Duhovni susret za srednjoškolke

Duhovni susret za srednjoškolke

Subota, 3. 3. 2012.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku održan je 3. ožujka 2012. godine duhovni susret za mlade na temu:Lik nadbiskupa Stadlera u svjetlu njegove izreke - Imaj srce…., kojeg su vodiles. Ružica Ivić, s. Marinela Zeko i s. Genoveva Rajić. Nakon uvodne molitve – Krunice Djeteta Isusa- rad je započeo razmišljanjem nad evanđeoskim tekstom iz Markova evanđelja o pozivu Šimuna i Andrije, te Ivana i brata mu Jakova, koje je Isus zapazio na Genezaretskom jezeru. Svaka sudionica imala je priliku reći svoj dojam o samom tekstu te istaći što bi učinila da je bila na njihovu mjestu? Većina ih je odgovorila: „I ja bi tako postupila“, a manji dio odgovora je glasio: „Ja ne bi mogla Isusu pozitivno odgovoriti“. Uglavnom sve su bile zadivljene odzivom Petra, Šimuna, Ivana i Jakova...


Nakon uvodne motivacije koju je imala s. Genoveva, održano je predavanje na gore spomenutu temu, u kojem nam je s. Ružica na pristupačan način prikazala poziv, životi bogatu duhovnost sluge Božjega Josipa Stadlera. Slijedile su radionice u kojima smo kroz riječ i sliku, svaka pojedinačno, trebala prikazati vlastiti životni put.U tom su nam pomogla slijedeća pitanja:

  • Nacrtaj sliku svog puta koji prolazi važnim životnim trenucima... Gledaš li s nadom ili strahom u budućnost?
  • Koje su ti čvrste sigurnosti na kojima bi željela graditi svoj život?
  • Što ti sviđa kod sluge Božjega Josipa Stadlera? Kako si se osjećala kad si učinila nešto lijepo za drugu osobu?

U plenarnom radu došla je do izražaja ona pozitivna strana svih sudionica koja se temeljile na iskazima: „I ja bih poput sluge Božja Josipa Stadlera željela svoj život graditi na dobroti, ljubavi, molitvi i predanju za siromahe“. Iznesene su i zapreke koje su prisutne u svačijem životu, a koje su uzrokovane duhom vremena u kojem žive mladi,naša Crkva i cijelo Društvo.

Nakon objeda i odmora započela je priprema za sakrament ispovjedi kroz ispit savjesti na molitvi Očenaš, koju je priredio vlč. Damir Ivanović, ekonom i prefekt u Vrhbosanskoj katoličkoj bogoslovijiu Sarajevu. Na neobično nov i zanimljiv način, kroz dijalog između dvije osobe, svaka od nas mogla je prepoznat i ispitat svoje životne stavove. U molitvi Oče naš sadržano je sve, a mi uglavnom tu molitvu samo usnama izgovaramo, a srcem o njoj ne razmišljamo i ne vrednujemo je.Ne otkrivamo da nam je Bog otac, da smo svi Njegova djeca, da Ga možemo susresti preko braće i sestara s kojima živimo, da s Njim možemo biti povezane samo čistim srcem... Uočile smo da svim stvarima u životu poklanjamo više vremena nego svome Ocu koji nas je stvorio i otkupio. Za vrijeme ispovjedi bilo je izloženo Presveto Otajstvo i klanjanje. U svetoj Misi koju je animirala s. Marinela, mogle smo doživjeti svu ljepotu zajedništva u Ime Isusovo. U prigodnoj propovjedivlč. Damir nas je ohrabrio da uvijek imamo priliku krenuti boljim putem, birati ono pozitivno i pokajat se za grijehe.

Nakon svet Mise održala nam je predavanje o štetnosti droge Ana Pecirep, studentica medicine. Zorno nam je prikazala njezinu razaralačku moć i naglasila da se s tim nije igrati. Mnogi je uzimaju iz znatiželje ili zbog raznoraznih motiva, a uglavnom svi završe tragično. Razvila se živa rasprava u kojoj je rečeno da današnji mladi hoće biti u trendu i moderni, te žele kušat sve što im život pružabez obzira na sve opasnosti.S ovim je završio ovaj divni dan i obogatio nas novom snagom za životni hod.

Monika Bošnjak, studentica

  Vijesti - Sve