48. svjetski dan molitve za duhovna zvanja

48. svjetski dan molitve za duhovna zvanja

Četvrtak, 12. 5. 2011.

S. Tihana Strancarić, SMI (klavir) i s. Kristina Vujica, ASC (flauta): instrumentalna točka J. S. Bach: Air iz Suite br. 3 u D-duru, BWV 1068 (priredio S. Gazzelloni)

ZAGREB: U povodu 48. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja misno slavlje u četvrtak 12. svibnja u zagrebačkoj katedrali predvodio je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Nakon mise u ispunjenoj dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta održana je meditativno-molitvena večer “Zajedno u Kristu” u organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije i HUVRP/HKVRP-a. Bio je to ujedno i susret mladih Zagrebačke nadbiskupije i mladih redovnika i redovnica u povodu beatifikacije Ivana Pavla II. i pastirskog pohoda Benedikta XVI.


Program cijele večeri bio je protkan slikom, porukama i mislima bl. Ivana Pavla II., poglavito onima koje je uputio prigodom tri pohoda našoj domovini. Ujedno je to bio i poziv na isti način iskazati dobrodošlicu njegovu nasljedniku, Petru naših dana, Benediktu XVI.

U tijeku programa novakinje različitih redovničkih zajednica, polaznice Škole za novakinje, izvele su koreografiju na pjesmu s. Tihane Strancarić “Pavao”. Kroz pokret su iskazale ponos da u svojoj slobodi izabiru put nasljedovanja Krista u redovništvu.

Na kraju programa mladima Zagrebačke nadbiskupije i mladim redovnicima i redovnicama obratila se predsjednica HUVRP-a s. Maria-Ana Kustura. Gledajući vas ovdje okupljene u ovako velikom broju, vjera i nada u naše bolje sutra raste u nama i širi se poput nezaustavljivog vala koji se pretvara u plimu ljubavi koja nas zahvaća i širi se dalje na sve ljude, kako one bliske, tako i one daleke, prijatelje i one koji to nisu, potičući nas da poput Učitelja ljubimo, “bilo to zgodno ili nezgodno”. I dok u obiteljima i u društvu vladaju podjele koje pomalo dolaze do uznemirujuće točke, vaše zajedništvo danas ovdje s Kristom i međusobno neka Bog blagoslovi kako bi postalo temelj preporoda cijelog društva u reizgradnji mira i međusobne povezanosti, istaknula je Kustura. Podsjetila je i na ulogu dvojice papa. Ivan Pavao II. Proveo je život u nastojanjima usmjerenim prema cijelom svijetu koji mu je na kraju, na njegovu pogrebu, vidljivo uzvratio. Čak i za one koji se nisu slagali s njim, postao je po neporecivoj dobroti magnet, privlačna točka u kojoj se gomilalo jedinstvo, ljubav, međusobno poštovanje i dobra volja. Voljeni papa Wojtyla želio je iza sebe ostaviti Crkvu spremnu na učinkovito služenje svijetu u novom tisućljeću i bio je sasvim svjestan da najveći dar koji Crkva može ponuditi svijetu nije ništa manje od svetosti njezinih živih udova, uvijek traženih i uvijek premalobrojnih. Ivan Pavao II. otvorio je srca ljudi za Boga. Današnji papa Benedikt XVI. nastavio je, na sebi svojstven način, put koji je ljubavlju i patnjom utirao njegov veliki prethodnik. Podsjetila je i kako posljednjih dvadeset godina naše domovinske povijesti živimo u ozračju patnje najveće većine našeg naroda. Kroz to vrijeme Bog nam je pokazao da je na poseban način uz nas, šaljući nam tri puta svoga namjesnika da nas ohrabri i podrži. Sadašnji trenutak naše povijesti nije potrebno opisivati. Nije li izuzetni izražaj Božje brige za nas i sada to što nam i po četvrti puta šalje Petra naših dana Benedikta XVI. Osobita mu je želja susresti se s vama, dragi mladi prijatelji. Želi zajedno s vama moliti, želi blagosloviti vas koji ste budućnost naroda i Crkve. Vi i vaš kvalitetan život i djelovanje od presudne je važnosti za sve nas. Dragi mladi, ne zaboravite da ćete vi sutra osnivati obitelji koje neka budu prave kršćanske i katoličke, od kojih Crkva puno očekuje. A vi, dragi mladi, pozvani na posvećeni život, zajedno s Kristom hrabro dalje, sve do konačnog sjedinjenja s Njim, svojim najsvjetlijim Idealom, poručila je Kustura.

Na kraju večeri svi okupljeni u dvorani zajedno su otpjevali “Krist na žalu”, a potom se zadržali na bratskom agape u blagovaonici bogoslovije.

U glazbenom dijelu sudjelovale su s. Tihana Strancarić, SMI (klavir) i s. Kristina Vujica, ASC (flauta), te Bogoslovski oktet, a voditeljica programa bila je Lejdi Oreb. (gk/ika)

  Vijesti - Sve