Duhovna obnova i II. Sabor sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Duhovna obnova i II. Sabor sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 15. 10. 2018.

U petak, 12. listopada 2018. god. otpočeo je dvodnevni drugi sabor sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije u spomen kući sl. B. Josipa Stadlera u Brodskom Vinogorju, kraj Slavonskog Broda. Na saboru su sudjelovale 34 sestre iz različitih zajednica cijele provincije uključujuči vrhovnu glavaricu Družbe časnu majku s. Mariju Banić i s. Maria-Anu Kustura, provincijsku glavaricu sarajevske provincije.


Nakon pozdrava i dobrodošlice s. Maria-Ane Kusture, provincijske glavarice započela je duhovna obnova koju je vodio p. Marijan Zubak (CPPS) na temu: „Veza ljubavi među članovima koji čine obitelj u Kristu“. Pater Marijan je osobito naglasio važnost molitve za duhovni život, te kako nedostatak molitve iskrivljuje naše svjedočanstvo, dovodi do povlačenja osobe u sebe, nezadovoljstva, gubljenja cilja i svijesti za koga ja živim. Nedostatak molitve neminovno dovodi u opasnost naše zavjete, dane Bogu. Molitva je naš najvažniji posao, to je još u svoje vrijeme naglašavao naš Utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler. Pater Marijan pozvao je sve sestre da se upitaju koliko su slobodne. Slobodna osoba jest ona koja je upoznala sebe, zrela i odgovorna, koja može kontrolirati svoje misli, riječi i djela. To je osoba koja stoji iza riječi koje je izgovorila, koja je svjesna svojih pogrešaka i iz njih se da poučiti. Samo srce koje je slobodno od mržnje, zavisti, neoprosta kadro je ljubiti istinski. Svaka naša riječ ima svoju snagu, svaka izgovorena riječ nešto stvara ili ruši! Što ja sijem svojim riječima? Jesu moje riječi nadahnute Duhom Svetim ili zlim duhom? Jesam li ja uistinu gospodar svojih riječi? – upitao je p. Marijan prisutne sestre. Oslobodimo se suvišnih stvari, razgovora i misli koje nas ne izgrađuju. Naprotiv pozvani smo svaki dan izlaziti iz sebe, darivati se i žrtvovati za one s kojima živimo i kojima smo poslani. Tako cemo svaki dan postajati sve sličniji Kristu i rasti u svetosti – na koju nas Isus poziva. Sva plodnost redovničkog života ovisi o kvaliteti sestrinskog života u zajednici – a tu kvalitetu stvara ili narušava svaka pojedina sestra. Na koji način – JA – pridonosim da bi radost, ljubav i mir među nama bila veća, upitao je p. Marijan? Na koncu svog izlaganja p. Marijan je pozvao sve sestre da mole za one koje teško podnose, koji su ih povrijedili ili kojima nemogu oprostiti jer samo ako te osobe u molitvi donesu k Isusu može doći do ozdravljenja i mira.

Nakon zajedničkog ručka i kratke stanke službeno je započeo sa radom drugi provincijski sabor. S. Maria-Ana, provincijska glavarica pozdravila je sve prisutne sestre i od srca zahvalila svakoj ponaosob na iskazanoj sestrinskoj ljubavi i molitvama tijekom proteklih mjeseci njezinog liječenja te je iznjela izviješče o stanju provincije i događajima kroz proteklu godinu. Uslijedio je rad u grupama, gdje je svaka grupa imala određenu temu. Grupa A: Veza ljubavi među članovima koji čine Obitelj u Kristu. Grupa B: Analiza kvalitete redovničkog života i poslanja naših zajednica. Grupa C: Analiza djelovanja uprave Družbe.

Po završetku radnog dijela sabora sestre su se uputile u župu Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju gdje su prisustvovale sv. Misi koju je predslavio župnik vlč. Krunoslav Karas.

Sutradan 13. listopada 2018 god. sestre su ujutro prisustvovale sv. Misi u župi Gospe Brze Pomoči u Slavonskom Brodu, gdje ih je srdačno dočekao Dekan Slavonskobrodskog dekanata i župnik prečasni Ivan Lenić. Sve su sestre zahvalile Gospodinu na daru sakramenta sv. Krštenja i daru vjere u ovoj divnoj crkvi u kojoj je kršten naš Utemeljitelj sl. B. Josip Stadler i za koju nas vežu divna sječanja. Po povratku u Stadlerov centar u Brodskom Vinogorju sestre su molile molitvu Jutarnje iz Časoslova te nakon doručka nastavile sa radom u skupinama. U podnevnim satima započeo je Plenum u kojem je svaka skupina iznjela rezultate svoga rada i razmišljanja, te je usljedila konstruktivna rasprava. Na kraju je s. Maria-Ana Kustura, provincijska glavarica zahvalila svim sestrama na otvorenosti i sudjelovanju na saboru, te naglasila da samo zajedničkim snagama, povezane sestrinskom ljubavi i molitvom možemo kreniti naprijed i biti još vjernije Služavke Malog Isusa. Neka nam na tom putu pomognu zaštitnici drage nam Družbe sv. Arkanđeo Rafael, sv. Ana, sv. Josip i Blažena Djevica Marija, a nadasve naš voljeni Utemeljitelj sl. B. Josip Stadler.

Po završetku sabora usljedio je svečani ručak na kojem je prisustvovao župnik Brodskog Vinogorja vlč. Krunoslav Karas te Dekan Slavonskobrodskog dekanata i župnik župe Gospe Brze pomoči, prečasni Ivan Lenić u pratnji dvaju kapelana.

Neka Gospodin blagoslovi sav trud i rad uložen u ovim danima provedenim u sestrinskoj ljubavi na rodnoj grudi našeg Utemeljitelja sl. B. Josipa Stadlera.

s. M. Pia Pilić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve