Društvo Prijatelja Maloga Isusa srcem za obitelji

Društvo Prijatelja Maloga Isusa srcem za obitelji

Četvrtak, 11. 10. 2018.

Splitsko- makarska nadbiskupija bila je domaćin 3. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu pod geslom; „ Obitelj – izvor života i radosti“.

Cijeli tjedan od 10. do 16. rujna 2018. godine bio je u znaku bliže pripreme i tvorio je jednu lijepu cjelinu. Članovi Društva PMI-a iz provincije bili su potaknuti od pročelnice dati svoj doprinos kroz sudjelovanje; molitveno, karitativno ili gostoprimstvom. 


Prvog dana održao se okrugli stol u palači Milesi u Splitu gdje je naša s. Dolores bila zadužena tematski aranžirati dvoranu na temu; Izazovi suvremene obitelji. Slijedećeg dana odvijala se u velikoj dvorani nadbiskupijskog sjemeništa svečana promocija i predstavljanje zbornika učeničkih radova : „ U zagrljaju moje mame“. Nekoliko sestara Služavki Malog Isusa bile su mentorice djeci i mladima čiji je rad uvršten u zbornik: s. Rebeka, s. Marinela, s. Petra i s. Dolores za više literarnih radova te jedan likovni koji je dobio i nagradu. Članice PMI-a iz Splita sa Pojišana i sv. Križa došle su radosno podržati zbornik ali i svoje sestre.

U predivnoj uspomeni ostati će nam kazališna predstava, Legenda o Miljenku i Dobrili, a odvijala se u prirodi na splitskom Sustipanu. Slijedećeg dana 13. rujna bio je četvrtak. Odvijalo se klanjanje pred Presvetim za naše obitelji u cijeloj nadbiskupiji i ujedno za uspjeh Trećeg nacionalnog susreta. Mi na splitskom Pojišanu smo svi sudjelovali u svakom projektu ovog tjedna sa našom s. Dolores, pa tako i sa puno žara na Klanjanju koje je predvodio naš župnik. Pitali smo se nadolazeći dan kako i kada ćemo na Humanitarni koncert krenuti na rivu. Dileme nije bilo, jer je koncert za pomoć pri kupnji uređaja - endoskopski stup za operacijske zahvate za potrebe klinike za dječju kirurgiju KBC –a u Splitu. U subotu je riva ponovno odjekivala od pjesme dječjeg koncerta. Djeca su cvijeće obitelji. U večernjim satima na Gospinu otoku u Solinu  odvijalo se Euharistijsko bdijenje na kojem su sudjelovale sve pristigle obitelji iz Domovine i dijaspore uz domaći Božji puk. Nama na Pojišanu bila je čast ugostiti ljude iz Varaždina po obiteljima a oo. Kapucini primili su naše vjernike Grko i Rimokatolike iz Makedonije. Desna ruka bile su im naše članice.

Vrhunac tjedna i sveg događanja bilo je veličanstveno Euharistijsko slavlje u nedjelju16. rujna koje je predvodio naš nadbiskup Marin Barišić, sa svim biskupima i mnoštvom svećenika. Slavlje je započelo prigodnim pred programom a druženje  je nastavljeno nakon sv. Mise uz organiziran ručak za svih popraćen koncertom duhovne glazbe. Predivan dan zahvale i podrške a ujedno mnogima buđenje  svijesti kakvu obitelj trebamo po Božjem naumu.

Lijep je bio osjećaj kako smo se rado i dobrohotno u Solinu pozdravljali mi PMI-a koji smo pristigli sa raznih strana i župa naše Hrvatske ali i BiH.

„ Sve nas sabra sad u jedno LJUBAV KRISTOVA! „

 Anamarija Durdov i Zrinka Ančić, PMI – a , Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve