Proslava Rafaelova i 128. rođendana Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Sarajevskoj provinciji

Proslava Rafaelova i 128. rođendana Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Sarajevskoj provinciji BZ BDM


U godini Stadlerovih jubileja sestre Služavke Maloga Isusa slave 128. rođendan utemeljenja Družbe 24. listopada 2018.g.

Slavlju će prethoditi studijski dan o sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru - utemeljitelju Družbe - u organizaciji Vrhbosanske Nadbiskupije, KBF-a i Postulature nadbiskupa Stadlera, 23. listopada 2018., u prostorijama Vrhbosanskog Bogoslovnog sjemeništa, Josipa Stadlera 5., Sarajevo.

Na Rafaelovo, 24. listopada 2018. u kapelici Samostane Egipat, Bjelave 54 – Sarajevo, svečanu sv. Misu s početkom u 11.00 sati predvodit će uzoriti Vinko kardinla Puljić – nadbiskup i metropolita Vrhbosanski.

Studijskim danom i slavljem 128. rođendana Družbe zahvalit ćemo Gospodinu za dar Družbe i njezinog Utemeljitelja – nadbiskupa Stadlera – mjesnoj crkvi i Hrvatskom narodu.

 

Sluga Božji Josip Stadler, vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Rođen je u Slavonskome Brodu 24. siječnja 1843. u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić. U jedanaestoj je godini ostao bez majke i oca te je za nj skrb preuzela i prihvatila ga dobra brodska obitelj Oršić. Školovanje počinje u rodnome gradu, nastavlja ga u nadbiskupskome sirotištu u Požegi i Zagrebu, gdje je polazio gimnaziju i u Rimu, gdje je na Papinskome sveučilištu Gregorijani postao prvo doktor filozofije, a potom i doktor teologije.

Za svećenika je zaređen 1868. u Rimu, nakon čega se vratio u Zagreb, gdje je postao gimnazijski profesor u Sjemeništu, a kasnije i sveučilišni profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom obnovljenoga biskupijskog sjedišta u Sarajevu. Apostolskim žarom u Bosni razvija vrlo živu djelatnost na vjerskome, prosvjetnom kulturnom i nacionalnom polju. U Sarajevu je sagradio vrhbosansku prvostolnicu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao sjemenište i gimnaziju. Istodobno je diljem nadbiskupije dao sagraditi više crkava i ženskih samostana. O njemu se spravom može reći da je preporoditelj i duhovni obnovitelj Bosne.

Utemeljio je Družbu sestara Služavki Maloga Isusa sa svrhom da vodi skrb za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i za siromahe uopće.Istaknuo se dobrotvornim radom u okviru kojega je u Sarajevu osnovao sirotišta „Betlehem“ i „Egipat“ za djecu i ubožnicu za starice. Za narod je bio „otac sirotinje“. Živio je sveto i isticao se brojnim krijepostima. Bio je iskreno pobožan i revno molio. Posebno je štovao Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvetio i svoju nadbiskupiju. Bio je također veliki štovatelj Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa.
Umro je u Sarajevu u 75. godini života na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća 8. prosinca 1918. Tijelo mu počiva u Sarajevskoj katedrali, u grobu na kojem je 12. travnja 1997. molio sv. papa Ivan Pavao II. i 6. lipnja 2015. Papa Franjo.

Crkveni postupak za njegovo proglašenje svetim počeo je u Sarajevu 20. lipnja 2002.
Na njegov grob dolaze moliti se vjernici diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih krajeva svijeta.

 

Preuzmite dokument:

  Rafaelovo 2   (124.24 KB)
  Događanja - Sve