Otkrivanja Spomen ploče s. M. Gaudenciji Šplajt
  • 23. travnja 2016. u župi Desinić - Pregrade, rodnoj župi s. Gaudencije

Sestra Gaudencija Šplajt rođena je 14. veljače 1911. u mjestu Desinić – Pregrada u Hrvatskom Zagorju, od oca Jurja i majke Uršule rođ. Boršić.

Sa sestrama Služavkama Maloga Isusa upoznala se kao mala djevojčica u Zavodu Antunovac u Zagrebu gdje je više godina sa svojom rođenom sestrom, poslije našom sestrom Inocencijom bila gojenica. 20. siječnja 1931. godine stupila je u Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Svoju redovničku formaciju započela je u Samostanu Antunovac u Zagrebu gdje je bila i gojenica. Kao kandidatica pohađala je bolničku školu u Zagrebu. Po završetku bolničke škole došla je u Kuću maticu Betlehem u Sarajevo, gdje je 5. siječnja 1935. ušla u novicijat Družbe. Privremene redovničke zavjete položila je 6. siječnja 1936.g., a doživotne zavjete 6. siječnja 1942. U Družbi je živjela 14 godina. Kao redovnica Služavka Maloga Isusa djelovala je u Marijinom domu u Vinkovcima i u Kući matici Betlehem u Sarajevu. U ovim Družbinim samostanima posebno se istaknula izradom misnoga ruha. Zadnje godine svoga redovničkog života provela je u Zavodu Antunovac u Zagrebu. U Zavodu je vodila crkveno pjevanje i bila prefekta kod djevojčica. Lijepo je pjevala i svirala. Taj primljeni dar koristila je ponajviše kao prefekta kod djevojčica. Po svojoj naravi bila je vesela i duhovita te je u raznim prigodama znala pripremiti lijepa iznenađenja sestrama.

Za vrijeme NDH obavljala je službu prefekte kod djevojčica u Zavodu Antunovac. Tada je sestri Beatrici Rogoz nadstojnici, pomagala u poslovanju, vodeći brigu o nabavci hrane i drugih potreba za Samostan. Nažalost, ubrzo je bila lišena slobode od Jugoslovenske vlasti, te je kratko vrijeme bila zatvorena, a potom je kako su objavile Zagrebačke novine, 30. lipnja 1945. među stotinama Hrvata osuđena na kaznu strijeljanjem i bačena u zloglasnu jamu Jazovka koja se nalazi nedaleko od mjesta Sošice smješteno među padinama Žumberačke gore.

Sestro Gaudencija, počivaj u miru Božjem!

 

Preuzmite dokument:

  s. M. Gaudenciji Šplajt   (761.58 KB)
 

Galerija slika:

  Događanja - Sve