Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!

Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!

Subota, 30. 3. 2024.

S početkom korizme svi smo pozvani razmišljati više o svom duhovnom i moralnom obogaćenju i pravim vrijednostima života te na poseban način promišljati o djelima milosrđa, odricanju i darivanju sebe drugima. Odricati se možemo jedino ako istinski ljubimo jer jedino odricanje iz ljubavi je savršeno odricanje: “Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.” (1 Iv 3,18)
U promišljanju o djelima ljubavi, solidarnosti i brizi za druge, posebno one u potrebi, s početkom korizme Prijatelji Maloga Isusa iz Retkovca započeli su svoje kreativno - karitativne korizmene radionice. Ti susreti, vođeni zajedništvom i željom za djelima ljubavi ubrzo su urodili raznim prigodnim rukotvorinama.

Kao i svake godine i naša mala grupa PMI, koju čine djeca iz obližnjih osnovnih škola, svojim je vrijednim ručicama doprinijela bogatijoj ponudi naše korizmene humanitarne prodaje. U korizmi neizbježno promišljamo i o patnji, boli, križu. U duhu promišljanja o patnji te koji je smisao iste, uvelike nam je pomogla korizmena duhovna obnova p. Ivana Raljušića (CPPS) održana u samostanu “Betlehem”, 24. veljače 2024. Svojim nagovorima o pitanju patnje te našem odnosu prema trpljenju i prema samome Bogu, približio nam je kako lakše nositi svoj životni križ. Trpljenje je neophodno jer samo po trpljenju možemo postići spasenje, ali ono što je bitno jest kakav je naš odnos prema patnji. Isus nam govori: “Uzmi svoj križ i pođi zamnom!” Bez otpora, bez nastojanja da ga izbjegnemo, bez opterećenja, vođeni mišlju - pođi zamnom! I tada susrećemo evanđeoskog Isusa koji je lijek, nada i spas. I sv. Ruža Limska kaže: “Osim križa, ne postoje druge ljestve po kojima bismo mogli doći do neba.”
Vođeni tim mislima nastavljamo svoj korizmeni hod. Koračamo zajedno s Isusom na Njegovom Križnom putu koji 5. ožujka 2024. predvode PMI - a u svojoj župnoj crkvi, vođeni razmišljanjima sluge Božjega Josipa Stadlera.
Dolaskom 5. korizmene nedjelje došao je dan humanitarne prigodne prodaje PMI u Retkovcu gdje su župljani imali priliku kupnjom raznih rukotvorina pomoći najpotrebitijim članovima svoje župe. I ovom su prilikom pokazali da imaju srce za one kojima je pomoć zaista potrebna. U zajedništvu i vođeni željom činiti dobra djela, našu humanitarnu akciju završavamo na Cvjetnu nedjelju, zahvalni Gospodinu koji nas
okuplja i vodi.
Dolaskom Cvjetne nedjelju ušli smo u Veliki tjedan. Na sam Veliki ponedjeljak, 25. ožujka 2024. PMI započeli su molitvu velike devetnice Djetetu Isusu, potaknuti pozivom Svetog Oca na intenzivniju molitvu tijekom priprave za Svetu godinu. Provincijska uprava sestara Služavki Malog Isusa Zagrebačke provincije zajedno sa sestrama i PMI, kroz ovu godinu inicirala je Dan molitve svakog 25. u mjesecu u samostanu “Betlehem” na zagrebačkom Kraljevcu.

Ulaskom u sam Veliki tjedan još intenzivnije promišljamo o velikoj muci i smrti našeg Gospodina Isusa Krista. Nakon silne muke i smrti na križu Njegovo sveto Tijelo položiti će u grob. S poštovanjem i velikom zahvalnošću za Njegovu neizmjernu žrtvu za nas podnesenu, PMI u zajedništvu sa župljanima uređili su Isusov grob u prostoru naše župne crkve. U tom će grobu spavati naš Kralj, u tišini. Grob za nas ljude predstavlja mjesto gdje smo najslabiji, nijemi, bez života. Ali to je i mjesto koje nas rađa za novi život, radost svih onih koje Bog spašava. “To mjesto je gdje vječnost silazi, mjesto odahnuća. Tu anđeo nasmijan prilazi, anđeo uskrsnuća!” Uskrs nam pomaže shvatiti da sve naše tjeskobe, patnje i brige imaju svoj puni i pravi smisao i neizmjernu vrijednost.
“I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.” (Mt 28,20)
Uskrsli vam darovao mir, radost, životnu sreću i spas! Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Ivana Krizmanić, PMI - Retkovec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve