Duhovna obnova u Popovači

Duhovna obnova u Popovači

Subota, 10. 3. 2012.

POPOVAĆA: U subotu, 10. ožujka 2012. godine u župi sv. Alojzija Gonzage u Popovači, inicijativom župnika vlč. Mate Draganovića održana je duhovna obnova za djevojke od 5. do 8. razreda. Duhovnu obnovu, na temu Od sjemena do cvijeta, animirale su sestre Služavke Maloga Isusa; s. M. Jelena Burić i s. M. Viktorija Predragović. Kako u toj župi ne djeluju redovnice, djevojkama je osobito bilo zanimljivo družiti se i otkrivati redovnički poziv kroz ovaj susret. Na duhovnoj obnovi okupile su se 42 djevojke koje su tijekom cijelog dana bile vrlo aktivne i zainteresirane. Susret je započeo u 10 sati prigodnom korizmenom meditacijom; uslijedilo je međusobno upoznavanje te predstavljanje zajednice kojoj sestre pripadaju.


Djevojke su sa zanimanjem pratile i osluškivale katehezu o prispodobi „Sijač“ koja je potom uslijedila. Nakon rada u skupinama, u kojem smo promišljale o „tlu“ svoga srca te kako ga možemo učiniti plodnim i boljim da bi rodilo rod, molile smo molitvu Srednjeg časa te krunicu Djeteta Isusa koju sestre svakodnevno mole. Veselo druženje kroz igre, plesove i pjesmu nastavljeno je nakon zajedničke okrepe koju su za sve sudionice pripremili ljubazni domaćini. U popodnevnom dijelu djevojke su imale priliku pitati sestre sve što ih zanima vezano uz redovnički život te dokazale da postoji puno pitanja i interesa od strane mladih o životu u duhovnom pozivu. U radionicama, u poslijepodnevnim satima, djevojke su kreativno razmišljale o četiri osnovna elementa te njihovoj važnosti za naš život (vodi, vatri, zemlji i zraku) povezujući ih s porukama kateheze iz prispodobe o „Sijaču“.

U 17 sati slavili smo sv. misu u župnoj crkvi koju nam je predslavio župnik vlč. Mato Draganović, a na kojoj su sudjelovali i mladi iz župe sv. Pavla, Retkovec koji su nam se pridružili pod vodstvom njihovog kapelana vlč. Tomislava Kralja i s. M. Emanuele Pećnik. Naime, oni su nakon sv. mise prikazali predstavu pod naslovom Odazvan Kristu koji govori o životu i djelovanju sl. Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je radosno zajedničko druženje u župnom pastoralnom centru.

Bogu hvala za još jedno iskustvo zajedništva i „sijanja“; na otvorenosti i radosti; na blagoslovu i svakom dobru koje je dotaknulo ova mlada srca…. Neka Gospodin svojom „kišom“ natopi sjeme te učini da donese rod…

Odjeci s duhovne obnove

Današnji dan za mene je bio zaista poseban! Zajednička molitva, druženje i radionice u meni su probudili nekakvu čežnju, želju! Čežnju za čime? Za bliskošću s Isusom, sa svojom crkvenom zajednicom, obitelji i prijateljima. Shvatila sam da je najvažnije opraštati, voljeti, „upijati“ dobro… Sve prispodobe koje su nam sestre ispričale, pomogle su mi da to shvatim. Igre s ostalim djevojkama, zajedničke pjesme i druženje bilo je nešto posebno! Međusobno smo stvorile toliku povezanost koju možda bez ove obnove i ne bi postigle. Neke od nas možda se i odluče za redovništvo! Tko zna? Ali jedno je sigurno, shvatile smo da je najvažnije biti otvoren, pripadati zajednici.

Lucija Smetko, 8. raz.
Popovača


Dana nam je bilo jako lijepo i zanimljivo! Zajednička molitva, druženje…bilo je zaista posebno! Drago nam je što smo upoznale časne sestre. One su nas potakle da i mi služimo Isusu i budemo dobre! Ovaj će mi dan ostati u najljepšem sjećanju i nadam se da ćemo se još nekada sresti i družiti!

Marijeta Štrk, 8. raz.
Popovača


Jako sam se radovala ovom susretu. Znala sam da će biti super i zabavno, a bilo je čak i više od toga! Saznale smo puno novih stvari, postavljale sestrama pitanja na koja su nam davale odgovore; o njihovom svakodnevnom životu i služenju Isusu. Nije mi žao što sam bila na susretu i družila se! Molitva, igre i razgovori probudili su u meni radost i čistoću. Sestre su svoj osmijeh prenijele na nas. Ovo je jedno predivno iskustvo koje neću zaboraviti nikada u životu! Na ovom susretu sam stvarno uživala i nadam se da će nam sestre ponovno doći!

Lorena Kutleša, 8. raz.
Popovača

  Vijesti - Sve