Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa:“ Zahvali srcem prepunim!“

Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa:“ Zahvali srcem prepunim!“

Ponedjeljak, 29. 5. 2017.

Dana 27. svibnja 2017. godine održan je godišnji susret članova Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije u župi sv. Petra na Priku u Omišu. Organizacijom je koordinirala pročelnica  za Splitsku provinciju i članica Vrhovne uprave Društva s. Dolores Brkić i nesebično bila duša susreta. 


Desna ruka u realizaciji programa bili su marljivi članovi prof. Ivan Bošnjak, gosp. Borko Gunjača, Marina Rubić, također članica Vrhovne uprave i Linda Krstičević. Potpora je uvijek tu: Provincijalka s. Anemarie i članice vijeća za PMI-a, s. Rebeka, s. Marijana, s. Danijela, s. Vlasta i s. Danka.

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik i prof. na KBF-u u Splitu don Emanuel Petrov, zajedno sa msgr. don Antom Mateljanom i fra Božom Vuletom. Pjevanje kroz Euharistijsko slavlje animirao je župni  bend „Petrus“. Psalam su pjevali splitski solisti Ivan Bošnjak i Petra Jurić, prvo čitanje gosp. Ivo Ančić a molitve vjernika članovi iz više skupina.   Na prikazanje  obitelj Ribičić, Ante i Meri sa djecom prinijeli su Misne darove, zatim prilog u ime svih za obnovu svetišta sv. Leopolda, donijele su na oltar Tereza  Lukić ( Sutivan ) i Mara Čavčić   (Mejaši- Split) i  gosp. Andrija Macan Vrgoračke jagode.

Ponosno smo promatrali i proživljavali pristizanje skupina u sunčano subotnje jutro na susret Prijatelja uz rijeku Cetinu baš na mjestu gdje se ulijeva u more. Razlog dolaska predivan i ambijent također. Skupine koje su stigle bili su iz: Pučišća, Sutivana, Metkovića - župe sv. Nikole i sv. Ilije,  Šestanovca, Katuna - Kreševo, Jesenica, Ciste Velike, Ciste Provo, Košuta i Trilja, Vrgorca, Dugopolja, Brela, Kaštel - Kambelovca, Kaštel - Novog, Žrnovnice, Splita: župe - Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Ante, sv. Obitelji, sv. Spasa – Mejaši, zatim Stadlerovi mladi iz Druge gimnazije,  Livna i Podgorice , jasno i domaćini iz Omiša.

Don Ante i fra Bože su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja cijelo vrijeme do početka sv. Mise.

Uvodni program započeo je u 10 i 15 pjesmom i molitvom Malom Isusu. Zatim je pročelnica s. Dolores Brkić održala govor koji je bio pozdrav, pouka i zahvala ali ujedno i motivacija kako je kazala:“ Budimo kao rijeka tekućica, slikovita i poučna nam je rijeka u neposrednoj blizini. Nije dobro biti voda stajačica. Teći i teći bistro i ustrajno… Zahvalimo danas za puno dogođenog kroz proteklo vrijeme i godinu, današnje nove članove, naglasivši geslo susreta: ZAHVALIMO SRCEM PREPUNIM“. Istaknula je kako je naš susret u ozračju 100. obljetnice Fatimskih ukazanja i 100. god. djelovanja  sestara Služavki Malog Isusa u Omišu i Godine očinstva.  

Provincijalka s. Anemarie Radan nastavila je također u zahvalnom i radosnom ozračju. Posebno je pozdravila s. Vesnu Mateljan zamjenicu i savjetnicu č. Majke , župnika don Emanuela, i svećenike, Pročelnicu i sve sestre kao i nas članove PMI-a. Naglasila je kako smo u godini zahvale za djelovanje sestara u Omišu sto će se proslaviti na blagdan sv. Mihovila. Uvijek je provincijalki na srcu svako novo zvanje pa nas je posebno pozvala na svakodnevnu  molitvu za Duhovna zvanja i obitelji, po zagovoru sluge božjeg Josipa Stadlera

Lijepim pjevanjem benda PETRUS započela je svečana sveta Misa. Don Emanuel na poseban način istaknuo je u svojoj propovijedi između ostalog, što znači imati srce u svom djelovanju, tiho i nenametljivo, upravo onako kako je to radio naš sluga Božji Josip Stadler.

Poslije pričesti župnik je blagoslovio medaljice Maloga Isusa koje su znak pripadnosti Društvu. Novi članovi, njih 32  kao i svi prisutni obnovili su svoja obećanja te su primili članske iskaznice , Statute i medaljice iz ruke provincijalke s. Anemarie, s. Dolores, Marine Rubić, s. Eduarde i s. Rebeke.

U čast našeg Stadlera solisti Ivan i Petra , otpjevali su Stadlerovo geslo“ Imaj srce“ koje je uglazbila s. Dolores.

Nakon blagoslova u radosnoj pjesmi na izlazu iz crkve svi su dobili za uspomenu anđela sa prigodnim sličicama PMI-a .Za svih je don Emanuel priredio  500 anđela kao znak pažnje.

Nastavili smo u druženju , šetnjom  uz  more i  Cetinu, neki i do samostana sestara …

Osvježenja i okrepu za tijelo…sve je bilo u vlastitom aranžmanu jer Omiš je bio i prigoda.

Jedni su nastavili hodočašće pješke a drugi su stigli sa svojim busevima u svetište sv. Leopolda u Zakučcu / Omiš.

Ivan i Petra predvodili su pjevanje i odzvanjala je pjesma svih a solističke skladbe su bile i povod na veću sabranost i pobožnost. Na početku poslijepodnevnog dijela u 14 i 30 don Emanuel  je svih još više motivirao na pobožnost prema sv. Leopoldu. Kazao je bitne informacije o povijesti svetišta,  iznio i najnovija čuda i milosti koja su se dogodila po zagovoru svetca u  ovom svetištu. Kroz program pobožnosti vodila nas je s. Dolores. Nastavili smo moliti krunicu  radosnih otajstava za koje je meditacije pripremio gosp. Borko Gunjača. Sadržajno su motivirala na godinu očinstva i ujedno  zagovor Majke Marije i sv. Josipa. Očevi su čitali otajstva  a majke , djeca i mladi molili desetice Zdravo Marije. Na koncu smo imali pobožnost sv. Leopoldu, litanije i molitve. Don Ante Mateljan svima je podijelio blagoslov i molitvu po zagovoru sv. Leopolda. Zajedničkom pjesmom Majci Božjoj, osnaženi primljenim milostima krenuli smo novim zamahom, kako je kazala pročelnica, u svoje obitelji i zajednice.

Neka je hvala i slava našem malom Isusu !

Vesna Mamić – PMI-a 

  Vijesti - Sve