Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Dan posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji

Subota, 18. 2. 2012.

DUBROVNIK: Već godinama se na blagdan Svijećnice slavi Dan posvećenog života. U Dubrovniku radi proslave sv. Vlaha, taj dan nije moguće proslaviti na Svijećnicu, već se on redovito odgodi za neki drugi dan.


Tako je ove godine u srijedu 8. veljače održan prvi sastanak Biskupijskog vijeća za ustanove posvećenog života u novom sazivu i izabrano je novo vodstvo Vijeća. Za predsjednika Vijeća izabran je kapucin fra Stanko Dodig, a za tajnicu s.Mila Mikulić, ŠSF. U Vijeće je imenovana i naša s.Maritana Kešina. Novo Vijeće je tada odredilo da proslava Dana posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji bude u subotu 18. veljače 2012. godine.

Po lijepom i sunačnom vremenu nađosmo se u velikom broju u dvorani bl. Ivana Pavlja II., u samostanu sv. Klare. U 10 sati, održana je molitva Trećeg časa. Nakon toga s. Katarina Maglica OP iz Korčule, održala je predavanje na temu: "Osamljenost usred zajednice". Sestra Katarina je govorila od srca i s puno povjerenja i iskustva o redovničkom životu, te osamljenosti od novicijata do starije dobi.

U 11,30 sati dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je svijeće u crkvi sv. Vlaha, nakon čega je uslijedila svečana procesija sa upaljenim svijećama koje su nosili svećenici, redovnici, redovnice, novaci i kandidatice. U procesiji je bilo oko 150 sudionika.

Svečano Misno slavlje s redovnicima i redovnicama u dubrovačkoj prvostolnici predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Pjevanje su predvodile sestre Dominikanke iz Korčule. Prije mise bila je obnova redovničkih zavjeta.

Mons. Uzinić je zahvalio prisutnim redovnicima i redovnicama na zauzetom radu u pastoralu u Dubrovačkoj biskupiji. Mons. Uzinić je rekao kako bi Bogu posvećene osobe trebale biti zadovoljne u zvanju i redovništvu i živjeti u potpunosti ono što jesu i što su zavjetovale. Unatoč svim bolestima, preoblemima i radu, trebaju pokazivati svima jednu radost svjedočenja i služenja.

Nakon Mise na „škalinima“ ispred katedrale napravljena je zajednička fotografija na spomen ovog dana kojeg smo proveli u zajedništvu i molitvi s mjesnom Crkvom.

Ovaj dan susreta, zajedništva i molitve, kojem su prisustvovale i Služavke Malog Isusa iz Dubrovnika i Mandaljene, završio je zajedničkim ručkom u restoranu "Klarisa". (s. Magna Borovac)

  Vijesti - Sve