Duhovna obnova za prosvjetne radnike

Duhovna obnova za prosvjetne radnike

Subota, 22. 9. 2012.

GROMILJAK: U organizaciji časnih sestara Služavki Maloga Isusa održana je u njihovoj prelijepoj Kući Navještenja u Gromiljaku 22. rujna jednodnevna duhovna obnova za prosvjetne radnike. Gost predavač bio je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Splitu, a obradio je temu: Zadaća i odgovornost prosvjetnih radnika u odgoju mladih naraštaja - u duhu kršćanskih načela. Na obnovi je sudjelovalo 40 sudionika, koji su došli iz Sarajeva, Žepča, Maglaja, Kiseljaka, Gromiljaka, Fojnice, Brestovskog i Busovače.


Program je započeo ujutro u 9 sati molitvom u kućnoj kapeli, koju su animirali vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca u Travniku, s. Genoveva Rajić i Jelena Biletić, vjeroučiteljica iz Kiseljaka. Ovoj molitvi dale su posebnu ljepotu i potakle na sabranost prelijepe duhovne pjesme, koje je uz gitaru pratio vlč. Jakov. Nakon molitve uslijedilo je predavanje prof. Bodrožića u dva slijeda:

  • Istraživanje sustava školstva
  • Iskustvo svetoga Augustina

U cjelokupnom, veoma dobrom i stručnom predavanju prof. Bodrožića, kojeg su svi sudionici tako ocijenili, ukazano je kako prosvjetni radnici ne smiju gledati dijete samo kao na objekt, kao da je ono prazna ploča ili razumna životinja, kako je to tvrdio Aristotel. Prije svega oni ga trebaju promatrati kao subjekt i pristupat mu s te strane. Svako dijete nosi u sebi Bogolikost, tj. ono je stvoreno na sliku Božju i kao takovo ono je dijete Božje. Moraju biti svjesni činjenice da je dobri Bog upisao u srce i život svakog djeteta točno određene „koordinate“, koje se ne mogu mijenjati nego ih treba poštivati. Dakle, zadaća odgoja nije davati mu neke svoje vlastitosti, nego mu pomagati otkriti ono što je Bog upisao u njegovo biće. Uvijek se mora imati na pameti da djetetu u njegovu uzrastanju i odgoju nije dovoljno samo davati znanje nego i solidne odgojne sadržaje, prožete nitima vjere. Ako to nije tako onda mogu biti velike posljedice kako za samo dijete tako i za obitelj i cjelokupno društvo. Stoga prosvjetni radnici moraju biti svjesni da je dijete koje je povjereno odgoju ne samo roditeljima nego i učiteljima, slika Božja i da se prema njemu treba odnositi s odgovornošću, poštovanjem i brigom da raste po zdravim načelima. Suvremeni zapadni svijet pokušava u školstvu stvoriti objektivni sustav, što nije dobro. Potrebno je školi udahnuti dušu. Sveti Augustin, genij svoga vremena i svih vremena, dok nije upoznao Boga, lutao je u grijehu, utjecao se svakakvom životu i tražio istinu na krivim putovima. Tek kad je upoznao kršćanstvo, kad je doživio osobni susret s Gospodinom, tek tada je došao do spoznaje da čovjek, odnosno dijete, nije prazna ploča, nego da je Božja slika. U njegovoj duši ne nalazi se samo nešto, nego NETKO, pisano velikim slovima. Dakle, svatko u svojoj duši ima učitelja, Krista, koji ga iz duše poučava.

U raspravi je došlo do zaključka da bi zapravo svi učitelji trebali biti i vjeroučitelji, koji djeci trebaju pomagati da otkriju ono što je već Bog pohranio u njihove duše. Sveti Augustin je smatrao da djecu ne treba toliko poučavati riječima koliko primjerom vlastitog života. Svakako je ovo istinita tvrdnja i treba nam služiti za primjer.  

Prijepodnevni program protekao je vrlo brzo, u intenzivnom radu. Poslije podne bilo pokorničko bogoslužje, ispit savjesti i priprava za sakrament svete ispovjedi. Bilo je lijepo vidjeti i doživjeti kako su mnogi pristupali ovom sakramentu i na njihovim licima osjetila se radost i zadovoljstvo. Vrhunac dana bilo svečano euharistijsko slavlje, što ga je predvodio dr. Bodrožić, a kojeg je uzveličao pjevanjem uz gitaru vlč. Jakov. U svojoj propovjedi koju je temeljio na Evanđelju dana o sijanju sjemena Riječi Božje, prof. Bodrožić nas je sve pozvao da sijemo dobru, zdravu i plemenitu Riječ, koja će snagom pozitivnosti mijenjati svijet i donositi mir.

Ovim putem zahvaljujemo sestrama Služavkama Maloga Isusa što su organizirale ovaj divni dan i podarile nam srdačnu gostoljubivost. Hvala dr. Bodrožiću na izvrsnom vodstvu dana, te vlč. Jakovu na glazbenoj animaciji. Razišli smo se sa željom da se ponovno okupimo u kući časnih sestara na slično zajedništvo.

Nikolina Bilić

  Vijesti - Sve