Bog u rođenju novog života

Bog u rođenju novog života

Ponedjeljak, 17. 12. 2018.

Košute 15. 12. 2018. Gospodin nas je ove subote, 15. 12. 2018., podario prekrasnim zimskim danom i prvim snijegom u ovim našim dalmatinskim krajevima. To je nekima bila radost, a nekima zapreka za dolazak na naše zajedničko druženje i razmišljanje na temu Bog u rođenju novog života, kroz evanđeoski tekst  o Isusovom rođenju (Lk 2,1 – 20).  Ljepotu ove zimske snježne idile, druženja i međusobnog duhovnog obogaćivanja bračnih parova, imali smo u Košutama u samostanu „Srca Isusova i Marijina“.


Duhovnu obnovu, na kojoj su sudjelovala tri bračna para (iz Krilo Jesenice i sa Mejaša iz Splita)  pripremile su s. Kristina Španjić i s. Jelena Marević.Susret je započeo upoznavanjem s Božjom Riječi koja nam se svakodnevno daruje i želi ući u naš život, a zatim su se bračni parovi predstavili  međusobno.Nakon upoznavanja, razmišljali smo o Božjoj Riječi, o osobama koje se susreću s Bogom i slave Ga, ali i njihovom međusobnom susretu.  Tako smo kroz poseban pogled na ulogu Marije, Josipa, Isusa i pastira uvidjeli značenje Božje Riječi i u našem životu. Otkrivali smo svoj Betlehem i svoje pristajanje na Božju volju i rađanje novog života bilo u duhovno ili tjelesnom smislu. Kroz razmišljanje smo međusobno dijelili i životna iskustva, zapažanja i otkrivanja evanđeoskog govora u našem osobnom, konkretnom životu.

Jedni drugima smo bili darovano duhovno bogatstvo misli i svjedočanstva života.

Uslijedila je zajednička molitva srednjeg časa i Krunice Djeteta Isusa u kapelici, a zatim zajedničko druženje za obiteljskim stolom sa sestrama.Nakon zajedničkog blagovanja, uslijedilo je razmišljanje o prihvaćanju i odgoju djeteta koje je Božji dar i Njegova, a ne naša svojina. Uloga roditelja kao primatelja i pratitelja darovanog života, po uzoru na Mariju i Josipa koji su Isusa odgajali, ali i slijedili prihvaćajući Božji naum u svom i Njegovom životu.Nakon duhovnog rada i razmišljanja, nastavili smo svoje druženje uz kreativni rad, te smo se, ukrašavajući kuglice, pripremali za nadolazeći obiteljski ugođaj kićenja bora. Bilo je to zanimljivo, opušteno i kreativno druženje.

Ovaj naš duhovni susret završili smo mogućnošću sakramentalnog pomirenja s Bogom, molitvom krunice sa sestrama, te Euharistijskim slavljem koje je predslavio don Petar Dukić. Don Petar nam je  na početku uputio i prigodne poticajne misli, kojima nas poziva na još dublju pripravu za Božić.

Razišli smo se sretni, zadovoljni, duhovno okrijepljeni, obogaćeni novim spoznajama i prijateljstvima, čestitajući jedni drugima Božić i nadolazeće blagdane. Za ljepotu i uspješnost ovog susreta zahvaljujemo svim sestrama u samostanu „Srca Isusova i Marijina“  na čelu sa s. Salutarijom Đula,  kućnom predstojnicom.

s.J.M.

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve