Duhovna obnova za redovnice u Vođincima

Duhovna obnova za redovnice u Vođincima

Srijeda, 7. 2. 2024.

Dana 3. veljače, u Vođincima, u župi Kraljice Svete Krunice, povodom dana Posvećenog života održana je duhovna obnova za redovnice Vinkovačke regije. Predavanje na temu evanđelja toga dana imao je vlč. Ante Šiško, župnik u Vođincima i dekan Vinkovačkog dekanata.

Isus poziva svoje učenike da otpočinu malo na samotnom mjestu. On ne zapada u napast aktivizma. Apostoli su umorni jer su susretali ljude. Vlč. Ante postavio je pitanje: „Jesam li ja umorna i od čega?“ Istinski odmor, naglasio je, ne postiže se bez ispravnog odnosa s Bogom u vlastitim dubinama. Da bi našao mir u sebi, moram se suočiti sa istinom o sebi i njegovati poniznost. „Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se, jer bijahu kao ovce bez pastira, pa ih stane poučavati mnogočemu.“(MK 6,34) Isus je pažljiv prema onima koji traže njegovu pomoć. A kako mi reagiramo kad nas netko ometa u odmoru? Vlč. Ante je govorio i o svome iskustvu s djecom ulice u Madagaskaru, gdje bio na formaciji za misije, kada je jednom dječaku poklonio čokoladu, a ovaj je odmah pozvao drugu djecu i podijelio čokoladu s njima. Tu je, kaže, shvatio što je evanđelje. Naveo je nekoliko slika o Bogu: Slika Boga Stvoritelja. Potrebno je zahvaliti Bogu što postojim. Zatim slika Pastira koji ostavlja devedeset devet ovaca i traži jednu izgubljenu ovcu, to je slika Boga majčinske ljubavi, slika Boga supatnika. Naglasio je da tek kroz patnju rastemo i da zahvaljujemo Bogu koji je s nama u svim našim patnjama. Treba težiti biti sretan ondje gdje jesam. Sreća se ostvaruje u susretu, u zajednici, u slušanju drugoga, rekao je vlč. Ante i zaključio da trebamo ići tamo gdje Isus želi, i ne tražiti ga na krivim mjestima.

Nakon predavanja imale smo priliku vidjeti samostan sestara Službenica milosrđa koje djeluju u župi. Krazko smo se zadržali, te se vratili u dvoranu na okrepu i
druženje. Vlč. Ante Šiško nam je progovorio i o župnoj crkvi. Na kraju smo zajedno izmolili Večernju molitvu časoslova.
Na susretu su sudjelovale sestre Sv. Križa iz Vinkovaca, Privlake i Bošnjaka, Službenice milosrđa iz Vođinaca te sestre iz Marijinog doma u Vinkovcima. Zahvalne smo Bogu i našim gostoljubivim domaćinima, župniku i sestrama za ovaj bogati susret i za sve duhovne poticaje koje smo primile.


s. M. Gordana Miškić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve