Hodočašće na Mariju Bistricu

Hodočašće na Mariju Bistricu

Ponedjeljak, 11. 9. 2023.

Na hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije, koje se ove godine održalo 9. i 10. rujna 2023. pod geslom Od koljena do koljena dobrota je njegova (Lk 1, 50) sudjelovale su i četiri sestre Služavke Maloga Isusa iz Vijeća za apostolat zvanja. Hodočašće je započelo započelo misnim slavljem koje je u pastoralnom centru župe Svih svetih u Sesvetama predvodio nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Filip Šešek.

Potom su se hodočasnici uputili prema svetištu Majke Božje Bistričke. U svetištu je, u večernjim satima, službu svjetla predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a nazočilo je i nekolicina sestara iz samostana Betlehem predvođene s. M. Jelenom Burić. Potom je uslijedio glazbeni program pripremljen za mlade i cjelonoćno klanjanje. U nedjelju 10. rujna mladi su se pridružili 300. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj pod geslom Zagreb te moli tvoj zagovor svet, dolaze' k tebi tri stotine ljet', koje je započelo molitvom križnog puta na bistričkoj kalvariji u 9 sati. Potom je uslijedila zavjetna procesija od kapele Ave Maria do crkve na otvorenom u kojoj su uz zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutlešu sudjelovali pomoćni zagrebački biskupi, brojni svećenici, bogoslovi, redovnici, redovnice te brojni mladi i hodočasnici. Na hodočašću je bilo prisutno dvadesetak sestara iz zagrebačke provincije predvođeno provincijskom glavaricom s. M. Emanuelom Pečnik i njezinim vijećem. U 11 sati je u crkvi na otvorenom blaženog kardinala Alojzija Stepinca, slavljeno svečano euharistijsko koje je uz prisustvo kardinala Josipa Bozanića, pomoćnih zagrebačkih biskupa mons. Ivana Šaška i mons. Mije Gorskog te brojnih svećenika zagrebačke nadbiskupije predslavio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo kako hodočašće u prenošenju vjere ima iznimno bitnu i odgojnu ulogu jer osim što ističe to da smo mi ljudi putnici, hodočasnici na ovoj zemlji, prolazni i prolaznici, pokazuje i našu temeljnu potrebu za blizinom, Božjom blizinom i blizinom jednih s drugima. Hodočašće je
povlašteno vrijeme i mjesto za susret s Bogom. Boravak u Marijinom svetištu vrijeme je u kojemu nastaju nutarnje promjene i životni zaokreti. Nadbiskup je istaknuo kako je hodočašće najbolje iskorišteno vrijeme, darovano obitelji jer su to mjesta gdje se božanska milost pokazuje posebnim sjajem i rađa obilnim plodovima obraćenja i svetosti među vjernicima. Hodočašća su tradicionalno, izvanredno sredstvo i prilika za velike životne zaokrete i nove životne početke. Svetost života je obiteljski projekt i plod nastojanja svih članova obitelji. Odgoj za svetost počinje već prije rođenja, pod majčinim srcem, dok majka molitvom prati
rast svoga djeteta i od prvog časa ga prepušta Božjoj providnosti. U zaključku je nadbiskup Kutleša govorio o plodovima hodočašća ističući da hodočašće ima za cilj odgojiti sve članove obitelji da se ‘odreknu sebe’ da ispravno rasuđuju i vladaju sobom kako bi u obitelji nastalo ozračje nježnosti, opraštanja, poštovanja, vjernosti i nesebičnog služenja. Življena vjera ne ostaje zatvorena u srcu; ona zrači pravednost, dobrotu i ljubav u sve ljudske odnose. Susret s Bogom po Mariji preobražava našu vjeru, čini je čvrstom i mijenja pogled na svakodnevicu i životne probleme i svaki trenutačni problem, osvijetljen sjajem vječnosti i zagovorom Marijinim, zadobiva drukčije značenje i postaje prilika za porast u ljubavi prema Bogu.
Nakon popričesne molitve, nadbiskup je izmolio, već tradicionalnu, molitvu predanja vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj.

Zahvalne za sve milosti koje po rukama naše nebeske Majke svakodnevno primamo kao Družba; i nadalje se stavljamo pod Marijino okrilje moleći za sve potrebe naše Družbe, Crkve, svijeta i svih onih kojima smo poslane i kojima služimo.

s. M. Viktorija Predragović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve