Božićna poruka sestrama i kandidaticama s. M. Ane Marije Kesten, provincijske glavarice

Sarajevo, 12. prosinca 2021.

Živio Mali Isus!

Poštovane Sestre, drage naše Kandidatice!

Danas Crkva slavi treću nedjelju došašća i nedjelju Caritasa. Dok nam milosno vrijeme došašća naviješta skori dolazak Sina Božjega na svijet, u nama se budi radost, jer Gospodin će uskoro doći i neće okasniti… Čeznemo za skorom badnjom večeri u kojoj će sve biti spremno za dolazak Sina Božjega. Naši samostani će odisati posebnim ugođajem, a naša srca mirom i radošću. Tko se zatekne u toj svetoj noći u našoj blizini, poželi nam uputiti svoju čestitku  te uđe  u naš samostan, doživjet će taj posebni ugođaj i poželjeti makar na tren ostati s nama i među nama.

Divan je to Božji dar! Slaviti Isusovo rođenje u samostanu! Privilegirani dar koji je Gospodin podario onima koje je izabrao za sebe. Za tim darom čeznu mnogi… Ipak, zbog ljudske sebičnosti, zatvorenosti za Božja djela i zamamnosti svijeta, malo ih je koji imaju milost živjeti u njemu, moliti i biti u trajnoj Isusovoj prisutnosti, biti uz jaslice Maloga Isusa kad god to poželi. Malo je onih koji su primili dar služiti Isusu u malim, jednostavnim i svagdanjim dužnostima… Nama Služavkama Maloga Isusa je darovan posebni dar. Ne biti samo za Božić, već svaki dan, najbliže malome Isusu, Mariji i Josipu, pastirima, kraljevima, anđelima, štalici, jaslicama …  To je svakoj od nas posebni dar Božje milosti, dar neba ničim zaslužen. Živimo ga zahvalno, s ljubavlju i u poniznosti srca pred Bogom. Svjesne tog velikog Božjeg dara, nastojmo doživjeti ove godine posebnim Isusovo rođenje, dragi nam Božić. Lijepo je pripremiti za Božić ugodan prostor u samostanu, ali je još važnije pripremiti svoje srce. Poklonimo mu stoga pažnju i vrijeme u danima koji su pred nama, u kojima ćemo moći sve dobro urediti i staviti na svoje mjesto. Ukloniti stvari koje nam ne trebaju i odreći  se svega što nas zarobljuje. Obrisati prašinu s događaja koji nas priječe živjeti u radosti i iskrenom sestrinskom susretu kojeg bi željele podijeliti jedna s drugom za Božić i božićne blagdane. Izravnajmo naša brda i planine… Iskoristimo dragocjeno nam vrijeme došašća za obnovu srca iznutra. Uresimo ga poput božićne jelke raznovrsnim ukrasima. Kuglice neka nam simboliziraju toliko potrebne krjeposti dobrote, blagosti, ljubavi, praštanja, prihvaćanja… Svjetiljke na božićnoj jelki su povezane jedna s drugom. Ako ne svijetli jedna, neće svijetliti niti druge. One neka nas potiču na naše sestrinstvo, na naše toliko dragocjeno zajedništvo u kojem  trebamo biti sve povezane. Potrebne smo jedan drugoj kako bi svijetlile Kristovom ljubavlju i donosile Kristovo svjetlo svima kojima smo poslane. Zasigurno će biti još i drugih ukrasa na našim samostanskim jelkama. Neka nas oni potiču na Isusov dolazak na ovu zemlju radi našega spasenja i u još važniju zagledanost, a ona je zagledanost u novorođenoga Kralja položenog jaslicama. Tu ćemo moći motriti Božju ljubav koja će se poput plime na obali mora razlijevati u naša srca i činiti nas sposobnima ustrajati u svetom pozivu do kraja života i pobijediti sve kušnje i nevolje ovoga svijeta. Nemojmo se umoriti na putu na koji nas je pozvao Mali Isus! Živimo radosno s Isusom i za Isusa, jer je On došao na ovaj svijet i zbog svake od nas, da nas još više privuče k sebi i budemo s njim u sve dane života našega. On nam dolazi svaki dan i daruje nam se. Primajmo ga, čuvajmo u svojim srcima…

Drage Sestre i Kandidatice! Uz ovo promišljanje o tajni Božića i molitvom za izljev Božje ljubavi u srce svake od nas, želim vam u ime sestara članica Provincijske uprave i u svoje osobno ime, čestit Božić i sveto Isusovo porođenje, te radosnu i blagoslovljenu Novu 2022. godinu.

s. M. Ana Marija Kesten,

provincijska glavarica

 

Galerija slika:

  Poruke provincijskih glavarica - Sve