Animatori Društva PMI-a pod motom“ Djelujmo zajedno“

Animatori Društva PMI-a pod motom“ Djelujmo zajedno“

Ponedjeljak, 19. 2. 2024.

Dana 17.veljače 2024. animatori Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije, sestre članice vijeća za PMI te sestre koje rade s njima, imale su edukacijsko - duhovni dan kako zajedno naprijed kročiti i što osvježiti. Susret je organizirala pročelnica s. Dolores Brkić zajedno sa gđom Zrinkom Ančić članicom vrhovne uprave Društva.


Radu je nazočila i provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan. Jutarnje okupljanje započeli smo u crkvi sv. Križa gdje smo sudjelovali na molitvi redovne župne Gospine krunice. Nastavak je bila sv. Misa koju smo ciljano izabrali u vremenu Korizme pred oltarom sv. Križa. Euharistijsko slavlje predslavio je župnik don Mihael Prović koji je u prigodnim riječima naglasio želju da se broj članova PMI-a poveća u njegovoj župi. Uz te želje pripremio nam je i osvježenje u pastoralnom prostoru uz crkvu. Nastavili smo rad u dvorani Malog Isusa u samostanu sestra provincijalne kuće koja je u neposrednoj blizini. Ulazeći na dvorište pozdravili smo Malog Isusa pjevajući himnu Djetetu Isusu i molitvom PMI-a. U dvorani dočekao nas lijepo uređen stol sa prigodnim motivima i nasmijani Mali Isus. Nije nam bilo odmah jasno zašto su na stolu i tri veća pinela ( kista) za bojanje. Naša s. M.  Dolores pozdravivši svih po imenu župa, uvela nas je kroz simboliku u promišljanje i razgovor kako trebamo osvježiti zidove nutrine i korake djelovanja. Nakon izrečenih pohvala uslijedile su upute obnove, „bez celofana“…Nastojali smo govoriti kako pobijediti napast ravnodušnosti. Razvijenu mrežu molitve velikih devetnica pred Jubileje, sa točnim nadnevkom i milosnom cijenom, karitativnog i hodočasničkog programa za zajedničku obnovu, zaključili smo da „ ne pada onaj koji ne hoda“. Radost je svaki dobar pokušaj obnove jer poslije napora i brušenja nastaju biseri. Važno je analizirati, makar to bile i brojke zbog kojih ponekad neodlučni sebe znaju nesvjesno isključiti iz igre u Božjoj utakmici. Bila je stanka „ poluvremena“ pa smo nastavili opušteni razgovor na zajedničkom ručku sa sestrama.

Ugodno i raspjevano smo tako obilježili Imendan s.M.  Manete Mijoč provincijske tajnice. Bili smo radosni jer s nama je bio i katedralni župnik don Ante Mateljan, prijatelj sestara i Društva PMI. Nastavili smo drugo poluvrijeme. Zarobio nas je sportski rječnik jer smo se radovali tog dana finalu naših vaterpolista i važne utakmice splitskog Hajduka…Bogu hvala dogodila se ZLATNA pobjeda. Uvijek je rezultat gdje je rad, volja i blagoslov zajedništva, uvijek iznova i dalje. Korekcije su bitne svugdje i na svim razinama… Proanalizirali smo naše ciljeve i svrhu, programe, projekte i naročito u župi gdje jesmo, godišnje susrete, poticaje koje pristižu tehnikom koju posjedujemo. Bitno je sa povjerenjem i bistrim okom i srcem svemu pristupiti. Budući da smo u Korizmi važno je da iziđemo iz svog Egipta ropstva i sigurnosti, ponekad i ravnodušnosti…Bilo je jako poticajno tog jutra ulaskom u crkvu vidjeti, uzeti, pročitati i sad nastaviti po toj izabranoj poruci iz košare i krenuti u nutarnju obnovu. OBOJITI JE svježom Božjom bojom. Hvala s. M. Jeleni Marević koja je to stavila za svih koji kroče kroz Korizmu u crkvu. Pročelnica nas je na koncu podsjetila da ne gubimo iz vida odnosno srca, zanos pripadnosti Društvu PMI-a, uvijek ponovno ustajati jer naša obećanja ništa ne smije ugasiti.

Budući da je Marijin dan, nastavili smo zaključiti naš rad u samostanskoj kapeli molitvom krunice Bezgrešnom Srcu Marijinu kao „ZVJEZDICE Bezgrešne“ i molitvom za proglašenje sluge Božjeg Josipa Stadlera. Zatim je provincijska glavarica s. M. Terezija toplim riječima zahvalila svima; pročelnici i svima nazočnima ovaj dan, kao i za djelovanje u svojim župama. Animatorica Zrinka Ančić zahvalila svim sestrama u zajednici koje su nas srdačno primile i omogućile rad, te provincijalki na svesrdnoj podršci a pročelnici na nesebičnom trudu. U šušuru rastanka i pozdrava s.M.  Dolores je kazala da zaključak bude opet vezan uz BROJKE…iz knjige Brojeva ( 6, 24 -26): „ Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, i milostiv ti bude! Neka pogled svoj svrati na te i mir ti donese.“

Vesna Mamić, animatorica i s. M. Dolores Brkić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve