Duhovna obnova za sestre SMI u kući „Navještenja“ na Gromiljaku

Duhovna obnova za sestre SMI u kući „Navještenja“ na Gromiljaku

Nedelja, 17. 10. 2021.

„Posvećenje Služavke Maloga Isusa po svetim zavjetima,“ naziv je teme o kojoj je, 16. listopada 2021. u kući „Navještenja“ na Gromiljaku progovorila članica Vijeća za duhovnu baštinu oca Utemeljitelja, duhovnost i trajnu formaciju SMI, s. M. Marina Perić.

Ova duhovna obnova okupila je sestre iz tri zajednice: sestre koje djeluju na području Prozora, Sarajeva, te Gromiljaka. Program je započeo u 9:00h molitvom Trećeg časa, nakon čega je uslijedila molitva „O gospođo moja,“ te uvod u predavanje. Posluživši se Konstitucijama Družbe, Svetim Pismom, te crkvenim dokumentima, s. Marina je najprije progovorila o važnosti zajednice i zajedničkoga života.

„Zajednica je, kako s. Marina navodi, skupina ravnopravnih i slobodnih osoba koje izabiru život u zajednici, koje nisu vezane jedna za drugu da bi nešto zajedno radile, nego zato što ih okuplja ljubav prema Kristu i želja da žive evanđelje na poseban način.“ Također je istaknula kako je važno zadovoljiti tri osnovne ljudske potreba koje omogućuju plodno djelovanje Bogu posvećene osobe: ona treba ljubiti, biti ljubljena, te korisna; u tom smislu da otkrije svrhu života. Progovorivši o zajednici koja, Bogu posvećenoj osobi, olakšava življenje svetih zavjeta: čistoće, siromaštva i poslušnosti, s. Marina je citirajući Konstitucije DSSMI, te crkvene dokumente svaku sestru ohrabrila i potaknula da radosno žive evanđelje i svoje posvećenje Bogu po svetim zavjetima.

Nakon što je s. Marina završila svoje izlaganje, prisutne sestre je podijelila u tri grupe, te je uslijedio rad u grupama. Svaka grupa je dobila zadatak, koji se sastojao od jedne poučne priče na temelju koje su sestre trebale dati odgovor na četiri pitanja. Cilj rada u grupama bio je da svaka sestra iznese svoje mišljenje, te došle do zaključka što svaka od te tri priče nude za svakodnevni redovnički život. Sestre su aktivno sudjelovale i svaka od njih je dala svoj doprinos radosno svjedočeći svoje posvećenje Isusu po svetim zavjetima.

Od 11:00h – 12:00h sestre su imale priliku izmiriti se s Bogom po sakramentu svete Ispovijedi, te klanjati se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U 12:00h u samostanskoj kapelici svetu Euharistiju je slavio fra Marinko Štrbac. Duhovna obnova je završila oko 14:00h, nakon duhovne i tjelesne okrepe i zaključka kojeg su sestre donijele zajedničkim promišljanjem kako je važno jačati zajednicu molitvom, Euharistijom, redovitim ispitom savjesti ili jednostavno, bogatijim duhovnim životom na koji su pozvani posvećenjem Bogu po svetim zavjetima.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve