Duhovna obnova sestara koje djeluju u službi bolesnika

Duhovna obnova sestara koje djeluju u službi bolesnika

Petak, 2. 3. 2018.

Početkom  korizme 24. veljače 2018. upriličili smo duhovnu obnovu za sestre koje djeluju i rade u službi bolesnika. Susret se odvijao u našoj provincijalnoj kući sv. Ane. Radeći u službi bolesnima dobro je pronaći vrijeme u kojem možemo iznijeti svoja iskustva i doživljaje kako bi kroz zajedničko promišljanje i molitvu nastavile daljnji hod i poslanje.


Voditelj duhovne obnove bio je don Ivan Kovačević, kapelan KBC-a Split, Križine. Don Ivan nam je održao poticajno predavanje na temu:“Bolest – blagoslov ili prokletstvo?“

Zdravlje, bol, bolest, ozdravljenje su neminovni pratioci našeg života. Zdravlje je besplatni dar Boga Oca. Suočiti se s bolešću nije lako, posebno kad je riječ o neizlječivim, kroničnim i dugotrajnim oboljenjima. Neki doživljavaju bolest kao zlo i prokletstvo, jer ih izvuče iz radnog, obiteljskog i profesionalnog okruženja. Osjećati bolne, često i nepodnošljive simptome, biti ovisan o drugima u potpunosti, može narušiti slobodu i dostojanstvo čovjeka. Kako se nositi sa  bolešću, iz koje perspektive je gledati da nam ne bude zlo i prokletstvo?

Isus Krist je duboko svjestan činjenice kako bolest pogađa čovjekov život i postojanje. On suosjeća s bolesnima te ih ozdravlja cjelovito, tjelesno i duhovno. Bolestan čovjek u susretu s Gospodinom ozdravlja u potpunosti ne samo tjelesno nego i duhovno. Ponekad narušeni odnosi mogu izazvati bolest, bilo da se radi o odnosu s Bogom, drugima ili sobom. Isus ozdravlja čitavoga čovjeka u potpunosti, ne samo ozdravlja nego mu i oprašta grijehe. Bolest nije kazna za grijeh, stoga Isus upozorava učenike da ne procjenjuju razlog nečijeg oboljenja.

Prilikom ozdravljenja slijepa od rođenja, na pitanje učenika: “Tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?” Isus odgovara: “Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.” (Iv 9, 2-3) Bolest treba promatrati kao poziv na obraćenje i na promjenu srca oboljelog i njegove okoline. Po svojoj muci, križu i Uskrsnuću Isus je odgovorio na smisao bolesti i patnje. Isus je na križ ponio težinu zla i oduzeo “grijeh svijeta” (Iv 1,29), kojemu je bolest posljedica. On je patio radi nas i danas trpi u nama i suosjeća sa nama. Potrebno je predati Gospodinu sve naše boli i trpljenje kako bi u Njemu našli milost, snagu i smisao poslanja po trpljenju koje nas je snašlo. Predajući Gospodinu svoj život, zdravlje ili bolest, idemo u susret Uskrslom, iz tame u svjetlo, iz patnje u blizinu Njegove ljubavi.

Nakon predavanja uslijedila je Sv misa, potom križni put.

Zahvalne smo sestrama iz provincijalne kuće na srdačnom dočeku i okrepi. Hvala don Ivanu za darovano vrijeme, molitvu i druženje.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve