Duhovna obnova za mlade - „Crkva, to smo ti i ja“

Duhovna obnova za mlade - „Crkva, to smo ti i ja“

Subota, 15. 11. 2014.

U okviru duhovnih programa koji se odvijaju u Kući Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku, održana je duhovna obnova za djevojke od 14. do 16. studenog 2014. na temu: „Crkva, to smo ti i ja“. Predvoditelj je bio don Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu i s. Danica Bilić, organizatorica duhovnih programa. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 28 djevojaka iz župa: Domanovići, Aladiniči, Livno, Uskoplje, Vitez i Gromiljak. Uz djevojke s navedenih župa sudjelovale su i kandidatice sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva, koje su radosnim svjedočenjem svoga zvanja oduševile djevojke i potakle ih na bolje razmišljanje o vjeri, a vjerujem i o duhovnom pozivu.


Uvodnu animaciju za razmišljanje o naznačenoj temi dala je s. Danica. Preko simbola mreže predočila je pučinu mora i našu plovidbu na valovima koji nisu uvijek lagani niti mirni. Pozvala nas da se svojom zauzetošću i kršćanskim životom hrabro borimo i pridonosimo svetosti i privlačnost Crkve. Svatko je pozvan da to ostvari na svoj način, ali nitko nije izuzet od te važne zadaće.

Don Jakov nam je na vrlo pristupačan način predstavio Crkvu svetu, Crkvu mučenika i Crkvu svetaca. Zaista je divno biti član te i takove Zajednice, u čijem krilu svatko pod nebom ima svoje mjesto i određenu zadaću. Kroz različite animacije, pjesme, meditacije i radionice dublje smo razmišljale što je to Crkva i na koji način mi, članovi Crkve, doprinosimo njezinu rastu i izgradnji u svojoj župnoj zajednici. Koliko u njezin rast ugrađujemo svoje talente i svjedočku vjeru. Kroz naše radionice otkrili smo ljepotu i snagu žive Crkve.

Poseban doživljaj bila je sveta ispovijed. Na temelju evanđeoskog teksta svetoga Luke 15, 11-33, don Jakov je istakao Očevu ljubav prema izgubljenom i odlutalom sinu, u kojem smo se svi mogli pronaći. Ljepotu Očeva zagrljaja nakon ispovjedi svi smo doživjele kao poseban Očev dar. Vrhunac je bila sveta Misa, koju su animirali sudionice i koja je odisala raspjevanošću i radošću. Uz sve duhovne sadržaje bilo je lijepo kroz prezentaciju vidjeti i misijski rad sestara Služavki Maloga Isusa u Haitima, te film – Susret s Isusom.

Ispunjene velikom zahvalnošću Bogu i sestrama Služavkama Malog Isusa, duhovna obnova je završena svetom Misom u župnoj Crkvi Imena Marijina u Gromiljaku, koju je predvodio don Jakov, u koncelebraciji s župnikom preč. Markom Perićem. Uputile smo se svojim domovima ispunjeni snagom Duha Svetoga te spoznajom da smo djeca jedne katoličke i apostolske CRKVE. U njoj smo svi jedno Tijelo.

Ivana Ivanković
Vitez

  Vijesti - Sve