Pismo sestrama uz proslavu patrona Provincije

Drage sestre, postulantice i kandidatice!

U mjesecu lipnju slavimo zaštitnike naše Provincije – Presveto Srce Isusovo i Prečisto Srce Marijino. Srce? Čemu ono služi? Iz svakodnevnog života znamo da je za tjelesni život srce jedinstven i nezamjenjiv organ. To je mišić koji neprekidno kuca u ljudskom tijelu te svojim neumornim radom šalje krv kroz žile cijeloga tijela i tako održava naš tjelesni život. Kada srce prestane kucati, prestaje i tjelesni život. U duhovnom životu srcem označavamo jezgru našega bića. Kako stoji zapisano u Katekizmu Katoličke Crkve: “Srce je boravište gdje jesam, gdje stanujem (prema semitskom ili biblijskom izrazu: kamo silazim). Ono je naše skriveno središte, nedokučivo za naš razum i za razum drugih; samo Duh Božji može ga proniknuti i spoznati. Ono je mjesto odluke, u dubini naših duševnih težnji; mjesto istine, u kojemu izabiremo život ili smrt; mjesto susreta – jer smo na sliku Božju, stoga živimo u odnosu: srce je mjesto saveza.” (2562-2563)
 

Kakvo je Božje srce? Ono je riznica ljubavi. Čovjek svojim ranjenim srcem nije sposoban za vrijeme zemaljskoga života proniknuti dubinu Božje ljubavi. Stoga je sam Bog otvorio svoje srce kako bismo s pouzdanjem pristupale tom Izvoru milosti, tom Vrelu iz kojeg je potekla Krv i Voda za ljudsko spasenje.
 

Sluga Božji Josip Stadler kao veliki štovatelj Srca Isusova na mnogim mjestima u svojim poslanicama i svećenike i kršćanski puk poticao je na pobožnost Srcu Isusovu. Utemeljitelj je Srce Isusovo nazivao vrelom svega dobra, štitom pred navalama neprijatelja, sigurnom lukom u ovom burnom životu, vrelom iz kojeg nam je provrelo spasenje, izvorom mira.  Znao je reći: O, kako je dobro i ugodno prebivati u Srcu Isusovu.  Ne poznajem u duhovnom životu druge pobožnosti koja bi mogla u kraće vrijeme dušu dovesti do najviše savršenosti i omogućit joj da okusi prave slasti, koje čovjek nalazi kada služi Isusu Kristu.

Pred nama su dani bliže duhovne priprave za proslavu blagdana Srca Isusova i Marijina. Ta dva Srca zaštitnici su naše Provincije. Tim više smo pozvane u danima devetnice duhovno se pripraviti za što bolje svetkovanje. Vijeće za duhovnost i promicanje baštine o. Utemeljitelja na razini Družbe dogovorilo je da se uoči naših svetkovina i blagdana prisjetimo poticaja o. Utemeljitelja i pobožnosti našim zaštitnicima kroz povijest Družbe. Ljubomorno trebamo čuvati duhovnu baštinu svoje Družbe. Od nje živimo danas i na njoj gradimo za bolje sutra ( Br. 58./2022.). U privitku vam dostavljam izlaganje pod naslovom Pobožnost Srcu Isusovu u Družbi Služavki Malog Isusa i poticaji Utemeljitelja sl. Božjega Josipa Stadlera. Molim vas da u zajednicama zajednički pročitate pripremljeni materijal uoči devetnice Srcu Isusovu. Neka se spomenuta devetnica iz molitvenika Družbe (str. 73.) zajednički moli u svakoj zajednici kao duhovna priprava za proslavu zaštitnika Provincije. Uz osobne nakane uključimo i zajedničku nakanu za nova duhovna zvanja u Družbi. Molimo srcem punim pouzdanja. Duhovno se pripravimo kako bi nam svetkovanje samoga blagdana bilo izvor novoga blagoslova.
U privitku vam dostavljam i raspored trodnevnice uoči samog Blagdana. Pozivam vas sve, koliko se u mogućnosti, pridružite se barem koji dan da i na taj način jačamo naše sestrinstvo i zajedništvo.

Drage sestre, postulantice i kandidatice! Tijekom devet dana usrdno, ustrajno i smjelo pristupajmo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas (usp. Heb 4,16).
Gospodin će nas se sigurno spomenuti i blagosloviti nas!

Od srca vam čestitam blagdane naših zaštitnika i uz vas sam u molitvi.

Vaša
s. Emanuela Pečnik
provincijska glavarica

 

Galerija slika:

  Poruke provincijskih glavarica - Sve