Godišnji susret Društva PMI-a

Godišnji susret Društva PMI-a

Ponedjeljak, 30. 5. 2016.

Dana 28. svbnja 2016. održan je godišnji susret Društva PMI-a splitske provincije u župnoj crkvi Uznesenja BDM, posrednice svih milosti, župa Katuni-Kreševo. Tema susreta bila je BLAGO MILOSRDNIMA. Organizacijom i izradom programa koordinirala je s. Dolores Brkić, pročelnica Društva.


Ciljano je s. Dolores zajedno sa suradnicama i članicom u vrhovnoj upravi Društva Marinom Rubić izabrala da se susret održi u Katunima. Ovo nam je svima priopćila: ''Sestre SMI-a u ovoj župi pastoralno djeluju već 50 godina. Župnik don Mijo Grozdanić od svoje rane mladosti surađuje sa sestrama SMI-a te je vrlo aktivni podupiratelj Društva PMI-a. U ovoj župi aktivno i vrlo marljivo duhovno i karitativno djeluju PMI-a sa s. Dankom, animatoricom Marinom Rubić i Anđelkom Čizmić. Naša pročelnica kazala nam je također da je iz ove župe  mladi svećenik don Miroslav Rubić, postavši Prijatelj kad mu je ona u Gimnaziji bila vjeroučiteljica. Zbog njegove dobrote  svi su ga u školi  zvali PAPA. Ovo zvuči i proročki…?!

Tog dana posljednje subote Marijina mjeseca svibnja, preko 500 članova i podupiratelja PMI-a, hodočastili su Posrednici svih milosti u Katune-Kreševo iz 20 župa naše metropolije te Livna i Podgorice.

Osjećali smo posebnu čast i svih je radovala nazočnost vrhovne glavarice, pokroviteljice Društva č. Majke s. Radoslave Radek kao i ravnateljice Društva s. Anamarije Kesten. Jasno tu je provincijalka s. Anemarie Radan i sestre voditeljice svojih skupina. Nazočnost sestara sarajevske Provincije iz Neuma također nam je bila radost.

Uvodni molitveno- glazbeni dio pred svečano Euharistijsko slavlje animirala je s.Dolores kao i najave kroz cijeli program. Aktivni član PMI-a i solist prof. Ivan Bošnjak otpjevao je Schubertovu Ave Maria, a na orguljama pratio je ''mali Mozart'' Mladen Bonomi. Svi zajedno meditativno smo molili molitve Malom Isusu te pjevali našu himnu Prijatelja predvođeni mladim Prijateljima iz Druge Gimnazije -Split. Zatim nam se poticajnim i zahvalnim riječima obratila provincijalka s. Anemarie.

Svečanim tonom ulazne pjesme Uđite s hvalama, koju je pjevao župni zbor pod vodstvom s. Danke, krenula je procesija na čelu s kipom Malog Isusa kojeg je nosila pred oltar Marina Rubić.

Bogu smo posebno zahvalni za karizmatičnog župnika koji je s radošću i dubokim snažnim molitvenim duhom, nahranio  našu nutrinu tijekom Mise i klanjanju.

Svojom neobičnom radošću ali s velikom sabranosti, župnik don Mijo obogatio je svih. Kroz propovijed svojim posebnim stilom svih je snažno motivirao na ljubav i prijateljstvo s Isusom. Na jednostavan ali znakovit način povezao je Stadlerovo geslo Imati srce, srce kod prijateljstva, srce i milosrđe, srce i Isusova ljubav.

Čitanje je čitao novi član Društva, gosp. Denis Vuković – časnik HV. Pripjevi psalam anđeoskim ali molitvenim žarom pjevao je Ivan Bošnjak. Molitve vjernika čitali su članovi iz različitih skupina.

U prinos darova uvela je s. Dolores te pojasnila kako je više skupina sudjelovalo u prikupljanju plastičnih čepova te smo se tako uključili u projekt ''Srce za djecu Hrvatske'' a s tim se pomaže Udruzi doći do skupih lijekova djeci oboljelima od malignih bolesti. Zatim je prinesen novčani prilog od svih skupina za jednu potrebnu obitelj. Animatorice iz svake skupine pripremile su svaka od njih, košaru sa različitim artiklima i proizvodima za potrebne u župi. Dostojanstveno   hodeći nosili su pred oltar a pratila ih je s. Rebeka. Tako, hodeći Stadlerovim stopama milosrđa, osjetili smo i mi u srcu blaženstvo BLAGO MILOSRDNIMA.

