Duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa u Vitezu

Duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa u Vitezu

Nedelja, 10. 10. 2021.

U Samostanu Sv. Josip u Vitezu, 09. listopada 2021.godine održana je duhovna obnova za sestre Služavke Malog Isusa iz zajednica u Vitezu i Sarajevu, na koju se okupilo 15 sestara. Duhovna je obnova započela molitvom Trećeg časa, a zatim je s. M. Marina Perić, članicaVijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI izložila predavanje na temu: „Posvećenje Služavke Malog Isusa po svetim zavjetima“. Ova tema nadovezala se na prošlogodišnju temu, što je izlagala s. M. Manda Pršlja: „Dijete Isus Riječ Tijelom postala – Oblikovanje Služavke Malog Isusa kroz Riječ Božju“. U svom predavanju s. Manda se najprije usmjerila na Dijete Isusa koji je glavni lik duhovnosti sestara Služavki Maloga Isusa. Potom je progovorila o ljubavi kojom Bog ljubi, a onda o Blaženoj Djevici Mariji, važnosti njezina imena i služenja. A s. M. Marina Perić je prije svega podsjetila sve, kako Služavka Malog Isusa treba:“učiti od Marije“- kako Isusa slušati, prihvaćati i voljeti, služiti...“biti s Marijom“- kako bi poprimila blagost, mirnoću, poniznost i skromnost... i  „moliti s Marijom“.

Zatim je izložila sadržajno obrađenu temu Posvećenje SMI po svetim zavjetima, koja duboko prožima našu svakodnevicu i uvijek nam je izazov za promišljanje o daru poziva i poslanja koji je uvijek osoban, nov i dinamičan. Sestra je Marina govorila o Bogu kojem pripada prvo mjesto u životu redovnice, zatim o Redovničkoj zajednici koja je prije svega ljudska zajednica. Podsjetila je sve nazočne koji je smisao našega posvećenog života, iznijela kako prof. Ivančić redovnicama predlaže program redovničkog života, da Isus Krist bude njima sve. U vezi s tim nastavila je dalje izlagati o posvećenom životu kao trostrukom usmjerenju: prema Ocu, prema Sinu, i prema Duhu Svetomu, kao i zavjetovanju evanđeoskih savjeta kojima se usavršuje krsno posvećenje Bogu. Govoreći o zavjetima osvrnula se na čistoću kao slobodno srce, siromaštvo kao laku prtljagu i poslušnost kao volju i spremnost na opće dobro. Zaključujući svoje predavanje s. Marina je sve nazočne pozvala da u Isusovoj školi stalno napreduju, i od Isusa svaki dan uče, a posebno da budu zahvalne Gospodinu na daru poziva i poslanja, na daru posvećenja po zavjetima. Pozvala je zatim sestre da se podijele u tri grupe, kako bi zajedno preispitale svoje posvećenje Bogu po zavjetima kroz tri zanimljive priče i pitanja.

Nakon radionica sestre su pošle u samostansku kapelicu u kojoj je bilo izloženo Presveto, a tijekom klanjanja bila je mogućnost svete ispovijedi. Slijedilo je zatim Misno slavlje koje je u samostanskoj kapelici predvodio don Jakov Kajinić, duhovnik u travničkom sjemeništu „Petar Barbarić“. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na Blaženu Djevicu Mariju i četvrto radosno otajstvo krunice. Naglasio je posebno Marijinu poniznost, veličinu njene poniznosti, veće nego što je Bogorodica, poniznost koja je temelj svih kreposti. Govoreći i o zavjetima vlč. Kajinić je stavio naglasak na skromnost. Za uzor skromnosti uzeo je prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, našeg Utemeljitelja, koji je malo trebao, a velike stvari činio.

Nakon što smo u Euharistiji okrijepili dušu i blagovali Tijelo Kristovo, okrijepili smo se i za zajedničkim stolom u sestarskoj blagavonici, te nastavili sa poslijepodnevnim radom.

Sestre su iznijele razmišljanja iz rada u grupama. Zanimljivo je kako su na tri različite priče podjednako našla zajednička razmišljanja o želji da ono dobro u svakome pobijedi, a zavlada mir, zajedništvo, praštanje i ljubav. Budući da je duhovna obnova u mjesecu listopadu na kraju smo u samostanskoj kapelici zajednički izmolile krunicu i time zahvalili Bogu i Blaženoj Djevici Mariji za sve milosti kojima smo obdarene.

s. Danica B. i s. Manda P.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve