Duhovna obnova za sestre

Duhovna obnova za sestre

Nedelja, 16. 10. 2016.

{image:12:medium}
 
U organizaciji Provincijalne uprave provincije Bezgrješnog začeća BDM i Povjerenstva za duhovnost, u subotu 15. listopada 2016. godine održana je duhovna obnova za sestre Služavke Maloga Isusa iz zajednica Slavonski Brod, Voćin, Maglaj, Doboj i Doloroza – Čardak.

Mjesto obnove bio je samostan na Dolorozi. Razlog tomu je deseta obljetnica ponovnoga dolaska sestra u Čardak na Dolorozu. Na duhovnoj obnovi  je sudjelovalo trinaest sestara.
Duhovna obnova je započela molitvom trećega časa, nakon kojega je s. Anđa Vranješ - provincijska zamjenica u ime Provincijske poglavarice - s. Admirate Lućić i svoje osobno ime pozdravila prisutne sestre, izrazila dobrodošlicu i plodonosan rad. Poseban pozdrav uputila je predavačici duhovne obnove - Dr. Sandi Smoljo. Također je prenijela pozdrave  s. Admirate koja je u službenom posjetu sestrama na Hajitima.
Duhovna obnova održana je na temu Afektivna zrelost u interpersonalnim odnosima u redovničkoj zajednici.
Predavačica Sanda  svojim je  znanjem na vješt i zanimljiv način sestrama približila stanovišta psihologije i duhovnosti kojoj je temelj Evanđelje. Nama redovnicama  psiholog broj jedan treba biti Isus Krist. Kroz predavanja ispreplitali su se pozitivni stavovi koji grade zdravu komunikaciju kao i negativnosti koje su prepreka zdravoj komunikaciji. Prvo predavanje temeljilo se na našim osobnim emocijama. Zajedništvo se temelji na ljubavi i žrtvi. Da bi ljubav i žrtva dominirali u zajedničkom životu potrebno je praštanje. Svatko od nas nosi svoje emocije, bez njih nismo ja, ti i mi. Ukoliko naše emocije ne dovode do zdravih odnosa tad nastaju problemi.
Profesorica Sanda u drugom predavanju naglasila je bit i važnost duhovnih vrijednosti. Da bi rasli u ljudskim i duhovnim vrijednostima važno je prihvatiti sebe i oprostiti sebi. «Svatko se može naljutiti to je lako, ali naljutiti se na pravu osobu, da ispravno stupimo u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način to nije lako» (Aristotel)
Dva psihološka najvažnija pitanja koja sebi svaki čovjek postavlja
a) vrijedim li ja
b)  tko me voli
Bog djeluje samo tamo gdje mu mi otvorimo svoje srce. Iz ovog stručnog izlaganja zaključuje se da je naš zajednički život poput cvijeta, mora se redovito zalijevati činima ljubavi, praštanja i služenja.
Ova dva stručna predavanja zasigurno su nam poticaji kako možemo u svojim zajednicama širiti zdravu komunikaciju.
Nažalost zbog ograničenosti vremena radionice su izostale. Neka one budu svakodnevne radionice u našem zajedništvu.
Na kraju, spontano, skoro u jedan glas prisutne sestre izrekle su veliko hvala na korisnim i kvalitetnim predavanjima.
Duhovna obnova završena je  svetom misom u župnoj crkvi koju je predslavio mjesni župnik vlč. Pavo Kopić.
Ovaj dan prošao je u sestrinskom zajedništvu i radosti.
U ime svih s. Anđa izrekla je veliko hvala profesorici Sandi kao i sestrama u zajednici na Dolorozi koje su svoju ljubaznost i gostoprimstvo iskazale da nam bude lijepo i ugodno.
s. M. Marinela Zeko
  Vijesti - Sve