24. siječnja 1843. nadbiskup Josip Stadler –

24. siječnja 1843. nadbiskup Josip Stadler –

Petak, 25. 1. 2019.

24. siječnja 1843. nadbiskup Josip Stadler – što je katoličko jugoslavenstvo protiv kojeg se ovaj velikan borio?


Na  portalu  "Narod"  pod naslovom  "24. siječnja 1843. nadbiskup Josip Stadler – što je katoličko jugoslavenstvo protiv kojeg se ovaj velikan borio?", piše:"Vrhbosanski nadbiskup Stadler je razmišljao o sudbini hrvatskih zemalja, a najviše mu je na srcu bila sudbina njegove Bosne i Hercegovine. On piše u listopadu 1915. zagrebačkom nadbiskupu: “Približava se vrijeme, kada će se valjda de nobis sine nobis (o nama bez nas) odlučivati. Dao Gospodin, da se sve hrvatske zemlje, kamo i Bosna i Hercegovina spadaju, u jedno tijelo pod habsburškom kućom sjedine, ili, ako to nikako nije moguće, da se bar Bosna i Hercegovina sjedine sa maticom zemljom hrvatskom onakvom kakva jest; jer bi se u tom slučaju nagodba bez sumnje preinačila na bolje i proširila.”.

"Sarajevski je nadbiskup zamjerao hrvatskim političarima, kao i dijelu katolika jugoslavenske orijentacije, jer su novom politikom jugoslavenskog smjera nepotrebno žrtvovali hrvatske interese za volju srpske politike."

U sadržaju objavljenom 24. siječnja u rubrici "kultura" spomenutog portala, iznesen je stav našeg oca Utemeljitelja oko ujedinjenja hrvatskog naroda, radi očuvanja suvereniteta, vjere i nacije. Nije imamo puno istomišljenika.

 Tekst cijelog članka može se  OVDJE pročitati.

  Vijesti - Sve