Ponedjeljak, 21. 3. 2011.

PROSLOV

Družba sestara Služavki Maloga Isusa svečano je obilježila 120. obljetnicu svoga postojanja 24. listopada 2010. godine u Zagrebu. Povodom važnih obljetnica ponajčešće se pogled upravlja prema onome što je učinjeno u materijalnom pogledu, a manje o postignutome u dosegu duha. Stoga nam je velika radost i zadovoljstvo da prigodom ovog jubileja možemo ponuditi knjigu pjesama sestara naše Provincije Bezgrješnog začeća BDM naslovljenu Betlehemske rukoveti. U njima su na neki način progovorile naša prošlost i sadašnjost - naš život. U njima se ogleda sestarska ljubav prema Bogu, ocu Utemeljitelju Stadleru i karizmi Družbe. U njima se ogleda otajstvo Božića koji je Družbi i svakoj sestri središte duhovnosti i apostolskoga služenja. Betlehemska štalica je izvor svih nadahnuća.

Pjesme u ovoj zbirci objavljivane su u vjesniku Družbe U službi malog Isusa i provincijskom biltenu Betlehem. Osim ispravke tiskarskih pogrješaka i minimalnih pravopisnih neujednačenosti na njima nije ništa bitnije mijenjano. Pjesme nisu razvrstane po temama. Složene su u rukoveti po abecednom imenu sestara. Stoga je ona zbirka najraznovrsnijih radova koji nas obdaruju svojom jednostavnošću, toplinom i neposrednom blizinom.

Da je život služavki Maloga Isusa praćen nadahnućem Djeteta Isusa i Njegove malenosti, govore nam i ove pjesme iz njihove svgadašnjice. One, dakle, nisu nastajale samo u blagdanskim raspoloženjima ili jubilarnim oduševljenjima, nego i u životnim iskušenjima. U njima sestre veličaju Boga i zahvaljuju Mu za sve: za radosti i žalosti, za dobitke i gubitke, za samo njemu znane putove i odlaske, te povratke na tlo odakle je Družba krenula u svijet i život. Upravo se u vjeri sestara zracli smisao njihova postojanja i služenja malenome Isusu u siromašnima i potrebnima, i što daje najveću vrijednost i njihovim pjesmama.

Raduje nas da ovom zbirkom možemo odati zahvalnost dragome Bogu i našim autoricama koje su slijedile poticaje Duha, te ga u pisanoj riječi ostavile Družbi i Provinciji u baštinu. U zahvalnosti srca nastavimo svi zajedno put, koji neka bude put traženja Boga. U pjesničkom ruhu A. B. Šimić našao je za to prave riječi (“Nađeni Bog”):

Ne traži Boga mišlju, u praznini
U kojoj se misao, tamna sjenka gubi
Uza te Bog je, uvijek u blizini
U stvarima oko tebe, u zvuku i muku
Bog ti je uvijek najbliži od svega
Diraš ga rukom, gledaš ga u boji neba
Bog ti se smješi iz jednog dragog lica
I plaši te iz svake stvari: nema tajne.

Neka nam i pjesme spletene u Betlehemske rukoveti budu nadahnuće da probudimo radost i nadu u svome srcu te pronađemo smisao trajne i neprolazne božićne poruke u svakodnevnom životu.

s. M. Marina Piljić provincijalna glavarica
U Sarajevu, na spomendan sv. Katarine, 25. studenoga 2010. godine

Preuzmite dokument:

Betlehemske rukoveti   (562.76 KB)
  Naša izdanja - Sve