„Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se.“    

Mt 2, 10-11a


Drage sestre,
oduvijek se vjeruje kako mudar čovjek poznaje pravi put koji bi trebali slijediti i drugi. Svjedoči nam to i Riječ Božja kada nam govori o rođenju Isusa Krista i pohodu triju Mudraca: „Uđu u kuću… padnu ničice i poklone mu se.“ Upravo su nam ovi biblijski Mudraci primjer koga i na koji način slijediti. Oni predstavljaju svaku od nas. Njihov izbor i pred nas stavlja pitanje: kome svoj poklon iskazujemo; kome najbolje od sebe darujemo?

Poput Mudraca s Istoka, i mi se poklonimo malenom Djetetu u kojem se nalazi sva veličina našeg Boga. Jer jedino ta malenost i veličina zavrjeđuju da pred njima padnemo ničice. I poklonimo Mu – ne zlato, ni tamjan, ni smirnu – nego svoja otvorena srca, ljubav svoju, ono najvrjednije što imamo.

Istina, često umjesto najljepših darova pred Boga stavljamo samo svoje grijehe, sve ono što nas opterećuje. Hrabre budimo kako bi ovog Božića pred Isusa mogli donijeti mnogo ljepše darove: toplinu svoga srca, ljepotu svoje duše, našu lijepu riječ, brigu za druge, svako nastojanje oko dobra… Jer upravo je On taj koji zavrjeđuje ono najbolje od nas.

A darivajući Isusu najbolje, u svojem srcu otvaramo prostor za nova dobra djela i dopuštamo Mu da se svakim našim činom ljubavi uvijek nanovo rađa u nama samima, u našoj duši, u našem srcu. Na taj način i mi postajemo „jaslice“ u kojima su Mudraci pronašli Isusa i tako dopuštamo drugima da ga pronađu preko nas.

S ovim mislima Časnoj Majci, sestrama provincijalkama, svakoj sestri, novakinji i kandidatici, u ime splitske Provincije sv. Josipa, želim blagoslovljen Božić i srce ispunjeno dobrotom kako bismo obnovljena duha mijenjali svoju svakidašnjicu u svim danima nove godine.

s. M. Anemarie Radan
provincijska glavarica

  Poruke provincijskih glavarica - Sve