Godišnje hodočašće Prijatelja Malog Isusa

Godišnje hodočašće Prijatelja Malog Isusa

Subota, 26. 8. 2023.

U kasnim večernjim satima, 22. kolovoza, Prijatelji Maloga Isusa zagrebačke provincije uputili su se na svoje godišnje hodočašće, ove godine u svetište praškog malog Isusa i svetišta Češke. U pratnji svojih animatora, sestara Služavki Malog Isusa i vlč. Tomislava Kralja, duhovnika PMI, nakon nakon duge vožnje noću stigli su na prvo odredište -  u Češki Krumlov. U tom bajkovitom gradiću koji poput velikog muzeja na otvorenom progovara o prošlosti Češkog naroda Prijatelji su imali priliku posijetiti velebnu crkvu sv. Vida i moliti za zdravlje, a razgledali su i Krumlovski dvorac, koji je drugi po veličini u Češkoj.

Nakon toga uslijedio je nastavak vožnje prema drugom odredištu na Svetoj Hori gdje su pred likom čudotvorne Gospe s djetetom Isusom slavili svetu misu te su se u posebnoj pobožnosti, kako je običaj u tom svetištu, obratili Nebeskoj Majci moleći njezin zagovor. Po završetku razgledavanja svetišta i osobnih pobožnosti nastavili su prema Pragu. Novi dan započeli su molitvom te su se uz pratnju lokalnog vodića uputili na razgledavanje starog dijela grada Praga, kompleksa Hradčany te katedrale sv. Vida u kojemu se nalaze ostaci i grob sv. Ivana Nepomuka. Prošetali su brojnim gradskim trgovima, čudesnim ulicama, osjetili prašku gužvu i unatoč vrlo toplome vremenu u veselom raspoloženju došli do čuvenog Karlovog mosta gdje su se i pomolili na mjestu njegova mučeništva. Nakon predaha i okrijepe uputili su se prema svetištu Praškog Malog Isusa, dugo priželjivanom odredištu. Tu su radosni slavili svetu misu, a bilo je i prilike za osobnu molitvu i kupovinu uspomena. U večernjim satima, prešavši ponovno preko Karlovog mosta, Prijatelji su se ukrcali na brod gdje su uz večeru, pjesmu, dobru atmosferu i druženje započeli vožnju na rijeci Vltavi.

Poslijednji dan hodočašća započeo je neizostavnom molitvom Malome Isusu, a prvo odredište bila je Kutna Hora, rudarski gradić gdje su najprije posjetili katedralu sv. Barbare, zatim razgledali i crkvu sv. Jakova s velebnim zvonikom. Posebno zanimljiv bio je i posjet kripti crkvice Svih Svetih pod kojom se nalazi crkva-kosturnica u kojoj je sve sačinjeno od ljudskih kostiju. Prije nastavka puta kratko su se pomolili u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u velikoj Cistercitskoj opatiji u Sedlecu. Na putu prema Domovini posljednje stajalište bila je Zelena Hora. Na tom mjestu sagrađena je hodočasnička crkva sv. Ivana Nepomuka. Tamo su slavili sv. misu i zahvalili Bogu za primljene milosti. U popodnevnim satima moleći Veliku devetnicu Božiću te Gospinu krunicu uz pjesmu i druženje, zahvalni za provedeno vrijeme uputili su se prema svojim domovima.

 

Petra Maslać, PMI - Nova ves

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve