Adventska poruka sestrama

Predrage  moje sestre, novakinje i kandidatice!   

U mnoštvu bogatih i sadržajnih poruka i ovoga Adventa, dolazim svakoj sa željom blagoslovljene i dostojne pripreme za dolazak Maloga Isusa u naša srca, zajednice i mjesta našeg djelovanja i suživota  s braćom i sestrama.


U duhu Evanđelja prve nedjelje Došašća, gdje nas sv. Marko poziva na bdijenje, jer „ne znamo kada će se domaćin vratiti“ (usp. Mk 13,33), zadovoljstvo mi je podijeliti  s vama i neke prigodne misli zadnjeg dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života „Za novo vino nove mješine, “ koje nam mogu pomoći u stavu budnosti. Ove smjernice služe ispitivanju očuvanja „novih vina“ koje nam Duh daruje, kako bi konkretnim djelima učinile promjene…Papa nas poziva na preispitivanje, jer kaže: “Stvarnost je važnija od ideje…Opasno je živjeti u kraljevstvu gdje postoje samo riječi, slike i retorike.“     

Utjelovljeni je Krist „novo vino“ koje treba „nove mješine“ (usp. Za novo vino nove mješine, br. 57). Riječ je o tome da se otkrivaju novi „putovi“ koji vode prema autentičnosti evanđeoskoga i karizmatskoga svjedočenja posvećenog života (usp. ibidem br. 30). Tako se i mi, drage sestre, možemo upitati u svakodnevnom životu je li to što kušamo i dajemo drugima piti doista „novo vino“ zdravo i puno okusa ili je riječ o razvodnjenu vinu? Možemo li se u ovom svetom vremenu malo zaustaviti kako bi pogledale što se događa u „mješinama“ našega posvećenoga života? Stavljamo li u središte kvalitetu „novoga i dobroga vina“ (usp. ibidem, br. 9)? Znamo da to iziskuje žrtvu, adventsku budnost i stalnu raspoloživost za znakove Duha.  

Stoga na sv. Otac i ohrabruje novim smjernicama u mijenjanju stavova i djela prema evanđeoskim vrijednostima. Očekuje promjene struktura, jer to bi bile „nove mješine (usp. ibidem, br. 10). A vrijeme u kojem živimo stavlja pred nas velike izazove, koji su i nova prilika posvjedočiti djelo našega Utemeljitelja, dr. Josipa Stadlera, sluge Božjega.  

Neka nas Mali Isus ispuni čežnjom Njegova stalnog dolaska nama i napaćenom svijetu, a zagovor Sluge Božjega, te molitve i žrtve naših prvih sestara neka nam budu uzor.  Neka nas prati i zagovor blažene Djevice Marije, kako bi naše „novo vino iz novih mješina“ ovoga Adventa i Božića razveselilo mnoga srca.

Predrage moje sestre, sestre novakinje i Kandidatice,  to vam želim i molim u ovom svetom i radosnom iščekivanju, koji je uvertira našeg konačnog susreta s Bogom. Uz srdačne pozdrave, vaša  u Malom Isusu

Advent, 2017.

S. Maria –Ana Kustura
provincijska glavarica

  Poruke provincijskih glavarica - Sve