Bog u mom odrastanju

Bog u mom odrastanju

Ponedjeljak, 29. 10. 2018.

 

U subotu 27. 10. 2018., devet djevojaka od 5. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole, okupilo se u našem samostanu sv. Ane u Splitu na duhovnu obnovu. Djevojke su bile iz: Trilja, Graba, Košuta, Vrgorca i Velog Varoša (Split). Duhovnu obnovu su pripremile i vodile s. Matea Periš, s. Kristina Španjić, s. Petra Šakić, s. Dulcelina Plavša i s. Jelena Marević.


Kroz ovu duhovnu obnovu razmišljali smo o dvanaestogodišnjem Isusu i Njegovom hodočašću s Josipom i Marijom u Hram o blagdanu Pashe. Odnosno, o biblijskim tekstom Lk 2,41-52.

Naše razmišljanje započeli smo ovim biblijskim tekstom, a nakon toga smo razmišljali nad samim značenjem ovih riječi, odnosno, što nam Isus ovim riječima želi reći.

Uslijedio je rad u grupama u kojem smo nastojale vidjeti sebe u određenim situacijama, tj. kroz Isusovo pitanje postavljeno Josipu i Mariji sagledati: Gdje sam ja?; Gdje se ja nalazim? Kroz razmišljanje o Njegovom odrastanju u mudrosti, dobi i milosti, uočiti moje odrastanje u ovim dimenzijama, te koliko dopuštam Bogu da On bude onaj koji usmjerava moje odrastanje.

U ovom tekstu je naglašena Isusova poslušnost Josipu i Mariji. Iako nisu ništa razumjeli od onog što je On rekao, Isus im je kao dijete bio poslušan. Razmišljali smo o našoj poslušnosti Bogu i ljudima, te znamo li mi gdje doista pripadamo i čija smo djeca u potpunosti.

Izmolivši sa sestrama srednji čas i Krunicu Djeteta Isusa, okrijepili smo i svoja tijela za zajedničkim stolom. Ispunjene zajedništvom u molitvi i blagovanju, analizirale smo rad u grupama kroz koji smo obogatile jedna drugu razmišljanjima i iskrenim smijehom koji je potaknut iznošenjem konkretnih životnih situacija u kojima se često nađemo.

Nakon iscrpne i duhovite analize rada, uslijedila je kreativna radionica na kojoj su djevojke ukrašavale anđele, koje su ponijele svojim kućama kao uspomenu na ovaj susret.

Ovu duhovnu obnovu smo ipak završili u duhovnom ozračju, tj. sakramentom pomirenja i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ante Akrap. Fra Ante nam je još jednom približio Božju Riječ i potakao nas na razmišljanje o našem rastu u mudrosti, dobi i milosti pred Bogom i ljudima.

Djevojke su se razišle sretne, zadovoljne, duhovno okrjepljenje i obogaćene novim spoznajama i prijateljstvima. Za ljepotu i uspješnost ovog susreta zahvaljujemo svim sestrama u samostanu sv. Ane na čelu sa s. Anemariom Radan, provincijalkom i s. Eduardom Marić, kućnom predstojnicom.

s.J.M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve