Hod prema visinama, put Mosorskih vrhova

Hod prema visinama, put Mosorskih vrhova

Utorak, 16. 3. 2021.

Postoje u životu različite tradicije, rekli bismo ima i neobičnih. Izgleda da je sve obično; penjanje, planinarenje, rekreacija… ali i sve može biti i duhovna konotacija. Dugi niz godina postoji tradicija penjanje“ 100 žena na planinu Mosor“  koja se odvija uz međunarodni Dan žena. Ta tradicija jedno  vrijeme je premještana zbog vremenskih neprilika u ožujku, za svibanj mjesec uz Majčin dan i blagdan sv. Duje zaštitnika grada Splita.


Međunarodni Dan žena ima različita ideološka tumačenja. U povodu ovog dana biskup Mate Uzinić  između ostalog je kazao i napisavši na društvenim mrežama:

“ Želim zahvaliti svima vama ženama koje bez poštedno darujete sebe i svoje snage kako u osobnom tako i u društvenom životu, dajući značajan doprinos promjenama i razvoju Crkve i društva. Hvala vam za bezbroj načina na koji nam svjedočite evanđelja i što u Crkvi zauzeto djelujete na različitim područjima i u različitim službama.“

Razmišljala sam o navedenom tekstu i povezala s nama majkama, ženama, ženama sa različitim profesijama i pozivima. Ne samo sada nego stalno gledajući i časne sestre koliki doprinos daruju Crkvi svojim radom i djelovanjem. Bogu sam zahvalna što ih ima u našoj župi Dugopolje. Zahvaljujem Malom Isusu što smo kao žene (i  muškarci) uključeni preko njih u Društvo Prijatelja Malog Isusa koje ima  svoje posebno poslanje u Crkvi.

 Ovaj planinarsko- rekreacijski uspon proživljavala sam kao i Križni put. Penjući se, osjećajući umor i uz  mogućnost razmišljanja u ovom korizmenom vremenu. Došavši  na vrh  upravo je križ koji dominira na visini. Zadovoljne smo bile jer nismo posustale, pomagale jedna drugoj  kroz šalu , pjesmu, oslonac,  izvalačile svaki atom snage motiviranošću i sa duhovnim zajedništvom.  

  U križu je naš spas, po križu do Isusa, po križu do Uskrsnuće. ISUS NAM JE OGLEDALO, naglasila nam je često naša pročelnica PMI-a na susretima animatora. 

 Ljubica Caktaš, animatorica PMI-a  Dugopolje

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve