41 godina požrtvovnog rada s. Mihaele

41 godina požrtvovnog rada s. Mihaele

Srijeda, 30. 11. 2022.

Kod svete mise u 11:00 sati, 27.11.2022., ispratili smo u mirovinu svima nam dragu s. Mihaelu Slakoper. Nakon 41 godine službe s. Mihaela odlazi u zasluženu mirovinu u Domovinu. Zahvaljujemo joj na njenoj prisutnosti u našoj župi, na svakom satu vjeronauka, svakoj probi zbora i sviranju na svetim misama. Neka je prati Božji blagoslov i zagovor naše Nebeske Majke.

U nastavku prenosimo u potpunosti zahvalu koju je u ime župe izrekao naš župnik p. Zlatko, kao i zahvalu koju je sestra izrekla okupljenim vjernicima:

 

Draga sestro Mihaela!

Davno je bio susret Vas – časnih sestara od Djeteta Isusa, u Altöttingu – 1981. godine, kada je velečasni Vilim Cecelja izrazio veliku želju Hrvata u Salzburgu, da jedna od Vas dođe pomagati u pastoralnom radu u Hrvatskoj katoličkoj misiji u gradu Soli. Vi ste se odmah odazvali i započeli s vjeronaučnom pripremom djece za sakramente, lijepim druženjem s djecom i mladima i uljepšali ste svete mise u glazbenom smislu – u liturgijskom misnom pjevanju. To ste činili sve ove godine, ne poznajući vremenske prilike ili neprilike, putujući iz Burgkirchena u Salzburg. Nije to bilo tako jednostavno. Trebalo je nakon napornog rada u Caritasovu domu za starije i bolesne osobe, krenuti na put – često umorni, ali uvijek po dolasku ste pokazali vedrinu i spremnost, da se potpuno založite u svome zadatku za Božju stvar.

Mi se danas opraštamo od Vašeg djelovanja, ali ne i od Vas. Dok Vama izričemo zahvalnost, mi se i molimo za Vaše zdravlje, kao i za zdravlje Vaših sestara – Ankice, Vlatke i Domagoje, kojima se ovim putem zahvaljujemo na razumijevanju i uskakanju u Vaše smjene u Caritasovom domu. Želimo Vam obilje Božjeg blagoslova i dobra zdravlja u Domovini Hrvatskoj.

Mir i dobro!

P. Zlatko Špehar, župnik

 

Zahvala s. Mihaele izrečena u obliku molitve: 

POHVALE BOGU I NARODU nakon 41 godine ispomoći u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu

1. Adventska nedjelja u god. A, 27.11.2022.

Draga moja braćo i sestre, dragi prijatelji sve vas srdačno pozdravljam, našim kršćanskim pozdravom: Hvaljen ISUS I MARIJA! Danas mi je želja, da pred našim svećenicima, crkvenim odborom, svim pomoćnicima, i svima vama i zajedno sa svima vama, zahvalim dragom Bogu i vama, za moju malenost i prisutnost u ovoj našoj zajednici, čiju sam molbu i želju našeg pokojnog utemeljitelja tadašnje Hrvatske katoličke misije – velečasnog Vilima Cecelje i prihvatila. Moja zahvala su POHVALE BOGU za koju SVE VAS molim, da mi je pomognete izreći:

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

1. Hvala ti Gospodine za moje radno mjesto sa nemoćnima i bolesnima - u domu, odakle sam smjela dolaziti na nedjeljno i blagdansko hodočašće, među SVOJE, svoj narod - ovdje u ovu našu zajednicu u Salzburg. Gospodine, HVALA TI ti za prisutnost svakog brata svećenika, u ovoj zajednici (svih pokojnih i svih živih) za njihovu dobrotu i mnoge lijepe primjere, za dobru suradnju i bratske susrete. Hvala i sestrama moje zajednice - koje su za vrijeme moga boravka ovdje, u domu rado priskočile u pomoć - tamo, gdje sam i sama trebala biti. Najljepša hvala i svim suradnicima s kojima sam smjela ovdje Tebi Bože služiti.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

2. Gospodine, zahvaljujem ti za veliki primjer svih ovdje u ovoj crkvi sakupljenih, malih i velikih, starijih i mlađih, koji izbliza i izdaleka - nakon svakog umornog tjedna, puni briga, žuljevitih ruku, a i mnogim radostima i iznenađenjima ispunjavate ovaj sveti hram, GDJE NAS Isus sam poziva: „Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“. I vi MU DOĐETE! Ovakvim pohodom – vjerno svjedočite svoju vjeru; a prisutnošću na slavlju sv. mise, poklanjate najveće povjerenje, SVOJU ZAHVALNOST, i ljubav prema Bogu, a i pripadnost jednom narodu i istoj domovini. Sve vaše brige i radosti, svu vašu sadašnjost i budućnost, poklanjam danas Gospodinu. Bili ste mi osobno, velika podrška, i za moj redovnički život i nisam se usudila ni u čemu štedjeti. Neka vas Bog čuva i prati u svemu sto jeste i radite, a ja vam ovu vašu vjernost Bogu i Crkvi čestitam i osobito pohvaljujem.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

