46. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

46. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

Ponedjeljak, 8. 5. 2017.

Skupina odgojitelj/ica koja se iz Zagreba zajedničkim prijevozom uputila prema Lovranu, prvog je dana Vijećanja, 3. svibnja 2017., pohodila Lanišće (Istra), mjesto u kojemu je mučeničku smrt podnio bl. Miroslav Bulešić. Tema vijećanja bila je Razumjeti i pratiti kandidate u formaciji prema integriranoj osobnosti


Predavanja na zadanu temu je održala dr. sc. Sanda Smoljo, profesorica psihologije na KBF-u u Sarajevu i Đakovu, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Vijećanju je nazočilo 43 redovničkih odgojitelja i odgojiteljica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kroz više tema odgojitelji/ce su imali priliku uvidjeti važnost autorefleksije formatora, umijeće slušanja nutrine i razvijanja introspekcije, te upoznati afektivnu pozadinu poteškoća kandidata. Cilj formacije je pomoći kandidatu da se mijenja, odgojiti ga za odgovornu ljubav, afektivnu zrelost, zdrave međuljudske odnose i također pomoći mu rasti u svetosti. Doktorica Sanda na vrlo zanimljiv i sa više aspekata, razina govorila je o razumijevanju seksualnog razvoja i seksualnih slabosti, jer to nije samo jedan vid kako se gleda danas, nego je na duhovnoj razini to glad duše za cjelovitošću, integritetom. Svi sudionici Vijećanja upoznati su također sa kriterijima za razlikovanje zrele, nezrele i patološke osobnosti, koje su svrstane u više kategorija, sa određenim simptomima. Odgojitelj zato treba imati pozoran pogled, pomoći kandidatu da se dubinski spozna, smireno prihvati, ispravlja i sazrijeva,  jer se od duhovnih osoba zahtijeva: moralna krepost, psihička ravnoteža, afektivna zrelost i uspostavljenje zdravih prijateljskih odnosa. Jedna od tema bila je upravo i pravo prijateljstvo kao dar, kao ono koje otvara prostor i mjesto za treću osobu.

Budući da su predavanja bila izvrsno pripremljena i prezentirana, a teme aktualne i izazovne više puta se razvila spontana diskusija, sa zanimljivim i korisnim pitanjima i odgovorima. Od predviđenih radionica uspjela se realizirati, samo jedna, jer su svi sudionici zaželjeli čuti i otkriti što više novih spoznaja kroz predavanja dr. Sande, koje bi im pomogle u odgoju onako kako je Bog odgajao svoj narod: promatrajući, slušajući, upoznavajući i djelujući.

Skupina odgojitelj/ica koja se iz Zagreba zajedničkim prijevozom uputila prema Lovranu, nakon završetka Vijećanja, 6.svibnja 2017.god. vratila se preko Trsata do Zagreba.

Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili sudjelovanje na ovom Vijećanju i dr. Sandi na neiscrpnom blagu, koje će nam puno pomoći u razumijevanju i praćenju kandidata u formaciji prema integriranoj osobnosti. (SMI)

  Vijesti - Sve