Tijekom cijelog misnog slavlja pjevao je župni zbor a za vrijeme Pričesti ponovno je solistički pjevao Ivan Bošnjak ''Pivajmo braćo kršćani'', a pripjev zbor i svi nazočni. Doživljaj je bio kako znamo nekad reći – kao u devetom nebu!

Slijedio je svečani trenutak za 38 novih članova, uručenje članskih iskaznica, medalja Malog Isusa te Statuta. Novi članovi su iz župe Gospe od Pojišana –Split, Katuna-Kreševo, Livna, Pučišća, Ciste Velike, Krila- Jesenice, Kaštel-Kambelovca i jedna članica iz Metkovića. Župnik je blagoslovio medalje, a slijed obreda i značenje uvela je pročelnica s. Dolores. Novi članovi obnovili su svoja obećanja, ali i svi nazočni. Vrhovna glavarica Družbe s. Radoslava, ravnateljica s. Anamarija i članica uprave Marina sudjelovale su kod podjele znakovlja. Na licima svih izražavala se radost jer dolazi od Duha Božjeg. Zatim je č. Majka izrekla svoju riječ ohrabrenja, poticaja, zahvalu i čestitke.

Nakon svečanog blagoslova, pred crkvom je uslijedila zajednička fotografija, a vjerujemo da nisu svi stali u kadar.

Vrijedni župnik don Mijo zajedno sa s. Dankom i prijateljima Malog Isusa potrudili su se sa svojim župljanima prirediti zakusku i osvježenje za svih.

Koliko je velika ta njihova darežljivost? Ona je plod Duha. Bilo je lijepo promatrati svih kako se zajedno druže, razgovaraju, šale u opuštenoj atmosferi. Tamo gdje je Bog, tu je ljubav  i prijateljstvo…

 Ponovno smo se našli u crkvi u 14 sati gdje nas je župni zbor mladih ''Marijin glas'', a pridružili su im se i splitski gimnazijalci, zagrijao radosnom pjesmom. Slijedila je glazbeno molitvena krunica Božjeg milosrđa gdje nas je svih zadivila sabranost župnika klečeći na koljenima, a djevojke su u procesiji donijele veliku sliku milosrdnog Isusa i držale je na svojim rukama pred oltarom. Poslije krunice župnik je izložio Presveti oltarski sakramenat te nadahnutim riječima, izmjenom riječi, pjesme i tišine uvodio u trenutke meditacije.

Primivši blagoslov, osnaženi milostima i zajedništvom koje nam je župnik izrazito posvjestio, pjevali smo svi završnu pjesmu.

Na koncu je s. Dolores zahvalila svima, zaželila sretan put te posvjestila odlazak pri povratku na Vrata milosrđa( po izboru) u Vepric, Solin, Sinj. Također, posebno je naglasila zahvalnost župniku, s. Danki, Marini Rubić i njihovoj grupi za izvrsnu suradnju pri organizaciji. Naše sestre, ugodno su iznenadili pokloni predivno ručno izrađenih krunica, na čijim zrnima piše ime Stadlerovo, Družbe i PMI-a što je izradila mlada podupirateljica Društva iz župe Katuni.

Ova župa ima kreativne i marljive članice, pa su svih na vratima dočekali za pozdrav cvjetovi iznenađenja sa uspomenom na ovaj susret i stihom ''Mariji – svibnja kraljici''.

 Naši putovi su se nastavili prema Marijanskim svetištima, pa nam je bilo drago kad se nekoliko skupina našlo u svetištu Gospe Sinjske. Ponovno pred likom Majke Božje imali smo sreću uživati u drugoj verziji Ave Marije našega Ivana i orguljašku pratnju Mladena. Svi zajedno smo pjevali pjesmu ''O Gospe Sinjska'', te Mariji izručili svoje osobne nakane.

I što još nadodati… dan je bio zaista punina!  

Anamarija Durdov –PMI-a i s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve