Euharistijske duhovne vježbe

Euharistijske duhovne vježbe

Srijeda, 30. 6. 2021.

U „Kući Djeteta Isusa“ u Livnu – Žabljak, održane su „Euharistijske duhovne vježbe“ od 14. do 19. lipnja 2021. godine, za sestre Splitske provincije. U duhovnim vježbama sudjelovalo je petnaest sestara zajedno sa  s. M. Marcelom Žolo, zamjenicom provincijske glavarice, i pod vodstvom fra Josipa Jukića, župnika župe Čuklić.


Sestre su započele svoje „Euharistijske duhovne vježbe“ 14. lipnja  2021. zazivom Duha Svetoga: „O, dođi Stvorče Duše Svet“,  te pred izloženim Presvetim u kapeli, nastavile klanjati i moliti u tišini do 17,00 sati, kad nam je fra Josip održao uvodno razmatranje kojim nas je potaknuo da s radošću, nadom, i molitvom uđemo u novu svježinu, koju nam daju ove „Euharistijske duhovne vježbe“ - jer je  Božja dobrota vječna   prema nama. Nakon toga je slijedila Večernja i sv. Misa.

Nas petnaest sestara iz više zajednica Provincije, u ovim danima bile smo pred Isusom u kapeli, adorirale i molile u tišini  za sve naše sestre i zajednice, za koje smo dužne moliti, rodbinu i sve druge kojima smo obećale moliti. Razgovor s Isusom u kapeli i osluškivanje Njegove poruke i milosti, koju nam On jedini može dati, ne može zamijeniti ni jedna vrsta pobožnosti.

Sestre su izabrale ove duhovne vježbe, da u sabranosti i molitvi pred Presvetim u kapeli -  svaki dan po više sati adoriraju (od 10,00  do 18,00 sati) i prave reviziju svoga života, svoga rada, življenja, molitve, služenja Bogu i zajednici.

Fra Josip, nas je svaki dan obogatio s dva razmatranjem pred Presvetim, Euharistijskim slavljem s homilijom. Svaka njegova riječ bila nam je poticaj u meditaciji pred Isusom i donošenju odluka za daljnji životni hod. Bio je dinamičan i otvoren!

U naše molitve uključile smo i  nova redovnička i svećenička zvanja, kojih je danas sve manje u Crkvi, u našoj Provinciji i Družbi SMI. – Zazivale smo i Majku Božju, Majku svih svećenika i Majku svih „duhovnih zvanja“ da nas ona zagovara kod Isusa! – U Lukinu evanđelju čitamo: „Žetva je velika, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve, da pošalje radnike u žetvu svoju. Idite, šaljem vas  kao janjce među vukove“ (Lk. 10, 2-3.).  – Gdje je nestašica duhovnih zvanja, znak je slabe duhovne spremnosti mladih ljudi da nasljeduju Krista. Nestašica je i onda, kada pozvani ne slijede Božji poziv. Možemo tako i mi danas razmišljati o situaciji u našoj Provinciji i moliti: „Primi nas Gospodine, i čini s nama što Ti hoćeš  i  što je Tvoja volja. Daj nam hrabrosti, da svaki dan živimo samo za Tebe i stavljamo se Tebi na raspolaganje. Daj da budemo radosne i Tebi predane kroz svoj rad i predanje po zavjetima, koje smo slobodno prihvatile.

Gospodine, dao si nam ovo vrijeme za življenje. Dao si nam roditelje, braću, sestre i naše zajednice, Crkvu, naš narod i ovaj naš svijet. Zahvaljujemo Ti na svemu, na svim darovima i milostima, zahvaljujemo Ti na svim poteškoćama i križevima. Očisti nas od svake nevjere, obnovi našu sigurnost u Tebe, želimo Ti vjerno služiti i slaviti Te u svemu!           

U homiliji, na kraju duhovnih vježbi, fra Josip nam  je govorio: o „Isusu i apostolima na lađi, u oluji na moru“  (Mk. 4, 35-41). - Isus je zaspao na lađi. Odjednom iznenada nastala oluja, more se uzburkalo, valovi se digli, počeli lađu prevrtati i puniti vodom. – Preplašeni apostoli bude Isusa i prekoravaju ga: „Učitelju, zar ne mariš što ginemo“ – Isus odmah zaprijeti vjetru i reče moru: „Utihni. Umukni“. I odmah se smiri vjetar, i nasta velika utiha. – Tada Isus reče apostolima: „Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?“ Oni se prestrašeni zapitkivahu: „Tko li je ovaj da mu se vjetar i more pokoravaju“.  - I nas je sestre ponekad u životu udarila  oluja, ako nije, možda još i stigne! Tada ćemo pred Isusom polagati ispit, koliko u Njega vjerujemo i koliko smo mu vjerne? – Ne smijemo nikada zaboraviti,  da našim životom upravlja Isus, ma kakve oluje života bile. – Znamo, da nema života bez nevolje, problema,  i nema mora bez valova? -  Ali, što  god nas  stiglo u životu, imajmo jaku vjeru, veliku nadu i  povjerenje u Boga, u Isusa Krista našeg Spasitelja i Otkupitelja!

Da bi ljubav i vjera, poput dobrog sjemena rasle u duši i rađale rodom, pozvani smo rado slušati Božju Riječ, te uz pomoć Božje milosti i blagoslova, ispunjati Božju volju, posvećujući se više molitvi, samozataji, djelotvornom služenju i vježbanju u krepostima, po uzoru na našeg dragog i svetog Utemeljitelja slugu Božjega Josipa Stadlera, i naše prve sestre.  

Oazom tišine i mira, šetnjom oko Duhovnog centra i rječice Žabljak, meditacijom, osobnom molitvom pred Euharistijskim Isusom, sakramentom pomirenja, te svakodnevnim slavljenjem Euharistije, osnažile smo se za daljnji životni hod!

Hvala našim dragim sestrama u „Kući Djeteta Isusa“: s. Ines, s. Neveni i s.Anemarie, koje su se brinule za sve nas, kao i s. Marijani koja je animirala pjevanje u kapeli.

U svemu zahvalne Isusu, za ove milosne dane i nove spoznaje. Hvala i fra Josipu, koji nas je kroz šest dana obogatio: sv. Misom, homilijama i razmatranjima pred Presvetim, otkrivajući nam tako put ljubavi i spasenja!

 Jesenice-Krilo, 24. lipnja 2021.                                               

s. M. Magna  Borovac

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve