Čestitka sestrama za svetkovinu Bezgrješne i Dan Provincije

Čestitka sestrama za svetkovinu Bezgrješne i Dan Provincije

Utorak, 8. 12. 2020.

Sarajevo, 4. prosinca 2020.

Živio Mali Isus!

Poštovane i drage sestre!

Svetkovinu Bezgrješne, naše nebeske zaštitnice i Dan Provincije proslavit ćemo ove godine na drugačiji način nego što smo to običavale prethodnih. Razlog nam je dobro  poznat, pandemija COVID 19 koja je sve više prisutna u našoj zemlji BiH i po cijelom svijetu. I ako smo pozvane živjeti ovo vrijeme s posebnom pažnjom, neka ono u našim srcima ne ugasi želju za našim duhovnim rastom i sestrinskim zajedništvom koje nam je potrebno više nego ikad.

Da bi se sačuvale od oboljenja coronavirusa predlaže nam se distanca od bliskih susreta, samoizolacija i još mnogo drugih mjera predostrožnosti. Koliko god je potrebno poštivati sve mjere zaštite zbog vlastitog zdravlja i zdravlja drugih, nama koje živimo u redovničkim zajednicama može biti opasnost da se izoliramo jedna od druge i zatvorimo u svoj svijet, čekajući neka bolja vremena za naše bogatije sestrinsko zajedništvo i radosne sestrinske susrete. One su prava zamka za samoizolaciju iz zajednice i zajedništva, a posljedice koje ostavljaju u našim dušama i zajednicama su velike. Ohrabrimo se u ovim danima dok se spremamo za proslavu naše nebeske zaštitnice Bezgrješne Majke Marije, kojoj je povjerena briga i zaštita naše Provincije.

Ako pogledamo unatrag u 50-godišnji život naše Provincije i sve kušnje kojima je bila kušana, sa sigurnošću reći ćemo da je Bezgrješna uvijek nad njom bdjela. Ona nije dopustila da kormilo naše Provincije potope mnoge bure i oluje. Ona je uvijek bila tu uz nas i brižnom majčinskom ljubavlju dizala nas iz pepela. U kušnjama je bdjela još više i zagovarala nas kod svoga Sina. Ostala nam je vjerna sve do danas. Zato joj kličemo: O, Bezgrješna, neka ti je hvala i vječna slava!

Po primjeru naše nebeske zagovornice Bezgrješne Majke Marije, bdijmo i mi drage sestre još više nad našom Družbom, nad našom Provincijom, nad našim zajednicama, nad svakom sestrom i kandidaticom. Bdijmo nad našim duhovnim dobrima, liturgijskim i sakramentalnim životom, sv. zavjetima, karizmom koji su privilegirano blago za dušu svake od nas i dragocjeni dar svakoj našoj zajednici. Bdijmo nad našim materijalnim dobrima koja su nam ostavljena u baštinu od Utemeljitelja i mnogih sestara sve do danas, a ona su nam darovana kao sredstva za povjereno nam služenje. Bdijmo i nad dobrima koja danas privređujemo za život Provincije. Bdijmo nad dušama koje nam Božja providnost stavlja svaki dan na put života i posvećenja. Osjećam da smo danas pozvane još više biti blizu jedna drugoj kao prave sestre u Kristu, biti jedno u Družbi i Provinciji, bez obzira na mjesta u koja smo poslane. Pozvane smo biti zajedno u radostima i teškoćama svake od nas kao i s onima koji su srce naše karizme.

Nastojmo svim srcem da naše zajednice budu oblikovane krjepostima koje su resile svetu Nazaretsku Obitelj. Poput ''mudrih djevica'' bdijmo, molimo i budno pazimo na uljanice da nam se ne ugase, jer one nam pokazuju put do Euharistijskog Isusa. Uz Isusa  oblikujmo vlastite misli, riječi i djela prema Očevoj volji. Neka nas u svemu ovom što želimo i hoćemo poučava naša Majka Marija, Bezgrješna Djevica, koju je od prije svih vremena odabrao dobri Bog da nam bude Majkom i zagovornicom na nebu i uzorom na zemlji. U njezinu majčinsku blizinu i zaštitu uzdao je se svim srcem naš otac Utemeljitelj sl. Božji Josip Stadler. Bezgrješna mu je isprosila milost kod svoga Sina da  njegovu dušu pozove i povede u vječne stanove upravo na njezin blagdan. O, kako li je se u pratnji Majke Marije uzdignula u nebo njegova sveta duša! Molimo i mi svaka sebi i svakoj sestri milost da nas ususret našem zaručniku Isusu povede naša nebeska Majka Marija.

Drage sestre i kandidatice, dok razmišljam o dragoj nam svetkovini Bezgrješnog začeća BD Marije, zaštitnici naše Provincije, molim svima zajedno i svakoj osobno posebnu zaštitu nebeske Majke Marije. Neka svaku ogrne plaštem svoje ljubavi i štiti od svega što može škoditi nastojanju oko vlastite svetosti. Želim svakoj blagoslovljenu svetkovinu Bezgrješne i radostan 51. rođendan drage nam Provincije.

Na početku novog puta naše Provincije koja će ploviti ususret 100. obljetnici, molimo da ju i dalje prati moćni zagovor Bezgrješne. A mi, duhovne kćeri našeg oca Utemeljitelja po njegovu primjeru i pozivu posvećujmo se Bezgrješnoj jer i mi ovisimo o Majci Božjoj kao dobre kćeri o svojoj majci.

Ovu našu posvetu Bezgrješnoj koju baštinimo od oca Utemeljitelja, nastojmo osobno obnoviti svaki dan kao znak darivanja samih sebe Majci Mariji, a na svetkovinu Bezgrješne obnovimo ju zajedno i to molitvom koju imamo u Molitveniku Družbe str. 186.

Poštivam te svim srcem o Presveta Djevice…

Ovom svakodnevnom posvetom Bezgrješnoj postići ćemo veću svetost na koju nas poziva naš Otac nebeski „Budite sveti, jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš!“. (Lev 19,2)

Kako je na svetkovinu Bezgrješne spomen-dan nebeskog rođendana našeg oca Utemeljitelja, Vijeće za duhovnost i duhovnu baštinu oca Utemeljitelja pripremilo nam je prigodnu molitvu kojom ćemo si na taj dan s pijetetom približiti posljednje trenutke Utemeljiteljeva života, psalmima slaviti Božje ime i sjećati se divna djela koja je učinio po svome sluzi. Pripremljeni materijal dostavljam vam u privitku.

Drage sestre, završavajući ovo prigodno promišljanje o slavlju drage nam svetkovine, još jednom pozivam sve nas zajedno da primimo Isusovu i našu nebesku Majku u svoje srce kao što nosimo u srcu majke koje su nam život podarile. Primimo Majku Mariju s dubokim poštovanjem u naše male i velike zajednice. Družimo se s njom u molitvi, radu i odmoru. Njezinom prisutnošću ispunimo naše dane i večeri, svaki trenutak života. Ona će nas sigurno voditi u luku vječnoga života.

U ime sestara članica Provincijske uprave i u svoje osobno ime još jednom vam drage sestre čestitam svetkovinu  Bezgrješne, zahvalna svakoj za sve dobro ugrađeno u život naše Provincije.

Ostajem vam blizu molitvom i duhovnim zajedništvom, odana vam u Malom Isusu i Mariji

 

 

s. M. Ana Marija Kesten,

provincijska glavarica

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve