95. obljetnica smrti sluge Božjega Josipa Stadlera

95. obljetnica smrti sluge Božjega Josipa Stadlera

Nedelja, 8. 12. 2013.

Sarajevo- Svečanim misnim slavljem u sarajevskoj katedrali Srca Isusova na Drugu nedjelju došašća, 8. prosinca, obilježena je 95. obljetnica smrti sluge Božjega dr. Josipa Stadlera, prvoga vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe služavki Maloga Isusa, i njihov Dan. Na misi je za kanonika Kaptola vrhbosanskog ujedno ustoličen mons. dr. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. 


Brojnim sestrama Služavkama na čelu s provincijalnom glavaricom s. M. Admiratom Lučić pridružila se i veća skupina hodočasnika i članova društva "Prijatelji Malog Isusa" iz župe Presvetog Srca Isusova predvođenih sestrama služavkama koje tamo djeluju te druge redovnice, bogoslovna zajednica i drugi vjernici.

Slavlje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s pomoćnim biskupom Perom Sudarom i dvadesetak svećenika.

Kardinal Puljić u propovijedi se prisjetio i smrti velikog borca za ljudska prava Nelsona Mandele, istaknuvši: "Zadivljen sam njegovim duhom kojim je uspio da se crnci ne osvete bijelcima koji su ih tlačili i to ime demokracije potpomognuti 'velikim bratom'. On ih je ipak očuvao da se ne osvećuju. To je evanđeoski duh: ne osvetiti se, ne mrziti, biti slobodan od zloga". Dok se pripravljamo za Božić odjekuje poziv sv. Pavla da prigrlimo jedan drugoga i to ne bilo kako i ne iz interesa, nego u Kristovoj ljubavi da prigrlimo jedan drugoga, poručio je kardinal.

Istaknuo je da je snaga sluge Božjega Josipa Stadlera bila u mudrosti riječi Božje kada je došao u "turbulentnu Bosnu i Hercegovinu" započeti svoju biskupsku službu kao nadbiskup u Vrhbosni u Sarajevu. Svi se mogu nadahnjivati čvrstom vjerom kojom je nadbiskup Stadler služio Isusu Kristu. "Te mudrosti nam danas treba kako se ne bi dali smesti s puta Isusa Krista. Ne znamo koja je napast teža – ona iznutra od nas samih, ili izvanjske prijetnje i zavodljivosti", rekao je kardinal Puljić. "U našem narodu kao da ne postoji duh zahvalnosti za sve one koji su se ugradili u našu povijest. Zato je današnji dan, kada je nadbiskup Stadler prije 95 godina rođen za nebo, prilika da se nadahnjujemo na njegovoj vjeri, na spremnosti da se žrtvuje za ono što je Božje", poručio je kardinal. Podsjetio je da je nadbiskup Stadler utemeljio sestre služavke Malog Isusa, za koje je proces Stadlerove beatifikacije istinsko nadahnuće "da otkriju svoj identitet i izvor radosti u služenju kako im i samo ime kaže". "Danas vidimo da služenje nekako nije radost", primijetio je kardinal Puljić, napominjući da na terenu primjećuje kako se mnoge stvari gledaju pod time, koliko što košta i koliko će netko dobiti za nešto. "S tugom doživljavam da se gotovo sve gleda kroz novac. Istina, novac je potreban za življenje, ali ima stvari koje se ne mogu mjeriti novcem, a to je snaga ljubavi. Zato vama, sestre, želim da uvijek u toj ljubavi imate uporište u svom poslanju nadahnjujući se na tom velikanu duha", poručio je kardinal Puljić.

Na kraju mise svi su pošli u dno katedrale na grob sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili Molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Misa je završena Molitvom za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i svečanim blagoslovom. Tijekom Mise pjevao je Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (IKA/KTA)

  Vijesti - Sve