademije u Narodnom pozorištu

Josip Stadler”
Autori teksta i glazbe: Jelena Đuraš Gleđ i Stijepo Gleđ Markos
Izvođači: bračni par Jelena i Stijepo Gleđ Markos sa sestrama Sarajevske Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i djecom Stadlerova Dječjeg Doma „Egipat“.

Pozdravni govor
s. Marija-Ana Kustura

„Ljubim te, mali Isuse“
Autor teksta i glazbe: Don Dragan Filipović
Izvođači: Maestro Don Dragan Filipović i „Komorni zbor Svetog Franje Asiškog“

Prigodna riječ
Dr. Pavo Jurišić - postulator kauze Sluge Božjeg, nadbiskupa Stadlera

„Gospodine, Ti si pastir moj” (Ps 23)
Autor glazbe i izvođač: Luka Balvan

Prigodna riječ
s. Marija Banić - vrhovna glavarice Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

„Tu Es Petrus“
Autor teksta i glazbe: Michael Haller
Izvođači: Zbor „Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka  Stanušića

Monolog i pjesma „Nadbiskupu Stadleru“ /Izidor Poljak
Izvodi: Joško Ševo

„Bogu i sirotinji“
Autor teksta: Don Ante Mateljan
Autor glazbe: Don Šime Marović
Izvođači: Zbor sestara Splitske provincije Svetog Josipa

Film „Nadbiskup Stadler i Družba Sestara Služavki Maloga Isusa“
Režiser: Jakov Sedlar

Riječ autora filma
Jakov Sedlar

Prigodna riječ
Uzoriti Vinko kardinal Puljić

„Stoljeće ljubavi“
Autor teksta: Željko Pavičić
Autor  glazbe: Matija Antolić
Izvođači:  Zbor sestara Zagrebačke provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina.

U sarajevskoj Katedrali 8. prosinca 2018., u 10,30h  svečanim misnim slavljem koje će predslaviti uzoriti Vinko kardinal Puljić nazočni će zahvalit Bogu za život i djelo sluge Božjega nadbiskupa Stadlera i Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Tom prigodom sestre Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije obilježit će Dan i patron provincije posvetom Blaženoj Djevici Mariji, koju je Stadler posebno štovao.

Sluga Božji Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 24. siječnja 1843. u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić. U jedanaestoj godini ostao je bez oca i majke te je za nj skrb preuzela dobra obitelj Oršić. Školovanje je započeo u rodnom gradu, nastavio ga je u nadbiskupskom sirotištu u Požegi i Zagrebu. U Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregorijani, postao je doktor filozofije (6. 9. 1865.) i teologije (29. 7. 1869.). Za svećenika je zaređen u Rimu 1868. Vratio se u Zagreb i preuzeo je službu profesora u Klasičnoj gimnaziji u sjemeništu od 1869. do 1870. godine, a kasnije, 1870.-1881. službu sveučilišnog profesor na Nadbiskupskome liceju koji je 1874. prerastao u Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu. Djelovao je na vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i nacionalnom polju. Dao je sagraditi katedralu Srca Isusova u Sarajevu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao gimnaziju i sjemenište. Dao je sagraditi mnogo crkvi i ženskih samostana. Utemeljio je Družbu sestara služavki Malog Isusa, sa svrhom da se skrbe za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i siromahe. 

Osnovao je sirotišta „Betlehem“ i „Egipat“ za djecu i starački dom. Bio je iskreno pobožan i rado je molio. 

Umro je u Sarajevu u 75. godini života na blagdan Bezgrješnog začeća, 8. prosinca 1918. Pokopan je u sarajevskoj katedrali. Na njegovu grobu, molio je papa Ivan Pavao II., 12. travnja 1997. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini. U Sarajevu 20. lipnja 2002. pokrenut je postupak da se proglasi blaženim i svetim.

s. M. Kristina Adžamić

 
  Događanja - Sve