85. obljetnicu boravka sestara u Vinkovcima

85. obljetnicu boravka sestara u Vinkovcima

Ponedjeljak, 8. 9. 2008.

VINKOVCI: Na blagdan Male Gospe proslavile smo u našem samostanu "Marijin Dom" u Vinkovcima 85. obljetnicu svoga boravka u gradu na Bosutu. Slavlju je prethodila trodnevnica na kojoj su mnogi vjernici dolazili pred špilju Gospe Lurdske koja je postavljena u vrtu Marijinog Doma prije točno 50 godina. Svete mise slavili su tijekom trodnevlja vlč. Ivan Blaževac, župni vikar u župi sv. Euzebija i Poliona, vlč. Stjepan Vukovac, upravitelj Gospina svetišta u Tekijama u Petrovaradinu i vlč. Krešimir Aračić, župnik iz Ilače. Ovi dani bili su nam prilika da zajedno s  vjernicima svoje živote predamo u Marijine ruke te da poput Nje radosno slavimo Boga za njegovu dobrotu i vjernost.


Na sam blagdan Male Gospe, objavljena je monografija pod nazivom «Pod Marijinim okriljem» autorice s. Zrinke Hržić. U Poglavarstvu grada Vinkovaca, gdje je knjiga bila predstavljena, kao domaćin grada dr. Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, pozdravio i izrazio zahvalnost sestrama što su kroz 85 godina u grad utkale duhovnu dimenziju koju su sestre ustrajno i samozatajno živjele služeći malenima.

O važnosti ove monografije, koja prikazuje dio povijesti redovništva iste Družbe i razvijajući karizmu služenja «Isusovoj najmanjoj braći», govorio je dr. Đuro Hranić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Sve nazočne pozdravila je i s. Irena Olujević, zamjenica vrhovne poglavarice Družbe sestara Služavki Malog Isusa te u svom izlaganju iznijela kako su sestre požrtvovno radile u sirotištu, zabavištu, konviktu, te u njegovanju starijih osoba, te tako služeći utjelovile karizmu svoje Družbe koju su dobile od svoga utemeljitelja sluge Božjega dr. Josipa Stadlera.

Prof. Marko Landeka, voditelj Arhivskoga sabirnoga centra u Vinkovcima, kao pomoćni urednik knjige, svjedočio je o svom iskustvu sa sestrama, a prof. Marija Burić lektorirajući knjigu, zaključila je da je ova knjiga povijest imena, a da svako ime nosi iza sebe jedan život – Nepomucena, Krizostoma, Gašparina, Iluminata, Danijela, Medarda, Marta….. S. Zrinka Hržić, autorica knjige, pojasnila je kako je knjiga nastala te kako je sakupljajući razne dokumente i fotografije iz mnogih arhiva sastavila jednu povijest koja u sebi nosi mnogo malih životnih povijesti. Izdavajući ovu monografiju htjele smo ostaviti spomen na mnoge, sada već pokojne sestre, koje su svoje živote ugradile u Marijin Dom kroz 85 godina.

Svečano zahvalno euharistijsko slavlje bilo je vrhunac dana, a predvodio ga je biskup Đuro Hranić. Tom prigodom slavlju su nazočile i mnoge sestre iz Zagreba, Samobora, Sl. Kobaša, Broda, te brojni prijatelji i dobročinitelji Marijinog Doma. Koncelebriralo je više svećenika na čelu s prečasnim Tadijom Pranjićem, župnikom i dekanom vinkovačkim koji je biskupa pozdravio na početku mise. Riječ pozdrava uputila je i s. Radoslava Radek, provincijalna glavarica Zagrebačke provincije sestra. Biskup nam je posvijestio važnost redovničkog poziva, o našem FIATU poput Blažene Djevice Marije, o ozbiljnom shvaćanju svoga krsnog posvećenja, te kako služenje djeci i starijima redovnički život čini bogatijim, a postaje i uzorom roditeljima kako služiti svojoj djeci. Ova euharistija postala je i molitvom za duhovna zvanja koja su potrebna današnjoj Crkvi, našoj Družbi i cijelom svijetu.

Ovim blagdanom Male Gospe, samostan Marijin Dom na tren je stao kako bismo mogli zahvaliti Bogu  za sva dobročinstva ljubavi po čijim plodovima možemo i dalje služiti i svjedočiti da se u liku svakog čovjeka krije lik Djeteta Isusa koji je potreban pomoći.

s. Zrinka Hržić

  Vijesti - Sve