80 godina djelovanja sestra Služavki Malog Isusa u Krašiću

80 godina djelovanja sestra Služavki Malog Isusa u Krašiću

Nedelja, 7. 10. 2018.

Na blagdan Kraljice svete Krunice 7. listopada, sestre SMI proslavile su 80 godina svoga djelovanja u Krašiću.  


„Nedjelja je… svetkovina Kraljice svete Krunice… Dok pratimo prometne znakove i kroz gustu maglu tražimo pravi put do Krašića, razmišljam: o čemu je razmišljala vrhovna glavarica Družbe SMI davne 1938. godine i koji su pastoralni razlozi bili odlučujući da je prihvatila poziv zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca i poslala sestre u Krašić?“ Omiljena poslovica profesora Goluba: „Bog i po krivim crtama ravno piše“, pokazala je svoju istinitost u životu i djelovanju sestara u Krašiću. Iako su ih poteškoće pratile od samog dolaska, Bog je njihove žrtve i križeve svake vrste nagradio neprocjenjivim darom: višegodišnjim suživotom sa Svecem! Nakon što su izbačene iz svoje kuće, sestre ostaju u trošnom župnom dvoru kako bi uskoro postale Šimuni Cirenci zatočenom Nadbiskupu i svjedoci njegove svetosti. Sestre s. Akvilina Paviša, s. Bonaventura Bašić, s. Honorata Matica, s. Nikolina Vozel, koja je držala upaljenu svijeću umirućem blaženiku i s. Salezija Golubić su mu vratile ljubav, tako da su dijelile s njim dane njegova zatočeništva i bile su uz njega do same njegove smrti. 

Zahvalno euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predslavio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, fra Antom Crnčevićem i vlč. Markom Torbarom. 

Mnoge su sestre kroz proteklih 80 godina, kraće ili duže vrijeme, služile malom Isusu u ovoj župi. Njih 15-tak došlo je u Krašić zahvaliti Bogu za taj dar. Svaka od sestara ima svoju priču, svoje dogodovštine. Vjerujemo da je za svaku sestru u Krašiću, bila neprocjenjiva milost živjeti u kući u kojoj je živio blaženi Alojzije Stepinac, svakodnevno se penjati po drvenim stepenicama kojima se i on uspinjao, pomoliti se Majci Božjoj ispred, njemu drage slike, kleknuti na klecalo na kojem je molio, svakodnevno se susretati s ljudima koji su ga poznavali, s njime razgovarali… Neopisivo!

Biskup Šaško u propovijedi se posebno prisjetio sestara koje su živjele sa zatočenim Nadbiskupom i vlč. Josipom Vranekovićem. Istaknuo je da te godine i to služenje treba biti zlatnim slovima upisano u povijest naše Družbe.

Na kraju svete mise svoju zahvalu sestrama izrekao je i sadašnji upravitelj župe vlč. Ivan Vučak. Posebno je zahvalio sestrama koje danas djeluju u župi: s. Katarini Penić – Sirak i s. Simeoni Capan. Prije završnog blagoslova biskup Šaško blagoslovio je bistu sluge Božjega Josipa Stadlera, rad akademskog kipara Vida Vučaka. Ovu bistu župa Krašić daruje sestrama Zagrebačke provincije u znak zahvalnosti za 80 godina služenja. 

Poslije Svete mise radosno zajedništvo nastavljeno je u pastoralnom centru za zajedničkim stolom i sjećanjima sestara iz života provedenog na filijali u Krašiću. (SMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve