Duhova obnova za djevojke - Solin

Duhova obnova za djevojke - Solin

Utorak, 17. 4. 2018.

U subotu, 14. travnja 2018, s početkom u 9 i 30 sati u samostanu sv. Rafael u Solinu održana je jednodnevna duhovna obnova za djevojke studentice i one koje već rade. Tema obnove bila je Ljubav koja je otkupila, a pripremila ju je i vodila s. Marina Mužinić uz pomoć s. Jelene Marević, s. Faustine Zemunik i s. Antonie Čobanov. Sudjelovalo je 19 djevojaka iz Solina, Splita i okolice.


Duhovna obnova je započela u radosnom ozračju i međusobnim upoznavanjem, nakon čega je s. M.  Marina uvela djevojke u temu cjelodnevnog susreta i potaknula ih na promišljanje o otajstvu Kristova otkupljenja prikazom kratkog filmskog isječka „Vrijedno žrtve“, iz češkog filma „Most“ (2010.godina). Film progovara o ljubavi i žrtvi čovjeka, želježničara i oca koji je za spasenje svih ljudi koji su se nalazili u smrtnoj opasnosti u vlaku, žrtvovao život vlastita djeteta. Filmski isječak pravi poveznicu sa Kristovom žrtvom za naše spasenje i završava slijedećim riječima: „Ne pitajte što Krist može učiniti za vas! On je učinio sve što je mogao. Recite mi što vi možete učiniti za Krista?“ Tišina u kojoj su djevojke ostale nakon filmskog prikaza dovoljno je progovorila koliko ih se dojmio, ali i otvorio srce da uđu u zajedničko razmatranje o Kristovoj ljubavi koja nas je otkupila. Uslijedilo je izlaganje i promišljanje, popraćeno power point prezentacijom, o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću ali i našem hodu i rastu u vjeri na temelju evanđeoskog teksta koji donosi susret Isusa i Nikodema i u središte stavlja Isusove riječi:  Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. (Iv 3, 16-17) Kristovo otkupljenje i žrtva, ta neizmjerna cijena našega spasenja ništa nam ne bi značila kad mi sami ne bismo prihvatili tu Božju milost i besplatni dar Božanske ljubavi. Zato je važno crpsti vodu Života s tog Izvora spasenja, otvoriti Mu se, prihvatiti život otkupljenih i hoditi u svjetlu Kristova Uskrsnuća jer s Njime po vjeri doista i sami uskršavamo iz naših grijeha i slabosti. S. Marina je tako potaknula djevojke na milosni i sakramentalni život, na zajedništvo u Crkvi, na njegovanje osobne i zajedničke molitve kao Božje darove nama po kojima možemo živjeti radost života, radost otkupljenih, onih koji si ne umišljaju da su pravedni i savršeni niti sebe drže toliko grešnima da ne bi mogli pristupiti Isusu Kristu i Njegovoj ljubavi koja se upravo razdaje za nas. Jer, živjeti Kristovo otkupljenje znači vjerovati da je Kristova ljubav i krv koju je prolio za nas veća od naših grijeha.

Nakon izlaganja, kratkog predaha i zajedničkog razgovora djevojke su imale prigodu za sv. ispovijed te su pomirene s Gospodinom slavile sv. misu u 12 h koju je imao župnik župe Gospe od Otoka don Ranko Vidović. U prigodnoj propovijedi don Ranko je mladima uputio riječ ohrabrenja i pokazao im Krista kao Onoga koji oslobađa od svakoga straha, kao Onoga na koga jedino možemo računati i osloniti se kako bismo zajedno s Njim ploveći u lađici života prešli na drugu obalu, na obalu Njegova pogleda i misli za naš život, na obalu Njegove prisutnosti i mira. Naglasio im je također važnost predanja i davanja Kristu ono svoje „ništa“ kako bi On to blagoslovio i zajedno s nama učinio čudo života.

Po završetku sv. mise zajedno smo blagovale i nastavile ugodno druženje kod stola. Okrijepivši tako duh i tijelo djevojke su posjetile štićenike našeg Doma sv. Rafael i s njima uz pjesmu provele neko vrijeme. Susret sa štićenicima za njih je bilo posebno lijepo i dirljivo iskustvo što su kasnije same posvjedočile.

U 15 sati uslijedilo je predstavljanje molitvene prakse Crkve Lectio divina, nakon čega su djevojke i praktično ušle u samu molitvu moleći nad evanđeoskim tekstom Isusovog ukazanja na Tiberijadskom moru (Iv 21, 1-17). Duhovna obnova je završila zajedničkim razgovorom i dijeljenjem iskustva susreta sa Božjom Riječi. Djevojke su izrazile svoje zadovoljstvo i radost upoznavanja sa ovim oblikom molitve koji im je dotad većini bio nepoznat te su odlučile primjeniti ju i u svoj svakodnevni život.

Zahvalne Gospodinu za sve milosti koje nam je darovao kroz duhovnu obnovu, na obostrano obogaćenje, djevojke su se oprostile sa sestrama sa željom u srcu za ponovnim susretom. Neka Isus Krist prati njihove i naše korake na putu vjere i sve zajedno obdari nas Uskrsnom radošću i mirom!

s. M. M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve