Blagdan Tijela i Krvi Kristove u mjesecu Srca Isusova

Blagdan Tijela i Krvi Kristove u mjesecu Srca Isusova

Subota, 5. 6. 2021.

Mjesec svibanj  je Marijin mjesec, pun je blagdana i svetkovina koji nas vode bliže Bogu i Crkvi te nas osnažuju na putu života i našem poslanju. Uz dane Društva PMI-a 8. i 25. u mjesecu, zatim  blagdane svetaca, istaknula bih Uzašaće, Duhove i Presveto Trojstvo koje smo na poseban način obilježili, proslavili, proživjeli… 


Blagoslov je što se u mjesecu lipnju posvećen Presvetom Srcu Isusovu, nastavlja slavljenje našeg Spasitelja. Slavili smo kao cijela Crkva Tijelo i krv Kristovu na svetkovinu Tijelova. U naše vrijeme koje je puno nejasnoće, nesigurnosti, rekla bih razne i „opasne“ hrane za tijelo , posebno dušu, dublje nas je dirnula Tijelovska procesija sa Presvetim. Prvi put je održana na ovu svetkovinu 3.6. 2021. godine procesija i blagoslov svega puka i župe Gospe od Pojišana , iako je bila samo po crkvi i kroz dvorište. Klanjanja  su redovita i česta kod nas, ali nešto se snažno dogodilo kad je fra Josip u procesiji nosio Isusa među ljude. Sam je istaknuo u propovijedi koja je u sv. Misi prethodila; „Koliko smo svjesni da tu u svetohraništu jest živi Bog svakodnevno? Koliko smo svjesni i ja sam također, kad Bog silazi po mojim nedostojnim rukama i ostalih svećenika svaki dan tu na oltaru? Bog živi je tu - tvoj Bog i jedini Spasitelj“- naglasio je želeći potaknuti naše svijesti ali i savjesti. Ostavio je Presveti sakrament pred oltarom da svi pojedinačno mogu doći blizu pokaznice i kratkim susretom osjetiti milost i snagu te izraziti zahvalu za trajnu Njegovu prisutnost s nama. Ljudi su danas gladni Božje ljubavi i snage. Otajstvo Božje ljubavi snažilo je svih nas.

Budući da je  četvrtak – dan Maloga Isusa i svetkovina Tijelova nazočni su bili PMI-a ( iako je većina svaki dan) te su ostali nakon svega u molitvi i klanjanju. Bila sam zajedno s njima te sam  zadivljena i ujedno zahvaljivala Bogu na njihovoj vjeri i molitvi u koju su utkali sve potrebe naše župe, obitelji, duhovna zvanja – č. sestre i svećenike, domovinu i Crkvu… Hvala ti Bože na njihovoj snazi i svjedočanstvu jer sudjeluju i na trajnom klanjanju u crkvi sv. Duha u sate tijekom dana i noći.

Rekla bih sa sigurnošću kako se osjete plodovi Duha svetoga među njima i onima kojima su poslani a prvenstveno u njihovim obiteljima. Obitelj je danas kao i zajednice napadane od zloga, pa je potrebna snaga koju jedino mogu dobiti na izvoru Života  i Srca koje je toliko ljubilo svijet. Večeras (4.6. 2021. godine ) na Prvi petak nakon Pričesti  svi nazočni obnovili smo posvetu Srcu Isusovu pred njegovim kipom. Biti u Srcu njegovu i on u nama, ima li većeg blaga, snage, duhovne hrane? Fra Josip župni vikar a još je u godini mlado misništva, u propovijedi je naglasio između ostalog:“ Pogazi svoj ego, zatvori oči kao što Isus tebi to čini, zagrli svoga bližnjega, oprosti…Iz Njegova probodenog srca potekla je predragocjena krv jednako za svih“.

Osjetila sam poticaj da ukratko navedem ovo iskustvo i zahvalna za divno svjedočanstvo članova Društva Prijatelja Maloga Isusa. Mole i djelotvornom ljubavlju djeluju a crpe snagu kod živog Boga .

 s.  M. Dolores Brkić   

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve