Božićna poruka sestrama Služavkama Maloga Isusa

Božićna poruka sestrama Služavkama Maloga Isusa

Srijeda, 24. 12. 2014.

Drage sestre!

Svake godine iznova liturgija svetoga vremena Došašća nas priprema za Isusov rođendan kako u vlastitom tako i u životima svih suputnika našega ovozemaljskoga hodočašća.


Ipak je ove godine priprema i sam Božić u mnogočemu drugačiji. Tu osobitost daje mu ponaosob Godina posvećena života, u koju nas je uveo sveti otac Franjo i jubilarna 125. obljetnica naše redovničke obitelji - Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Kako Družba slavi Božić kao glavnu svetkovinu, na njoj temelji i nadahnjuje duhovnost i karizmu, ovogodišnji Božić je i naš jubilarni Božić. Na prvom božićnom slavlju sa sestrama, kao i na mnogim drugima, zasigurno je bio i Utemeljitelj. Ne možemo ni zamisliti život Družbe bez njega, Božjega ugodnika, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera.

Papa naših dana, Franjo, upućuje sve Bogu posvećene osobe da se vraćaju na izvor života zajednice. Poučava nas da na izvoru meditiramo, da se napijemo bistre, od dugoga puta nezamućene vode. Na tom tragu sam se uputila na sam početak, na naš izvor. Put me je tako doveo Utemeljitelju. Listala sam, u njegovoj spomensobi samostana Egipat dokumente koje je pisao. Tu sam vidjela kopiju telegrama iz Brna. Vlastoručno je na BRZOJAVKI opisao kako je nastajala naša Družba. Vidljiva su četiri susljedna koraka. Danas ih, drage sestre, zajedno sa svima vama želim staviti u Isusove jaslice kao darak zahvalnosti za sva nadahnuća koja su nas –sestre SMI - nosila od našega prvoga Božića 1890. pa do danas:

Prvi korak: SVEĆENIČKA MOLITVA

17. srpnja 1890. dva svećenika obavljala devetnicu u čast sv. Ani s nakanom da se odobri od Metodijske založne u Brnu zajam (…) da se s tim novcem postavi temelj našoj ubožnici.

Drugi korak: USLIŠANJE MOLITVE

26. srpnja 1890., na sam dan svete Ane, stigao gornji odgovor od g. Rausa, predsjednika rečene založne da će zatraženi novac poslati 6. kolovoza 1890.

Treći korak: OČITOVANJE BOŽJE PROVIDNOSTI

6. kolovoza 1890. dogodilo se tako.

To je prvi početak našoj ubožnici i našoj kongregaciji služavki maloga Isusa.

Četvrti korak: SA SVETIM RAFAELOM SESTRE POSLANE SLUŽITI

24. listopada iste godine, kada je Crkva slavila svetoga Rafaela, Utemeljitelj je kazao sestrama kako u život šalje nastalu predragu kongregaciju služavka maloga Isusa, kojoj je sam Bog početak.

Brzo iza tih milosnih događaja došlo je Došašće, pa prvi BOŽIĆ betlehemki, kako je Utemeljitelj zvao sestre od milja.

Duša mi je puna radosti što je od Utemeljitelja zatalasani val samaritanske dobrote, doticao i dotiče mnoge duše, što naša Družba nepokolebivo živi na četiri ugaona kamena, što su nam po Očevoj providnosti imena zapisana u Isusovoj štalici. Vjerujem da je naš Kralj prepoznavao i da prepoznaje sestre služavke kad god su se prignule i kad god su mu pomogle u nemoći i progonstvu.

U molitvenome zajedništvu, prigibajući se pred otajstvom Isusovog rođenja, o dragom jubilarnim Božiću, želim vam drage sestre, novakinje i pripravnice, svim prijateljima Družbe i suradnicima u karizmi sluge Božjega Josipa Stadlera blagoslovljenu i nebeskim mirom ispunjenu svetu Božićnu noć i sve dane koje će nam Otac podariti u dolazećem vremenu.

sestra M. Admirata Lučić sa sestrama iz uprave Provincije BZ BDM.

  Vijesti - Sve