25. listopada 2015. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova


Družbu sestara Služavki Maloga Isusa utemeljio je prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler na blagdan sv. Rafaela arkanđela 24. listopada 1890. godine u Sarajevu.

U velikoj zahvalnosti Gospodinu za sve primljene milosti kroz dugu povijest Družbe, sestre Služavke Maloga Isusa, proslavit će 125. obljetnicu utemeljenja svoje Družbe u nedjelju, 25. listopada 2015. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Svečano euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati predvodit će nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Za geslo slavlja 125. obljetnice sestre su izabrale riječi pape Franje koje je podario Bogu posvećenim osobama u Godini posvećenog života: "Sa zahvalnošću gledati prošlost,
 s velikom ljubavlju živjeti sadašnjost,
 s nadom prigrliti budućnost".


Svečana akademija u povodu Jubileja Družbe održat će isti dan 25. listopada u dvorani Katoličkog školskog centra sv. Josip u Sarajevu s početkom u 14.30 sati. Na akademiji bit će predstavljena nova knjiga pod naslovom „Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa“ koju je dr. sc. Agneza Szabo napisala i posvetila 125. obljetnici Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Godini posvećenog života. 


Sluga Božji Josip Stadler, vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Rođen je u Slavonskome Brodu 24. siječnja 1843. u skromnoj obrtničkoj obitelji Đure i Marije, rođene Balošić. U jedanaestoj je godini ostao bez majke i oca te je za nj skrb preuzela i prihvatila ga dobra brodska obitelj Oršić. Školovanje počinje u rodnome gradu, nastavlja ga u nadbiskupskome sirotištu u Požegi i Zagrebu, gdje je polazio gimnaziju i u Rimu, gdje je na Papinskome sveučilištu Gregorijani postao prvo doktor filozofije, a potom i doktor teologije.
Za svećenika je zaređen 1868. u Rimu, nakon čega se vratio u Zagreb, gdje je postao gimnazijski profesor u Sjemeništu, a kasnije i sveučilišni profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu.


Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom obnovljenoga biskupijskog sjedišta u Sarajevu. Apostolskim žarom u Bosni razvija vrlo živu djelatnost na vjerskome, prosvjetnom kulturnom i nacionalnom polju. U Sarajevu je sagradio vrhbosansku prvostolnicu, bogoslovno sjemenište s crkvom sv. Ćirila i Metoda, kaptol i nadbiskupski dvor. U Travniku je podigao sjemenište i gimnaziju. Istodobno je diljem nadbiskupije dao sagraditi više crkava i ženskih samostana. O njemu se spravom može reći da je preporoditelj i duhovni obnovitelj Bosne.


Utemeljio je Družbu sestara Služavki Maloga Isusa sa svrhom da vodi skrb za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i za siromahe uopće.
Istaknuo se dobrotvornim radom u okviru kojega je u Sarajevu osnovao sirotišta „Betlehem“ i „Egipat“ za djecu i ubožnicu za starice. Za narod je bio „otac sirotinje“. Živio je sveto i isticao se brojnim krijepostima. Bio je iskreno pobožan i revno molio. Posebno je štovao Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvetio i svoju nadbiskupiju. Bio je također veliki štovatelj Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa.


Umro je u Sarajevu u 75. godini života na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća 8. prosinca 1918. Tijelo mu počiva u Sarajevskoj katedrali, u grobu na kojem je 12. travnja 1997. molio sv. papa Ivan Pavao II. i 6. lipnja 2015. Papa Franjo.
Crkveni postupak za njegovo proglašenje svetim počeo je u Sarajevu 20. lipnja 2002.


Na njegov grob dolaze moliti se vjernici diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih krajeva svijeta. 


"Devetnica u čast sv. Arkanđelu Rafaelu"

U jubilarnoj 125. obljetnici osnivanja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa otisnuta je knjižica „Devetnica u čast sv. Arkanđelu Rafaelu“. Nakladnik je Provincija Bezgrješnoga začeća BDM Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Sarajevu i Vrhovna uprava Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Zagrebu. Knjižica se može ovdje pogledati ili preuzeti u PDF-u. 


Tumačenje logotipa 125. obljetnice Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Na logotipu se mogu uočiti tri simbola:

Žena koja u naručju čuva dijete simbolizira majčinsku nježnu brižnost u karizmi Družbe sestara Služavki Maloga Isusa po uzoru na Isusovu majku Mariju.

Sluga Božji Josip Stadler, utemeljitelj sestarske družbe, kazao je kako je svaka sestra Marija i kako sestre trebaju služiti tako da samome Isusu služe. Urađen je po uzoru logotipa SMI na kojem je majka Marija uz Dijete i svetoga Josipa u krugu - medaljici. U ovom predstavljanju majka štiti dijete u srcu. S obzirom da su SMI redovnice, promatrača ova žena simbolizira na redovnicu. Pritom redovnici i redovnice 2015. godinu žive kao posvješćenje svoga poslanja. Logotip je time povezan s majkom Marijom, u duhu Godine Bogu posvećena života i uznositom 125. obljetnicom postojanja Družbe SMI.

Anđeo pored djeteta simbolizira arkanđela Rafaela, pošto obljetnica osnivanja redovničke obitelji pada upravo na dan kada se u Crkvi slavio sveti Rafael arkanđel. Anđeo iznad djeteta smjera također na važnost zaštite i sigurnosti anđela Božjega na životnom putu svake osobe.

Srce zaokružuje čitav logotip. Simbol je ljubavi po snazi Duha Svetoga i znamen Božje namisli spasenja.

Logotip izradila: Ljerka Lučić

 
  Događanja - Sve