45. godina Služavki Maloga Isusa u Retkovcu

45. godina Služavki Maloga Isusa u Retkovcu

Nedelja, 13. 6. 2010.

ZAGREB: Družba sestara služavki Maloga Isusa proslavila je u nedjelju 13. lipnja 45 godina svoga pastoralnog djelovanja u župi sv. Pavla u zagrebačkom Retkovcu. Redovnice su se s cijelom župnom zajednicom prisjetile svoga prvog dolaska u Retkovec 12. lipnja 1965., svega deset dana nakon što je nadbiskup Franjo Šeper izdao dekret o osnivanju župe sv. Pavla i nakon što je za tu svrhu kupio obiteljsku kuću na današnjoj Aveniji Dubrava 244. Iz Kronike Družbe može se pročitati kako su sestre "uselile dok još gazda ove kuće nije izašao", a došle su zato "da čuvaju kuću od tadašnjih vlasti dok nadbiskup ne nađe svećenika koji će preuzeti vodstvo župe". 


Prvi župnik u osobi pokojnog mons. Željka Juraka dolazi mjesec dana kasnije i zajedno s njima organizira život i pastoral župe, najprije u skromnim uvjetima u obiteljskoj kući adaptiranoj u crkvu i stan za redovnice (svećenici su stanovali u pastoralnom centru u Trnovčici), a s početkom 90-ih godina i kroz izgradnju nove velike crkve i župne kuće. Dolaskom novog župnika Dragutina Cerovečkog krajem 2008., redovnice i dalje nastavljaju svoj zauzeti rad u pastoralnom životu župe.

Uvijek dvije, samo u jednom kraćem razdoblju njih tri, sestre su u svom neprekidnom djelovanju na župi sudjelovale i sudjeluju u raznim oblicima pastorala: u početku su u crkvi preuzele zvonjenje, sviranje, uređenje i kićenje crkve, sakristansku službu, pranje i peglanje rublja; u kući su obavljale sve kućanske poslove uz obrađivanje malog vrta i uređivanje okoliša. Pet godina po dolasku na župu preuzimaju katehizaciju djece i mladih, kao i vođenje župnih zborova. Kad su 1976. prestale obrađivati vrt i zvoniti, preuzele su dužnost pečenja hostija. S demokratskim promjenama sestra katehistica preuzima predavanje vjeronauka u osnovnoj školi. Već petnaest godina pod njihovim vodstvom u župi djeluje društvo Prijatelji Maloga Isusa kao vanjski suradnici njihove Družbe. Osim toga, u župi su utemeljile molitvenu i karitativnu skupinu čiji članovi posjećuju bolesne, stare i nemoćne osobe, vode radionice za djecu i mlade, podupiru suradnju s karitativnim i misijskim udrugama, preko djece uspostavljaju i obiteljski pastoral, a tu su i mnogi drugi projekti koji bi bez njih bili nezamislivi.

Na svim misama netko od vjernika laika je uime župne zajednice izrekao zahvalu dragom Bogu "na tom milosnom daru", a i sestrama koje su u pravom smislu riječi "'srce' koje otkriva i razumije naše potrebe", uvijek nasmijane, strpljive, spremne svakog saslušati i pružiti savjet i toplu riječ. "Kroz njihov rad u župi osjećamo Isusovo čovjekoljublje i nasljedovanje Marije, Isusove i naše Majke. Daju se nesebično već 45 godina živeći ovdje i s nama svoje redovničke zavjete. Uz puno ljubavi i strpljenja pružaju nam ono što napaja dušu mirom i vraća povjerenje u Boga i ljude". Zahvali su se pridružili i župnik Dragutin Cerovečki i župni vikar Tomislav Kralj, a sestrama je uručen i prigodni dar. Na večernjoj misi svoju zahvalu dragom Bogu, svojim sestrama, a na poseban način župnoj zajednici uputila je i s. Radoslava Radek, provincijalna glavarica Zagrebačke provincije Služavki Maloga Isusa.

Nakon Euharistijskog slavlja i stanke za ručak, Prijatelji Maloga Isusa su se uputili u Varaždin gdje su posjetili varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalazi grob prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja.

  Vijesti - Sve