3. Hvala ti dobri Bože za sve obitelji koje su mi poklanjale povjerenje i dovodile k meni kroz dugi niz godina, svoju djecu na vjersku pouku, i tako ostale mojemu srcu posebno blizu. Danas su ta djeca mladi roditelji, kojima zahvaljujem, za sudjelovanje na našim susretima, neka dobri Bog ostane uz vas i u životu pomaže i nadoknađuje – sve ono što vaši roditelji i ja nismo uspjeli – da uvijek napredujete kako u dobi tako i u milosti i mudrosti – u svemu onome što je dobro.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

4. Gospodine, zahvaljujem ti za svaku osobu koja nam je na bilo koji način bila velika podrška i pomoć u liturgijskom slavlju i PJESMI, a posebno HVALA NAJLJEPŠA ONIMA - koji nas do dana današnjega nisu ostavili. Danas mi je izreći i uvelike HVALA našem Petru, koji sve svoje darove od Boga primljene stavlja u proslavu Imena Gospodnjega, a i tako lijepu suradnju među nama, i na pomoć i radost svih nas. Podržite ga u njegovom djelovanju i pomognite mu.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

5. Bože, velikom si me ljubavlju krijepio, zato i moja najveća pohvala i hvala, danas pripada Tebi, koji si mi uvijek iznova darivao tolike unutarnje radosti za pripremu i dolazak u ovu zajednicu. Tvoja je LJUBAV bila uvijek jača od svega onoga što me je u životu često puta moglo i pokolebati! ISUSE TI SI SUPER! Tebi zahvaljujem i za moje padove i poniženja, a i veliku milost po kojoj sam uvijek smjela iznova započinjati. Naš gosp. župnik P. Zlatko često nas je poučavao kako je čovjek najveći u opraštanju, pa i ja vas sve molim da mi oprostite SVE MOJE MANJKAVOSTI i ako je kod mene bilo nešto neprimjerno, a to činim i ja u svom srcu za vas.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

6. Danas Ti dobri Bože i kažem veliki HVALA što si me na putu mojega hodočašća u Salzburg, sa svojim anđelima čuvarima čuvao i pratio, po suncu, kiši, snijegu i ledu, da mi se nikada ništa dogodilo nije, a i onda 04.08.2019. kada sam doživjela tešku saobraćajnu nesreću, i na mjestu mogla smrvljena biti, ti si Isuse i za mene, pao pod križem da dođeš do mene sa svojim anđelima, i ja sam mogla sama bez većih povreda izići iz auta (potpuno uništenog i ne-popravljivog). Hvala Ti za ovo tako veliko i očito doživljeno čudo, jer Te danas još više mogu slaviti i veličati.

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

7. Gospodine želim ti zahvaliti i za moje pokojne roditelje Mija i Anku Slakoper i našega pokojnog vlč. Vilima Cecelju koji su mi za zemaljskog života bili veliki primjer, podrška i pomoć, pratili me svojim molitvama i savjetima, podržavali u svakom dobru, a i sada su moji zagovornici kod Tebe Bože. Nagradi ih Gospodine svojim mirom u lijepom nebu. POKOJ VJEČNI daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im! Počivali u miru. AMEN!

BOŽE, TEBI ZAHVALJUJEM – TEBE JA UZVISUJEM!

Draga moja braćo i sestre, uskoro se vraćam zajedno sa svojim sestrama u našu domovinu, domovinu koja nas sve zove, i po cijelom svijetu prati, koja svakoga od nas priznaje, čeka i treba, domovinu koja nas prima, i žive i mrtve, jer smo uvijek i samo - njezina djeca.

Na kraju sve vas grlim i u svom srcu nosim i želim da NAS I SVE ONE KOJIMA PRIPADAMO I S KOJIMA SMO POVEZANI, Božja ljubav, njegova milost i blagoslov prati, a i njegova i naša draga Mati. Amen.

Sestra Mihaela Slakoper
 

(preuzeto: https://www.hkz-salzburg.net/hr/home/aktualno-27/682-nakon-41-godine-oprostili-smo-se-od-s-mihaele)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve