„Evo me, Gospodine…“

„Evo me, Gospodine…“

Ponedjeljak, 14. 8. 2017.

{image:1:large}

Okupljene oko Stola Gospodnjeg, u zajedništvu s Nebeskom Majkom Marijom, radosna smo srca proslavile dan zavjeta naših susestara u samostanu „Betlehem“ na Kraljevcu. Svečanost zavjetovanja je 14. kolovoza 2017. godine predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa mons. Antunom Perčićem, mons. prof. Josipom Balobanom, mons. prof. Stjepanom Balobanom, vlč. Franjom Radekom, vlč. Ivicom Puškadijom, vlč. Josipom Radeljom, vlč. Lukom Sljepčevićem, te većim brojem svećenika, prijatelja naših sestara.


Na samom početku Euharistijskog slavlja, u novicijat su ušle naše postulantice, od sada sesetre: s. M. Zrinka Šutalo i s. M. Snježana Bjelobrk. Za vrijeme Euharistije, doživotnu vjernost po polaganju redovničkih zavjeta Gospodinu je obećala s. M. Marta Vunak, a obnovu zavjeta na godinu dana izrekle se naše sestre juniorke: s. M. Kristina Maslač, s. M. Margaret Ružman i s. M. Monika Maslač. Za 50 godina ustrajnosti u posvećenom životu Gospodinu su zahvalile časna majka s. M. Radoslava Radek, s. M. Julijana Torbarac i s. M. Anđelina Bajs, dok je s. M. Ambrozija Sošek zahvalila za 60 godina života u zavjetima.

Mons. Josip Mrzljak u propovijedi nam je svima približio značenje zavjeta koji se daju Bogu, bilo da su privatni bilo javni, bilo pojedinačni, bilo zajednički. Stavio nam je pred oči majku bl. kardinala Alojzija Stepinca koja se zavjetovala da će do kraja života postiti srijedom i petkom o kruhu i vodi da  njen sin postane svećenik. Posvijestio nam je da smo mi ljudi slabi i možemo se pokolebati, ali Bog je taj koji ne može prevariti, On je uvijek tu i On nam daje snage da se uvijek ponovno podignemo i izvršimo svoje obećanje. Tu nam je veliki uzor i poticaj Blažena Djevica Marija. Ona nam je primjer kako uvijek na Božji poziv treba odgovoriti „Evo me! Evo dolazim, Gospodine, vršiti Tvoju volju!“ Ona je bila spremna reći „Evo službenice Gospodnje!“ pa i kada nije razumjela. Kad joj je anđeo došao ona se prestrašila, ali vjerovala je da je ono što od nje traži od Boga i spremno je prihvatila u poniznosti. Čovjek ne može prihvatiti Božju pomoć ako se ne osjeti malenim pred Bogom, ako ne živi u poniznosti. Neka nam Blažena Djevica Marija tako bude uvijek primjer, zagovornica i putokaz da hodimo ovim putem znajući da je to siguran put koji vodi u nebo.     

Nakon Euharistijskog slavlja, svim okupljenim svećenicima, rodbini, prijateljima, sestrama, a napose svim sestrama svečaricama, zaželjela je dobrodošlicu i obratila se provincijalna glavarica s. M. Petra Marjanović.

Sestrama koje su proslavile jubilej 50 i 60 godina života u redovništvu (s. M. Radoslavi, s. M. Anđelini i s. M. Ambroziji) obratila se riječima zahvale za radosno, nesebično i ponizno služenje Isusu u bližnjima, za svjedočenje Božje ljubavi u teškim i u lijepim danima života. Na poseban način zahvalu je uputila s. M. Julijani koja je svoj zlatni jubilej „dočekala na križu bolesti. Gospodin joj je posebno blizu, dok u molitvi sjedinjuje svoje trpljenje s Njime za naš podmladak i Provinciju.“ Čestitajući im jubilej, s. M. Petra im je zaželjela blagoslov i da ih „Gospodin jača za još mnoga djela ljubavi.“

Ističući da „ Bog ljubi neizmjernom ljubavlju i za uzvrat ne traži ništa osim ljubavi“ čestitala je na polaganju doživotnih zavjeta s. M. Marti, dok je sestre juniorke (s. M. Kristinu, s. M. Margaret i s. M. Moniku) potakla da ostanu „odvažne i vjerne u otkrivanju Isusove ljubavi. Čuvajte sjeme poziva u svojoj duši i vjerujte u Sijača kojemu ste dragocijene.“

Čestitala je na odvažnosti, te izrazila radost i zbog sestara novakinja, s. M. Zrinke i s. M. Snježane koje su se „oduševile za Njegov put i odvažile na novi korak u svojoj redovničkoj formaciji.“ Ohrabrila ih je riječima :“Isus vas je pozvao, vi ste se oduševljeno odazvale, a onda kad dođe kušnja, neće vas ostaviti nego će vas nositi na svojim ramenima. Ne bojte se, Njegova ljubav je istinita i vjerna.“

S. M. Petra Marjanović zahvalila je na prisutnosti i potpori svim svećenicima, roditeljima, rodbini, braći i sestrama, prijateljima naših svečarica koji su ih podržali, usmjeravali i molili za njih jer su oni bili prvi svjedoci Isusovih namjera s njima. Pozvala ih je na molitvu za sve nas da budemo vjerni svjedoci Isusove ljubavi.

s. Martina Vugrinec

  Vijesti - Sve