Duhovni susret za Prijatelje Maloga Isusa u Maglaju

Duhovni susret za Prijatelje Maloga Isusa u Maglaju

Subota, 22. 6. 2013.

U župi Maglaj organizirala je s. Marija Filipović duhovni susret za članove Prijatelje  Maloga Isusa, koji je održan 22. lipnja 2013. godine, a vodile su ga s. Ružica Ivić i s. Genoveva Rajić. Program je započeo molitvom Vjerovanja, kojom su sudionici očitovali svoju vjeru u Presveto Trojstvu. Svaka sudionica je za vrijeme molitve upalila malu svjećicu, što je imalo značenje da svi jedni drugima trebamo biti svjetlo i pomagati da se ono nikada ne ugasi u našim životima.


Prvo razmišljanje imala je s. Genoveva na temu: Moja vjera.  Kroz izlaganje o vjeri dat je poticaj da svatko o sebi dobro promisli  kome ili čemu vjeruje?  Na čemu temelji svoju vjeru? Koji su učinci vjere u životu kršćanina? U središte pozornosti stavljena je siromašna udovica iz Evanđelja (usp. Mk 12,41-44), koja je snagom vjere, Božje milosti i čistoće duše mogla dati i posljednji novčić u hram, dok su drugi davali od svoga suviška. Time je pokazala da u sebi nosi izuzetnu duhovnu snagu i bogatstvo  duha, što životu daje smisao i snagu. Zaključeno je da nije bogat onaj tko posjeduje puno materijalnih dobara, nego je bogat onaj koji nosi Boga u vlastitom životu i tko Bogu vjeruje u svakom trenutku svoga života. Iza završenog izlaganja bila je kratka rasprava na ponuđenu temu. 

Nakon toga je s. Ružica imala izlaganje na temu: Prijateljstvo s Isusom. U svom razmišljanju pojasnila je što znači imati prijatelja, posebno što znači prijateljevati s Isusom. Na temelju izlaganja održana je radionica u kojoj su sudionici razmišljali o ovim pitanjima: 

  • Kako bi u današnjem vremenu kao PMI radila ili pomagala siromasima ili potrebnima?
  • Kako se osjećaš kad učiniš nešto lijepo za drugoga?
  • Da li Prijatelji Maloga Isusa imaju svoju daleku budućnost i što bi, po tvom uvjerenju, više trebalo činiti?

Sudionici susreta, koji je bilo šesnaest različitih dobi, aktivno su se uključili i u zajedničkoj  raspravi su iznijeli lijepa i pozitivna razmišljanja o duhovnim vrednotama koje trebaju zaživjeti PMI. Istakli su ulogu roditelja koji djeci trebaju davati primjeran život, a isto tako i djeca trebaju znati  vrednovati roditeljsku ulogu. 

Duhovni je susret završen svetom Misom koju je predslavio župnik vlč. Josip Jelić. Nakon svet Mise svi su ostali u zajedničkom druženju, a s. Marija se pobrinula i za okrjepu tijela. 

  Vijesti - Sve